Keramika, plienas, titanas – iš ko pagaminti peiliai geriausiai tinka mūsų virtuvei?

Praleidžiantys virtuvėje ilgiau nei kelias minutes, reikalingas picos pašildymui, susiduria su klausimu, kokie peiliai yra geriausi. Vienareikšmio atsakymo nėra, nes visi turime skirtingus biudžetus, patogumo ir estetikos jausmą. O iš ko pagamintas peilis, dažnai nustumiame į paskutinę vietą – ir visai be reikalo.

Ieškodami peilių, visų pirma turime suprasti jo funkciją. Galime priskaičiuoti nuo trijų iki septynių virtuvėje būtiniausių peilių, tačiau kaip išsirinkti gausybėje, kai visi skiriasi kaina ir išvaizda? Specialistai ragina labiau įsigilinti į tai, iš ko jie pagaminti.

Keraminiai peiliai

Dažnai, pirmą kartą išgirdus šį pavadinimą, pakeliamas antakis – kaip iš degto molio galima pagaminti peilį? Tačiau keraminiuose peiliuose molio nerasime, jie pagaminti iš cirkonio oksido. Tai – itin tvirta medžiaga, naudojama, pavyzdžiui, protezuoti kaulus ir dantis, ar pagaminti stabdžius. Keraminiai peiliai yra lengvi bei itin aštrūs, ir išlieka tokie ilgai. Kai kurie testai parodė, kad, naudojant taip pat, jie išlieka aštresni net dešimt kartų ilgiau, nei plieno peiliai. Be to, jie yra chemiškai neaktyvus, tai yra, jie nekeičia spalvos ir neturi įtakos maisto skoniui.

Be šių privalumų, keraminiai peiliai turi du trūkumus. Jie labai jautrūs smūgiams ir gali sudūžti, todėl elgtis reikia itin atsargiai. Taip pat, atšipusių peilių be specialių prietaisų tiesiog nepagaląsite.

Plieno peiliai

Šį plieną galime pavadinti ir rūdijančiu plienu. Jame yra daug anglies, bet mažai kitų metalų, kurie galėtų sustabdyti rūdijimą. Tikriausiai tokių peilių esame matę ilgus metus gyvuojančiuose namų ūkiuose. Jie būna pajuodavę, galbūt net ir rūdžių dėmelių įsimetę, bet, vos perbraukus porą kartų galąstuvu, jie tampa nepaprastai aštrūs. Nepaisant sudėtingesnės ir kruopštesnės priežiūros, nemažai virtuvės šefų teikia pirmenybę plieno peiliams būtent dėl jų aštrumo.

Antra vertus, šie peiliai yra gana kieti, todėl netinka pjauti kaulus ir sušalusius produktus, ar atidarinėti austres. Taip darant, geležtė gali ištrupėti.

Nerūdijančiojo plieno peiliai

Šiais laikais tai bene populiariausias virtuvės entuziastų pasirinkimas – nuo mėgėjų iki profesionalų. Plienas nerūdijančiu tampa pridėjus į jį papildomų cheminių elementų – chromo, magnio, vanadžio, molibdeno, netgi silikono. Priskaičiuojama kelios dešimtys nerūdijančiojo plieno variantų, dėl to ir parduotuvėse galima matyti tokius didelius kainų skirtumus – nuo kelių iki kelių šimtų eurų už šefo peilį. Be abejo, net keli šimtai eurų nėra riba.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis nerūdijančiojo plieno peilį? „Žinoma, visų pirma reikėtų palaikyti jį rankoje. Patogumas yra svarbesnis kriterijus už kainą, – sako „Fiskars“ atstovė Lietuvoje Inga Derenkaitė. – O jeigu reikia patikimo pagalbininko virtuvėje, kurį netgi galėsite palikti anūkams, bet nenorite išleisti daug – ieškokite taip vadinamų japoniško, švediško, vokiško plieno peilių. Tai nereiškia jų kilmės šalies, o plieno sudėtį“.

Dar vienas aspektas, pasak I. Derenkaitės, yra pagal Rokvelio skalę nurodomas plieno kietumas. Jis žymimas raidėmis HRC. Optimalus pasirinkimas yra 58-60 HRC kietumo peiliai: jų kaina nebus itin aukšta, ilgai išlaikys aštrumą ir pasigaląsti bus galima patiems. Verta atkreipti dėmesį ir į gamintojo suteikiamą garantiją – patikimiems peiliams ji siekia 25 metus.

Damasko peiliai

Itin mėgstami dėl estetiško, raibuliuojančio geležtės rašto. Pavadinimas „Damasko“ atspindi ne sudėtį, o gamybos metodą – čia sluoksniuojami dviejų rūšių plienai: paprastas ir nerūdijantysis. Dabar tokiu metodu dažniausiai gaminami peiliai Japonijoje. Kiekvienas gamintojas turi savo sluoksniavimo receptus. Kaip taisyklė, pjaunanti briauna bus iš įprasto arba daug anglies turinčio plieno, todėl šie įrankiai pasižymi aštrumu.

Kaip ir kituose plieno peiliuose, su jais reikia būti itin atsargiems – net nedidelis stuktelėjimas į paviršiaus kampą, kitą įrankį ar įrėmimas į kaulą gali nuskelti mažesnį ar didesnį gabalėlį geležtės.

Titano peiliai

Taip vadinami peiliai nėra pagaminti iš gryno titano – tai būtų itin brangu, nors ir taip jie dažnai įvardinami brangiausiu pasirinkimu rinkoje. Įprastai tai yra plieno peiliai, dengti titanu arba su titano priemaišomis. Titanas suteikia jiems patvarumo, lengvumo ir atsparumo. Tiesa, vartotojai atkreipia dėmesį į tai, kad jie trumpiau lieka aštrūs. Iš visų metalų, titanas itin atsparus korozijai, todėl virtuvėje tarnaus tikrai ilgai.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder