Kvietiniai miltai yra populiariausi, o iš jų pagaminti produktai būna labai švelnūs ir orūs. Tačiau naudos iš tokio produkto yra labai mažai.
Aukščiausios rūšies kvietiniai miltai ruošiami iš grūdų vidurio, visiškai atsijojant lukštą. Dėl šios priežasties jame praktiškai nėra skaidulų ir organizmui naudingų mikroelementų. Todėl sveikos mitybos šalininkai dažnai teiraujasi, kuo kepant pakeisti miltus.
Jei norite pereiti prie sveikos mitybos, nebūtina atsisakyti visų miltų. Apie tai, kurie miltai yra sveikiausi, rašo "Healthline", remdamasi moksliniais tyrimais.
- Viso grūdo miltai
- Migdolų miltai
- Kokosų miltai
- Grikių miltai
- Avižiniai miltai
Viso grūdo miltai
Viso grūdo miltai savo kulinarinėmis savybėmis labai artimi kvietiniams miltams, todėl iš jų lengva gaminti maistą. Skirtingai nuo baltųjų miltų, viso grūdo miltai gaminami pridedant sėlenų ir kviečių gemalų.
Malimo proceso metu išsaugoma daug daugiau vitaminų ir skaidulinių medžiagų. Viso grūdo miltai yra sotesni, juose yra daugiau sudėtinių angliavandenių.
Migdolų miltai
Rinkoje reti, bet labai skanūs migdolų miltai puikiai tinka pyragams, pyragaičiams, biskvitiniams pyragams ir kitiems desertams gaminti.
Dėl specifinio skonio jų retai dedama į pikantiškus patiekalus. Verta atsižvelgti į tai, kad jie yra daug kaloringesni už kvietinius miltus.
Migdolų miltai yra geras magnio, omega-3 nesočiųjų riebalų ir augalinių baltymų šaltinis. Juose ypač gausu vitamino E (tik 50 g produkto yra paros norma). Šis vitaminas svarbus smegenų sveikatai ir Alzheimerio ligos profilaktikai.
Tai kraujui naudingiausi miltai. Jo sudėtyje esantys komponentai didina atsparumą insulinui, mažina blogojo cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.
Kokosų miltai
Kokosų miltai yra švelnaus saldaus skonio, tinkami pyragams, sausainiams, duonai ir kitiems kepiniams. Iš jų pagaminti gaminiai būna sausi, todėl rekomenduojama maišyti su kitų rūšių miltais.
Skirtingai nei grūdų miltuose, kokosų miltuose yra sočiųjų riebalų, kurie naudingi medžiagų apykaitai. Kokosų miltuose taip pat gausu antioksidantų ir, atrodo, jie turi antimikrobinių savybių.
Grikių miltai
Iš grikių miltų kepama labai skani duona, bandelės ir blynai, o japonai gamina grikių makaronus.
Tai puikus skaidulinių medžiagų, baltymų ir mikroelementų, tokių kaip manganas, magnis, varis, geležis ir fosforas, šaltinis.
Grikiai yra vieni sveikiausių grūdų pasaulyje, todėl iš jų pagaminti miltai taip pat rekomenduojami sveikai mitybai.
Tyrimai rodo, kad grikių miltai naudingi diabetikams ir širdies ligomis sergantiems žmonėms, turi priešvėžinių ir priešuždegiminių savybių, juose gausu žarnynui naudingų probiotikų.
Avižiniai miltai
Avižiniuose miltuose gausu skaidulinių medžiagų ir baltymų, juose nedaug greitųjų angliavandenių. Patiekalai iš tokio produkto ilgam pasotina.
Pačios avižos labai naudingos - jose yra daug vitaminų, širdžiai naudingos geležies, magnio ir kalio, taip pat kaulams svarbaus kalcio. Avižinių dribsnių produktai dėl mažo glikemijos indekso leidžiami diabetikams.
Avižinių miltų galite pasigaminti namuose. Tam pakanka sumalti avižinius dribsnius kavos malūnėliu arba blenderiu.
Avižinius miltus galima naudoti duonai, sausainiams, blynams, keksiukams kepti.
Rašyti komentarą