Malkos duos dvigubai daugiau šilumos: štai ką reikia įmesti kartu su malkomis

(38)

Nuosavų namų gyventojai žino, kad be malkų išsiversti labai sunku - ne visi turi galimybę namus šildyti dujomis. Be to, sąskaitose už šildymą nuo šio būdo atsiranda įspūdinga suma. Jei išsiaiškinsite, kokios malkos suteikia daugiau šilumos, galėsite šildytis be didelių išlaidų.

Kurios malkos yra geresnės ir dega ilgiau - sausos ar drėgnos malkos

Nepriklausomai nuo to, kokias malkas pasirinksite patalpai šildyti, visada naudokite sausus rąstus.

Priežastis paprasta - mediena gali sugerti iki 50 % drėgmės, o jos kiekis lemia jos šilumos laidumą.

Pavyzdžiui, turite vieną kilogramą palyginti sausų malkų, kurios yra maždaug 25 % drėgnos. Jei pradėsite jas deginti, jos suteiks 3300 kilokalorijų šilumos. Jei drėgnumas būtų 30 %, šilumos laidumas būtų 3 000 kilokalorijų.

Tai aiškiai parodo, kokios malkos geriausiai tinka krosniai - kuo didesnis drėgnumas - tuo mažiau šilumos atiduoda rąstai. 

Naudodami sausas, o ne drėgnas malkas, šilumos kiekį padidinsite perpus.

Tačiau yra vienas niuansas, susijęs su tuo, kokios malkos dega ilgiausiai. 

Kad ir kaip keistai tai skambėtų, bet drėgni rąstai degs ilgiau nei sausi, nors jie blogiau atiduoda šilumą.

Taip yra todėl, kad jie sveria daugiau, tačiau tik dėl drėgmės - iš jos nėra jokios naudos šilumos laidumui. 

Žalias rąstgalis šnypščia ir dūmija, išskirdamas garus ir sumažindamas šilumos laidumą.

Didžiulis šilumos energijos kiekis išeina būtent tuo metu, kai išgaruoja drėgmė, todėl rąstai atiduoda mažiau šilumos. 

Tačiau jei juos įdėsite į įkaitusią viryklę kaip kurą, kad jo užtektų ilgam, neapdirbti rąstai degs gana ilgai.

Praktiškai, kelis kartus paeksperimentavus, gana lengva suprasti, kurios malkos geriau skleidžia šilumą. Pirmaujančią poziciją užima ąžuolinės, antroje vietoje - beržinės. 

Tačiau verta suprasti vieną paslaptį - šilumą atiduoda malkų svoris, o ne jų tūris. 

Tai reiškia, kad plonų šakelių krūva duos tiek pat šilumos, kiek ir vienas didelis rąstas.

Taip pat krosniai ar katilui šildyti galite drąsiai naudoti obuolių, kriaušių ar slyvų medieną. 

Kartu su beržo ir ąžuolo rąsteliais jie gali duoti beveik tiek pat šilumos iš tūrio vieneto, kiek ir mažai kaloringos anglys.

Be malkų arba kartu su jomis į krosnį ar katilą galite įmesti pluoštą šiaudų, taip pat saulėgrąžų, grikių ar žirnių lukštų. 

Tačiau šis variantas tinka tik tiems žmonėms, kurie krosnyje turi labai didelę degimo kamerą.

Šaltinis: unian.net

Redakcija už trečiųjų šalių informacijos patikimumą neatsako

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder