Kava

Mėgstate juodą kavą ir tamsų šokoladą? Moksliniai tyrimai sako, kad tai paslėpta genuose

Šiaurės Vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos prevencinės medicinos profesorė Marilyn Cornelis su kolegomis nustatė, kad juodos kavos ir kartaus šokolado pomėgis – genetinis bruožas, o jų kartus skonis yra asocijuojamas su geresniu protiniu darbu.

„Aš sakau žmonėms, kad mano arbatos puodelis yra kavos tyrimas, – sakė kofeino tyrinėto M. Cornelis. – Tai karšta tema.“

Tyrimais nustatyta, kad nedidelis juodos kavos kiekis – nuo 3 iki 5 puodelių per dieną – sumažina tam tikrų ligų, įskaitant Parkinsono ligą, širdies ligas, 2 tipo diabetą ir kelių rūšių vėžį, riziką.

Tačiau ši nauda bus ryškesnė, jei kavoje nebus pieno, cukraus ir kitų saldiklių, kurių žmonės linkę dėti.

„Žinome, kad daugėja įrodymų, rodančių, kad kavos vartojimas daro teigiamą poveikį sveikatai.

Tačiau, skaitant tarp eilučių, kiekvienas, kuris kam nors pataria gerti kavą, paprastai patartų gerti juodą kavą“, – naujienų portalui CNN teigė tyrinėtoja.

„Natūraliai kava yra be kalorijų. Kavos su pienu ir cukrumi nauda sveikatai gali būti visiškai kitokia“, – pridūrė ji.

Kavos genas

Ankstesniuose tyrimuose M. Cornelis ir jos komanda išsiaiškino, kad genetinė variacija gali prisidėti prie to, kodėl kai kurie žmonės mėgaujasi daugybe kavos puodelių per dieną, o kiti ne.

„Žmonės, turintys geną, greičiau metabolizuoja kofeiną, todėl stimuliuojantis poveikis greičiau išnyksta ir jiems reikia gerti daugiau kavos, – tikino ji.

Tai gali paaiškinti, kodėl kai kurie žmonės jaučiasi gerai, net kai išgeria daug kavos puodelių per dieną, palyginti su kitais, kurie jaučia nerimą“.

Naujame tyrime, paskelbtame Nature Scientific Reports, mokslininkai išanalizavo tikslesnius kavos gėrėjų tipus, atskirdama juodos kavos mėgėjus nuo kavos su grietinėle ir cukrumi (ar daugiau) mėgėjų.

„Mes nustatėme, kad kavos gėrėjai, turintys genetinę variaciją, atspindinčią greitesnę kofeino apykaitą, renkasi karčią juodą kavą, – pasakojo kofeino tyrinėtoja. – Mes taip pat nustatėme tą pačią genetinę variaciją žmonėms, kurie renkasi paprastą arbatą, o ne saldintą, kartų juodą šokoladą, o ne švelnesnį pieninį šokoladą.

Kartūs maisto produktai ir protinis postūmis

Pasak mokslininkų komandos, žmonės, turintys šį geną, renkasi juodą kavą ir arbatą, nes kartus skonis jiems asocijuojasi su protinio budrumo padidėjimu, kurio trokšta dėl kofeino.

„Mūsų aiškinimas yra toks, kad šie žmonės natūralų kofeino kartumą tapatina su psichostimuliuojančiu poveikiu“, – CNN aiškino prevencinės medicinos profesorė. – Jie išmoksta susieti kartumą su kofeinu ir jaučiamu impulsu. Matome išmoktą poveikį.“

Ji pridūrė, kad tą patį galima pasakyti apie juodojo, o ne pieniško šokolado pirmenybę.

„Kai jie galvoja apie kofeiną, jie galvoja apie kartų skonį, todėl mėgaujasi ir juoduoju šokoladu, – aiškino tyrinėtoja. – Gali būti, kad šie žmonės tiesiog labai jautrūs kofeino poveikiui ir taip pat išmoko elgtis su kitais kartaus maisto produktais.“

Tamsiame šokolade yra šiek tiek kofeino, bet daug daugiau junginio, vadinamo teobrominu, žinomo su kofeinu susijusio nervų sistemos stimuliatoriaus.

Tačiau tyrimai rodo, kad daugiau nėra geriau, kai kalbama apie teobrominą – didesnės dozės gali padidinti širdies susitraukimų dažnį ar net sugadinti nuotaiką.

Nors juodajame šokolade gausu kalorijų, mažas juodojo šokolado kąsnelis per dieną gali prisidėti prie geresnio širdies darbo ir sumažinti diabeto riziką.

Tikriausiai taip yra todėl, kad kakavoje yra daug flavanolių – epikatechino ir katechino – antioksidacinių junginių, kurie, kaip žinoma, gerina kraujotaką.

Kiti maisto produktai, kuriuose yra flavanolių, yra žalioji ir juodoji arbata, raudonas vynas, lapiniai kopūstai, svogūnai, uogos, citrusiniai vaisiai ir sojos pupelės.

Būsimuose tyrimuose bus bandoma spręsti genetinę pirmenybę kitiems kartaus maisto produktams, „kurie paprastai yra susiję su didesne nauda sveikatai“, sakė M. Cornelis.

„Tai gali parodyti, kad asmenys, kurie genetiškai yra linkę gerti daugiau kavos, taip pat užsiima kitu potencialiai sveikesniu elgesiu“, – pridūrė prevencinės medicinos profesorė.

Parengta pagal alfa.lt

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder