Raikyta duona

Kodėl nereikėtų pirkti raikytos duonos: daugelis žmonių to nežino

(15)

Raikyta duona pastaruoju metu išpopuliarėjo. Pirkėjus vilioja tai, kad tokio pavidalo produktas iš karto paruoštas vartojimui - tereikia jį išimti iš maišelio ir galima valgyti.

Tačiau gamykloje iš anksto supjaustyta duona turi vieną didelį trūkumą.

Jis susijęs su tuo, kad kepalo dalijimo į riekes procesui reikia naudoti specialius peilius ir aliejų, kuriuo tepami ašmenys.

Kartu ne visi gamintojai siekia, kad šiems tikslams būtų naudojamas brangus ir kokybiškas produktas.

Taip pat verta prisiminti, kad pjaustyta duona sugenda daug greičiau.

Priežastis - banaliai padidėjęs plotas, kuriame gali atsirasti pelėsis.

Penkios priežastys, kodėl neturėtumėte pirkti raikytos duonos

Visas kepalas ir jau supjaustyta (raikyta) duona nėra tas pats.

Kulinarai ir ekspertai vis dažniau atkreipia žmonių dėmesį į raikytos duonos pavojų.

Yra bent penkios priežastys, kodėl geriau atsisakyti raikytos duonos ir parduotuvėje nusipirkti visą kepalą.

Cheminės medžiagos

Ar kada susimąstėte, kodėl raikyta duona gali ilgai gulėti plastikiniame maišelyje ir nesupelyti?

Paprasta – į tešlą dedama kur kas daugiau priedų, kad duonos riekės ilgiau išliktų švieži ir nesugestų.

Taigi pagalvokite, ar jūsų organizmui jų reikia.

Žinoma ne.

Greitai pasensta

Tai dėl to, kad raikyta duona išskiria daug daugiau drėgmės nei visas kepalas, ji greičiau pradės kietėti.

Jei nusipirkote, pavyzdžiui, visą kepalą, sukietės tik atpjauta riekė.

Kaina

Be to, pjaustyta duona dažnai kainuoja daugiau nei visas tokio pat dydžio kepalas.

Žinoma, jūs turite nuspręsti, ar jis vertas savo kainos.

Tad geriau atsisakyti raikytos duonos.

Pjovimo procesas

Niekada nesusimąstėte, kodėl pjaustyta duona turi tokius tvarkingus griežinėlius.

Paprastas peilis taip nesupjaustytų.

Net ir naudojantis prekybos centruose dažnai matomomis automatinėmis pjaustymo mašinomis, plonų, nebyrančių griežinėlių atpjauti nepavyks.

Kodėl taip?

Pasirodo, be specialių peilių, ašmenų sutepimui naudojama maistinė alyva.

Būtent dėl to griežinėliai būna idealios formos.

Taip pat kartais peiliai apdorojami etilo alkoholiu, kuris taip pat padeda pailginti duonos galiojimo laiką. 

Tačiau organizmui iš to jokios naudos.

Greičiau pelėja

Net jei gamintojas nenaudoja daugiau konservantų ir kitų priedų ruošdamas raikytą duoną, atskiros riekelės suges greičiau nei visas kepalas.

Taip atsitinka dėl to, kad padidėja plotas, kuriame gali atsirasti pelėsis.

Prie pelėjimo prisideda ir tai, kad tokia duona laikoma maišeliuose.

Viduje susidaro kondensatas, kuris užpildo riekeles drėgme.

Organizatorių nuotr.

kaipkada.lt nuotr.

Parengta pagal prozoro.net.ua ir kaipkada.lt

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder