Mitybos specialistai paaiškino, kodėl virtas bulves geriau valgyti šaltas

Bulvės yra viena populiariausių daržovių. Jų galima nusipirkti ištisus metus, jos pigios ir lengvai paruošiamos įvairiems patiekalams gaminti. Paprasčiausias būdas jas paruošti - išvirti, rašo laikraštis "Glavred". Tačiau ar žinote, kokios bulvės sveikesnės - karštos ar šaltos?

Bulvių žala

Bulvės vadinamos antrąja duona, o žmonės, kuriems rūpi figūra, dažnai atsisako jas valgyti.

Ir ne be reikalo, nes bulvės turi aukštą glikemijos indeksą, kuris yra pavojingas mūsų organizmui.

Glikemijos indeksas - tai greitis, kuriuo angliavandeniai virškinami ir didina cukraus kiekį kraujyje.

Tačiau aukštas GI nėra priežastis visiškai išbraukti bulves iš savo mitybos raciono, nes jį galite sumažinti patys.

Problema ta, kad bulvėse esantis krakmolas skirtingose temperatūrose elgiasi skirtingai.

Kodėl turėtumėte valgyti šaltas bulves

Jei suvalgysite karštą bulvę, gausite greitų angliavandenių ir daug cukraus, kuris bus kaupiamas organizme.

Jei bulves valgote kambario temperatūros arba atšaldytas, krakmolo savybės pasikeičia: jos tampa absorbcinės, t. y. sugeria visas atliekas nuo žarnyno sienelių ir pašalina iš organizmo visas blogąsias medžiagas.

Taip kontroliuojamas cukraus kiekis kraujyje, švari oda, kontroliuojamas alkis ir smarkiai sumažėja persivalgymo rizika.

Virtos bulvės - nauda ir žala

Bulvės yra vitaminų ir mineralų saugykla. Juose yra vitaminų C, B1, B2, B6, PP ir K, taip pat geležies, kalcio ir fosforo.

Daugiausia maistingųjų medžiagų yra odelėje, bet ne minkštime, todėl mitybos specialistai rekomenduoja bulves virti "su apvalkalu" arba kepti orkaitėje ir valgyti su viršutiniu sluoksniu.

Dėl didelio kalio kiekio bulvės yra pagrindinis širdies problemų turinčių ir hipertenzija sergančių žmonių raciono elementas. Jis taip pat pasižymi lengvu diuretiniu poveikiu, todėl skirtas sergant inkstų ligomis.

Po operacijos virta bulvių košė tinka kaip atsigavimo po operacijos patiekalas. Jei virtos bulvės verdamos vandenyje, didžioji dalis krakmolo lieka sultinyje.

Kartu yra ir rizika, susijusi su bulvėmis. Juos sukelia žievelėje esantis solaninas, kuris aktyviai susidaro, kai bulves ilgesnį laiką veikia UV spinduliai.

Padidėjęs šios medžiagos kiekis daro pražūtingą poveikį žmogaus nervų sistemai.

Kodėl nereikėtų valgyti keptų bulvių

Keptų bulvių žala akivaizdi. Verdant iš šakniavaisių išgaruoja drėgmė, o vanduo pakeičiamas riebalais.

Reikėtų pažymėti, kad 100 g bulvyčių yra beveik 40 g angliavandenių, o piktnaudžiaujant tai gali būti gana rimtas smūgis figūrai.

Be to, aukštesnėje nei 50⁰C temperatūroje bulvėse esantis vitaminas C suyra. Ilgai kepant bulves dideliame kiekyje riebalų, susidaro kancerogenas akrilamidas.

Todėl, nepaisant maisto skonio ir sotumo, bulvių kepimu geriau nepiktnaudžiauti, pataria mitybos specialistai.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder