Kokios spalvos pomidorai vertingiausi? Dietistė pataria – 20 pomidorų vartojimo variantų ir salotų receptas
(1)Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirtingų spalvų pomidorus.
Daugiau spalvų maiste – daugiau ir vitaminų
„Kuo įvairesnių spalvų maistą valgome, tuo daugiau skirtingų vitaminų ir maisto medžiagų gauname. Raudoni pomidorai savyje turi labai daug likopeno.
Tai ne tik pigmentas, suteikiantis raudoną spalvą, bet ir stiprus antioksidantas. Tyrimais įrodyta, kad likopenas naudingas norint sumažinti prostatos vėžio riziką ar sveikstant po šios ligos.
O tamsiuose pomidoruose (juoduose, violetiniuose) likopeno yra dar daugiau. Šių spalvų pomidorai yra vertinami ir dėl juose esančio antocianino – dar vieno stipraus antioksidanto“, – sako dietistė.
Pomidorus derinkite su riebalų turinčiais produktais
Geltonuose pomidoruose gausu vitamino C ir beta karoteno, kuris teigiamai veikia atmintį. Tiesa, norint, kad organizmas įsisavintų beta karoteną, jį reiktų vartoti kartu su riebalais.
Tad, pasak V. Kurpienės, pomidorų salotos su grietine, jogurtu, aliejumi ar mocarelos sūriu – ne šiaip labai skanūs deriniai, bet ir naudingi sveikatai.
„Žalieji pomidorai naudingi dėl juose esančio chlorofilo. Moksliniai tyrimai teikia vilčių, kad chlorofilas gali padėti apsaugoti nuo vėžinių susirgimų. Tik vertėtų atkreipti dėmesį, kad kalbu apie tuos pomidorus, kurie sunokę yra žalios spalvos, nes tokia jų veislė.
Tuo tarpu, nesunokusių (todėl žalių) pomidorų valgyti nepatartina, nes gali sukelti virškinimo sutrikimų“ – pataria sulieknek.lt autorė V. Kurpienė.
Kaip ir su kuo pomidorus gaminti?
Pomidorus valgyti skanu, naudinga ir verta.
„Pomidorai – antioksidantų šaltinis, kurie mūsų organizmui padeda stiprinti imunitetą, apsaugo nuo kraujagyslių ir širdies ligų, teigiamai veikia burnos, akių ir odos būklę.
Todėl savo mitybos racioną ne tik galima, bet ir rekomenduojama papildyti pomidorais“, - pataria dietistė.
Įdomu, kad vertingiausi yra ne patys didžiausi, o vidutinio dydžio ar net maži pomidoriukai. Pasak V. Kurpienės, dideliuose pomidoruose naudingų medžiagų koncentracija yra mažesnė.
„Beje, didelis antioksidantų ir skaidulų kiekis yra pomidorų žievelėse, tad neturint skrandžio jautrumo ar rūgštingumo problemų pomidorus naudingiau valgyti su žievele“.
V. Kurpienė pateikia net 20 variantų, kaip ir su kuo skaniai derinti pomidorus:
- Pirmiausia, labai skanu pomidorus valgyti vienus, ypač, kai jie – skirtingų rūšių. O mažučiukus įmetus į burną bei perkandus taip malonu jausti, kaip jie susprogsta ir kupinos įvairių skonių sultys užlieja mūsų skonio receptorius.
- Salotose su įvairiomis daržovėmis, pomidorai suteikia ir saldumo, ir rūgštelės vienu metu.
- Įvairūs padažai su pomidorais tinka ir salotoms, ir karštiems patiekalams. Galima pasigaminti ilgesniam laikui ir net užšaldyti.
- Pomidorus tinka parauginti. Nebūtina visos bačkos raugti, užteks ir stiklainiuko.
- Tobulai tinka kepti orkaitėje su vištiena. Viščiukas ar vištienos šlauneles dedame į gilesnį kepimo indą, apdedame daugybe pomidorų ir šauname į orkaitę. Tinka ir su kalakutiena, kiaulienos išpjova.
- Su kiaušiniais – tinka ir švieži, ir kartu kepti pomidorai (pvz., šakšuka – žydiška kiaušinienė).
- Kai pakaitiname pomidorus – kepame, verdame, troškiname – vitamino C mažėja, tačiau net 6 kartus pagerėja stipraus antioksidanto – likopeno – pasisavinimas. Likopenas gaudydamas laisvuosius radikalus, mūsų organizmo priešus, galimai sumažina riziką susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis. Suteikia naudos, ne tik kaulų stiprumui, burnos ertmės sveikatai, bet ir vaisingumui bei sveikatos palaikymui.
- Į sriubą ar troškinį įdėtas pomidoras suteiks ir saldumo, ir rūgštelės.
- Karšta pomidorinė sriuba, pavyzdžiui, su pupelėmis ar jautienos kukuliukais.
- Gaminkite šaltas sriubas. Juk ne vien šaltibarščiai egzistuoja, paįvairinimui pats tas.
- Gardus bus pomidorų troškinys su baklažanais, avinžirniais, pupelėmis ar kitomis daržovėmis.
- Viso grūdo makaronai ir ankštinių makaronai, pavyzdžiui, avinžirnių, pupelių, lešių puikiai dera su pomidorų tyre ar šviežiai gamintu pomidorų padažu.
- Pomidorai dera prie košės – galima kaitinti kartu ar šalia papjaustyti. Suteikia gaivos ir vasaros jausmo.
- Prie bulvių – švieži, o prie makaronų – tinka karšti pomidorai – padažą galima pasigaminti. Skaniai dera su viso grūdo, avinžirnių ir pupelių makaronais.
- Skanus sumuštinis su pomidoru. Net plonas jo griežinėlis suteiks gaivos.
- Įdarykite pomidorai – mėsa, avinžirniais ar varške. Tinka ir šaltus įdarinėti, ir orkaitėje kepti.
- Pomidorų gerųjų medžiagų pasisavinimui būtini riebalai. Tad valgykite kartu su sūriu, pavyzdžiui, tobulas derinys su mocarela, tinka ir tradicinė grietinė pomidorų salotose, ar ypač tyras alyvuogių aliejus.
- Teigiama, kad pomidoruose esančios medžiagos palengvina virškinimą – mėsos ir ypač riebesnių patiekalų (pvz., šašlykų) – kartu su jais valgydami pomidorus jausitės lengviau. Tik primenu, kad geras kietesnių produktų sukramtymas yra visada svarbus, valgote jį su ar be pomidorų.
- Derinkite su varške ar varškės sūriu. Tinka ir šaltuose variantuose, ir užkepti.
- Pomidoras su silke ar kita riebia žuvimi – ideali pora.
Jei pomidorų planuojate įsigyti daugiau – rinkitės, kad vieni būtų gerai sunokę, o kiti – dar kietesni. Taip ilgesnį laiką galėsite juos naudoti, imdami sunokusius, kol kiti dar noks.
Gaivios pomidorų salotos su burata sūriu
Reikės:
- 200 g pomidorų
- 125 g burata sūrio
- 2 a. š. alyvuogių aliejaus, šaltai spausto ypač tyro
- baziliko, druskos, pipirų pagal skonį
- šlakelio balzamiko acto. Jis nebūtinas, bet šlakelis visas dedamąsias dalis sujungia į vieną.
Gaminame:
- Pomidorus supjaustome riekelėmis.
- Ant jų dedame sūrį.
- Viską pagardiname prieskoniais, aliejumi ir balzamiko actu.
Skanaus!
Rašyti komentarą