Juodoji arbata

Mokslininkai: kasdien geriant arbatą gali sumažėti diabeto rizika

(1)

Žmonėms, kurie kasdien išgeria bent vieną puodelį arbatos, rizika susirgti viena iš mirtinų ligų yra 47 proc. mažesnė nei tiems, kurie jos niekada negeria.

Mokslininkų teigimu, arbata padeda žmonėms geriau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje dėl joje esančių antioksidantų ir geresnės žarnyno veiklos.

Kasdien vartojant bet kokią arbatą, įskaitant įprastą arbatą ar žaliąją arbatą, rizika susirgti šia liga sumažėjo 28 proc. palyginti su tais, kurie niekada negėrė nė puodelio šio gėrimo.

"Mūsų išvados byloja apie teigiamą įprasto arbatos gėrimo poveikį cukraus kiekio kraujyje reguliavimui.

Ši nauda labiausiai pasireiškė tiems, kurie kasdien gėrė tamsiąją arbatą", - sakė Adelaidės universiteto (Australija) profesorius Tonzhi Wu.

Manoma, kad daugiau nei penki milijonai britų serga cukriniu diabetu, o per pastaruosius 15 metų susirgimų skaičius padvigubėjo. Šiai ligai gydyti NHS kasmet išleidžia mažiausiai 10 mlrd. svarų sterlingų - apie 10 proc. viso savo biudžeto.

Šios būklės metu cukraus kiekis kraujyje tampa per didelis, nes organizme sutrinka hormono insulino, kuris skaido gliukozę, gamyba.

Ankstesni tyrimai parodė, kad arbatos gėrimas gali sumažinti tikimybę susirgti diabetu ir širdies bei kraujagyslių ligomis, tačiau kaip tai vyksta, vis dar neaišku.

Naujausiame tyrime, pristatytame Hamburge vykusioje Europos diabeto tyrimų asociacijos konferencijoje, buvo nagrinėjama, kaip šis gėrimas veikia diabeto išsivystymo riziką.

Tyrime dalyvavo 1923 suaugę kinai, kurių buvo klausiama, kaip dažnai jie geria arbatą: niekada, retkarčiais, dažnai ir kasdien.

Dalyvių taip pat buvo klausiama, kokios rūšies arbatą jie geria: žaliąją, juodąją, tamsiąją - fermentuotos arbatos iš Tolimųjų Rytų rūšį - ar kitą arbatą.

Tyrėjai atliko kraujo ir šlapimo tyrimus, kad nustatytų cukraus kiekį juose ir išmatuotų atsparumą insulinui.

Paaiškėjo, kad geriant daugiau arbatos, į šlapimą patekdavo daugiau cukraus, o tai padėdavo kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažindavo diabeto riziką.

Žmonėms, kurie gėrė tik juodąją arbatą, rizika susirgti diabetu buvo 8 % mažesnė

"Kasdienis tamsiosios arbatos vartojimas gali sumažinti riziką susirgti ir susirgti 2 tipo diabetu, nes pagerėja cukraus kiekio kraujyje kontrolė.

Įvairių biomarkerių, susijusių su įprastu tamsiosios arbatos vartojimu, analizė galėtų būti vienas iš paprastų žingsnių, kurių žmonės gali lengvai imtis, kad pagerintų savo mitybą ir sveikatą", - sakė Pietryčių universiteto profesorius Zilin Sun.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder