Kiek laiko daržovės gali būti laikomos šaldytuve ir rūsyje: maisto konservavimo taisyklės
Kiek dienų galima laikyti daržoves ir kokie veiksmai gali lemti vertingų produktų gedimą.
Kaip laikyti daržoves bute arba rūsyje - pagrindinės taisyklės
Daugumoje daržovių yra daug vandens, o jo netekus, jos nuvysta. Tai gadina produktų išvaizdą ir sudaro sąlygas bakterijoms daugintis ant paviršiaus.
Kad taip nenutiktų, nereikėtų visų daržovių dėti kartu ir svarbu jas kruopščiai rinkti.
Idealiausia daržoves laikyti rūsyje arba pusrūsyje, kur temperatūra gali svyruoti nuo +3 iki +10 °C.
Kiek laiko galite laikyti daržoves, priklauso nuo konkretaus derliaus:
baklažanai ir cukinijos - 10-15 dienų;
Baltagūžiai kopūstai - nuo 20 dienų iki 7 mėnesių;
bulvės - 3-6 mėnesiai;
svogūnai - 1-6 mėn.; morkos - 1-8 mėn;
morkos - 1-8 mėn.
agurkai - 10-15 dienų
saldžiosios paprikos - 15-20 dienų;
pomidorai - 7-15 dienų;
petražolės - 10-25 dienos;
burokėliai - 1-8 mėn;
česnakai - 3-6 mėnesiai.
Norėdami kuo ilgiau išsaugoti nusipirktas daržoves, prieš dėdami į šaldytuvą jų neplaukite.
Dėl to ant maisto produktų gali atsirasti pelėsių.
Taip pat nedėkite kartu sugedusių ir sveikų daržovių - bakterijos "persikels" į nesugedusius produktus.
Prieš dėdami daržoves į šaldytuvą būtinai išimkite jas iš maišelio, kad gerai cirkuliuotų oras.
Kaip geriausia laikyti daržoves bute - patarimai
Be laikymo laiko, taip pat yra keletas tinkamų daržovių laikymo vietų.
Turėkite juos omenyje, jei nenorite išmesti visko, ką sunkiai nusipirkote:
pomidorus - jų neplaukite, laikykite kambario temperatūroje;
baklažanus - laikykite tik tamsioje, vėsioje vietoje;
grybus - laikyti tamsioje ir sausoje vietoje; plauti tik prieš valgant
bulves - laikykite rūsyje arba sandėlyje, visada atokiau nuo šviesos.
morkas - galima laikyti šaldytuve maišelyje arba dėžutėje rūsyje.
kopūstus - tinkami laikyti šaldytuve; rūsyje arba rūsyje;
agurkus ir cukinijas - galima laikyti šaldytuve arba tamsiame, vėsiame sandėliuke;
paprikas - laikykite tik šaldytuve, be maišelio ir neplautas;
svogūnus - geriausia laikyti rūsyje arba tamsiame, vėsiame sandėliuke;
česnakus - gerai toleruojami šaldytuve; juos taip pat galima laikyti sandėliuke.
Žoleles geriausia nuplauti, nupjauti stiebus, išdžiovinti, sudėti į maišelį ir padėti į šaldytuvą.
Antrasis variantas - stiklinis indas su dangteliu arba bet koks indas, pripildytas vandens.
Parengė Tomas GINTARIUS
Rašyti komentarą