Kai kurie žmonės mano, kad vištieną būtina nuplauti vandenyje, nes tai esą padeda pašalinti ant mėsos esančias kenksmingas bakterijas.
Tačiau sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, kad tokia praktika nieko neduoda. Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) teigimu, plauti vištieną nėra būtina.
Pasak daktaro Darino Detweilerio, knygų autoriaus, konsultanto ir Šiaurės rytų universiteto Profesinių studijų koledžo maisto politikos profesoriaus, vištienos plovimas ne tik nereikalingas, bet ir gali padaryti daugiau žalos nei naudos, praneša "Health".
Kai kurie žmonės mano, kad vištieną būtina nuplauti vandenyje, nes tai esą padeda pašalinti ant mėsos esančias kenksmingas bakterijas.
Tačiau sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, kad tokia praktika nieko neduoda. Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) teigimu, plauti vištieną nėra būtina.
"Plaunant paukštį? Viskas, ką jūs darote, tai užteršiate likusią virtuvės dalį patogenais", - sakė jis. "Jūs tikrai nieko nedarote, kad pagerintumėte maisto saugą."
Vištienos virimas - lengviausias būdas išvengti apsinuodijimo maistu
Tai, kad nereikia plauti vištienos, nereiškia, kad galite nesiimti atsargumo priemonių. Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, kasmet apie milijonas amerikiečių suserga nuo užkrėstos paukštienos, o didžiausią susirūpinimą kelia salmonelės.
CDC duomenimis, maždaug 1 iš 25 vištienos pakuočių yra užkrėsta salmonelėmis. Nors ne visos šios ligos gali būti susijusios su vištiena, kasmet JAV salmonelės sukelia apie 1,35 mln. infekcijų, 26 500 hospitalizacijų ir 420 mirčių - daugiau nei bet kuri kita bakterija.
Salmonella sukelta infekcija gali sukelti viduriavimą, karščiavimą ir pilvo skausmus, trunkančius nuo keturių iki septynių dienų. Tačiau retais atvejais bakterijos gali patekti į kitas kūno dalis, pavyzdžiui, kraują, sąnarius ar smegenis, ir sukelti sunkią ligą.
Suprantama, kodėl žmonės nori imtis atsargumo priemonių, pavyzdžiui, plauti vištieną, kad išvengtų apsinuodijimo salmonelėmis, tačiau vištienos nuplovimas nesunaikins jokių ligų sukėlėjų, sako Detweileris.
"Paprastai žmonės galvoja, kad gali nuplauti bakterijas, tačiau daug saugiau produktą tiesiog išvirti", - "Health" sakė Arizonos Mayo klinikos stacionare dirbanti dietologė Ciara Lundy. "Jei vištieną jie keps 165 laipsnių temperatūroje, tai turėtų sunaikinti visas bakterijas."
Rašyti komentarą