Naminės giros receptai: kaip pasigaminti skanų ir gaivų gėrimą

Naminės giros receptai: kaip pasigaminti skanų ir gaivų gėrimą

Namuose pasigaminti rūgpienį visai nesunku. Parengėme jums keletą naminės giros receptų: nuo paprastos duonos giros iki egzotiškos imbiero ir citrinų giros.

Naminė gira - puiki saldžių gazuotų gėrimų alternatyva.

Ji puikiai atgaivina ir atgaivina, yra turtingo skonio ir aromato. O svarbiausia, kad ją galima paruošti iš visai paprastų produktų, esančių kiekvienuose namuose.

"Vakarų ekspresas" surinko keletą receptų ir patarimų, kaip pasigaminti gerą naminę girą.

Paprastas giros receptas

    Vanduo - 2,5 litro

    Juoda duona - 350 g

    Cukrus - 180 gr.

    Sultenės - 40 gr.

Supjaustykite ruginę duoną mažais gabalėliais ir išdžiovinkite orkaitėje. 

Į sausą trijų litrų talpos stiklainį suberkite džiūvėsėlius, supilkite cukrų ir nenuplautas sultenes.

Į stiklainį įpilkite švaraus geriamojo vandens, palikdami šiek tiek atsargai. Uždenkite stiklainį dangteliu arba marle ir palikite rauginti 2 dienas tamsioje, šiltoje vietoje.

Po 2 dienų masę perkoškite ir atvėsinkite.

Gira paruošta!

Greita gira namų sąlygomis

    Juoda duona - 500 g

    Vanduo - 3 litrai

    Sausos mielės - 2 šaukšteliai.

    Cukrus - 125 gr.

Supjaustykite ruginę duoną nedideliais gabalėliais ir pakepinkite ją orkaitėje, kol taps džiūvėsėliais. 

Į sausą trijų litrų talpos skardą suberkite džiūvėsėlius ir užpilkite verdančiu vandeniu iki pečių. Įberkite 3 šaukštus cukraus ir palikite visiškai atvėsti.

Sausas mieles ištirpinkite stiklinėje šilto vandens.

Kai stiklainyje esantis duonos užpilas atvės, supilkite į jį mielių tirpalą ir išmaišykite.

Uždenkite stiklainį dangteliu ir palikite šiltai dvi dienas.

Paruoštą girą perkoškite.

Prieš patiekiant patartina atšaldyti ir laikyti šaldytuve.

Gira su citrina ir imbieru

    šviežia imbiero šaknis - 30 gr;

    citrina - 1 vnt;

    cukraus - 1 puodelis;

    sausų mielių - 1 šaukštelis;

    sultenių - 40 gr;

    vandens - 3 litrai.

Perpjaukite citriną pusiau ir iš vienos dalies pašalinkite žievelę. Iš abiejų pusių išspauskite sultis.

Nulupkite imbiero šaknį ir sutarkuokite ją smulkia tarka.

Į keptuvę supilkite vandenį, suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, imbierą ir žievelę ir pastatykite ant ugnies.

Užvirinkite ir palikite atvėsti.

Į stiklinę supilkite +35...+37 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenį.

Jame ištirpinkite mieles.

Kai vanduo puode atvės maždaug iki tos pačios temperatūros, įpilkite mieles, gerai išmaišykite, uždenkite marle arba rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 48 valandoms.

Per sietelį perkoškite masę ir supilkite į stiklainius arba plastikinius butelius, į kiekvieną įdėkite po keletą sultenių, uždarykite ir 48 valandas laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Saldžios giros receptas

    Vandens - 3 litrai.

    Cukrus - 300 gr.

    Cikorijos - 1 valgomasis šaukštas.

    Sausos mielės - 1 šaukštelis.

    Citrinos rūgštis - 0,5 šaukštelio.

Į gilią keptuvę supilkite cikorijas, cukrų ir citrinos rūgštį, įpilkite vandens ir išmaišykite.

Pastatykite puodą ant ugnies ir užvirinkite mišinį.

Kai užvirs, nukelkite puodą nuo ugnies ir atvėsinkite kambario temperatūroje iki 37-40 °C.

Kai vanduo atvės, įberkite sausas mieles.

Leiskite mielėms įsigerti ir tada jas įmaišykite.

Uždenkite puodą marle arba dangčiu ir palikite girą 6 valandas kambario temperatūroje.

Po 6 valandų ant paviršiaus turėtų susidaryti putos.

Tai reiškia, kad mielės suaktyvėjo.

Supilkite girą į butelius ir palikite šaldytuve 1-2 dienoms.

Kaip pasigaminti gerą naminę girą

Pasigaminti naminės giros nėra taip sunku, kaip atrodo. Tiesiog laikykitės recepte pateiktų nurodymų ir viskas pavyks.

Jei norite, kad gėrimo spalva ir skonis taptų tamsesni ir intensyvesni, riekelėmis supjaustytą duoną iš anksto išdžiovinkite orkaitėje, kol ji šiek tiek patamsės.

Kad gėrimui suteiktumėte neįprastą skonį, galite pridėti įvairių prieskonių, pavyzdžiui, mėtų, kmynų ar apelsino žievelės.

Paruoštą fermentuotą misą palikite šiltoje vietoje.

Kuo aukštesnė temperatūra, tuo greičiau vyksta fermentacija.

Paruoštą girą laikykite šaldytuve ir vartokite atšaldytą.

Archyvų nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder