Užplikyta arbata yra ne tik skanus ir aromatingas gėrimas, bet ir maistingųjų medžiagų šaltinis mūsų organizmui.
Tačiau, norėdami gauti maksimalią naudą iš arbatos, turite žinoti, kaip ją tinkamai užvirinti ir laikyti.
Užplikytos arbatos galiojimo laikas priklauso nuo jos rūšies, temperatūros ir laikymo sąlygų. Apskritai arbatą rekomenduojama išgerti per 10-15 minučių po užplikymo, kai ji dar karšta ir nepraradusi savo savybių.
Jei arbata atvėso arba stovėjo ilgiau nei 2 valandas, ji gali tapti neskani, prarasti skonį ir antioksidantus, tapti terpe bakterijoms ir grybeliams vystytis, todėl tokios arbatos geriau negerti, o išpilti.
Tai ypač pasakytina apie žaliąją arbatą, kuri greičiau oksiduojasi ir genda.
Juodąją arbatą galima laikyti šiek tiek ilgiau - iki 30 minučių, bet ne ilgiau.
Jei norite užplikytą arbatą išlaikyti ilgiau, galite ją įdėti į šaldytuvą, kur ji išliks šviežia 12 valandų.
Tačiau prieš naudojant tokią arbatą, ją reikia pašildyti iki patogios temperatūros, bet neužvirinti, kad nebūtų sunaikinti vitaminai.
Jei nuspręsite laikyti užplikytą arbatą šaldytuve, yra bendrų rekomendacijų.
Juodąją arbatą šaldytuve galima laikyti 24 valandas. Prieš vartojimą ją reikėtų pašildyti.
Žalioji arbata paprastai šaldytuve išsilaiko apie 6-8 valandas.
Atminkite, kad žalioji arbata yra jautri karščiui, šviesai ir deguoniui, todėl laikykite ją stikliniuose arba nerūdijančio plieno induose su sandariu dangteliu.
Daugelį žolelių arbatų taip pat galima laikyti šaldytuve iki vienos dienos.
Be to, nereikėtų arbatos užplikyti per daug kartų, nes ji praranda savo skonį ir kokybę.
Geriau arbatą virti mažomis porcijomis po 20-50 ml vienam asmeniui ir tą pačią arbatą užpilti vandeniu 3-5 kartus.
Taip galėsite mėgautis visais užplikytos arbatos privalumais ir nepakenkti savo sveikatai.
Prisiminkite, kad stipri arbata gali turėti tiek teigiamų, tiek neigiamų pasekmių žmogaus sveikatai.
Mokslininkai taip pat atsakė į klausimą, ar arbata, ir kava gali pakeisti kasdienį vandens suvartojimą.
Rašyti komentarą