Omletas, kokio dar neragavote: netikėtas receptas su keptais obuoliais

Omletas – vienas populiariausių patiekalų iš kiaušinių. Vieni jį gardina sūresniais priedais, tokiais kaip daržovės, tofu, saliamis ar grybai, tuo tarpu kiti renkasi saldesnius garnyrus – varškę, uogas.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įsitikinusi, kad kiaušiniai įvairiu formatu turėtų rasti vietą kasdienės mitybos racione, o iš jų pagamintus patiekalus galima skanauti net kelis kartus per savaitę.

Todėl „Rimi" kulinarijos ekspertai namuose kviečia išbandyti netikėtą omleto receptą su keptais obuoliais, o prekybos tinklo kokybės vadovė Ana Čudinienė primena, kaip nusipirkti šviežius kiaušinius ir tinkamai juos laikyti namuose. 

Rekomenduoja suvalgyti iki 5 kiaušinių per savaitę 

Kiaušinių nauda, anot „Rimi" sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nenuginčijama.

„Kiaušiniai vertinami dėl didelės biologinės vertės baltymo, turtingo būtinomis amino rūgštimis. Juose yra visų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų ir mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo, tai pat – vandenyje ir riebaluose tirpių vitaminų A ir D bei B grupės vitaminų", –vardija gydytoja dietologė.

Kiaušinius rekomenduojama įtraukti į kasdienės mitybos racioną ir dėl kitų priežasčių. „Juose gausu ne tik įvairių maistinių medžiagų, būtinų žmogaus organizmo veiklai palaikyti, bet ir Omega-3 riebalų rūgščių.

Be to, kiaušiniai sąlyginai nekaloringas maisto produktas. Viename kiaušinyje, priklausomai nuo jo dydžio, yra apie 60 kilokalorijų. Tai išties nedaug.

Juo labiau, kai tos kalorijos ateina kartu su būtinosiomis maistinėmis medžiagomis. Tiesa, geriausia valgyti neperkeptus ir nepervirtus kiaušinius, o dėl rizikos užsikrėsti salmonelioze nepatariama jų valgyti žalių", – primena E. Gavelienė. 

Gydytoja dietologė prideda, kad suaugusiam žmogui per savaitę rekomenduojama suvalgyti 3–5 kiaušinius, išskyrus tuos atvejus, kai žmogus šiam produktui yra alergiškas:

„Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad mitybos racionas turi būti įvairus ir tik tuomet, kai valgysime maistingą, įvairų maistą, o reikalingų baltymų gausime tiek iš augalinės, tiek iš gyvūninės kilmės produktų, toks racionas bus sveikatai palankiausias."

Kaip namuose atskirti šviežius kiaušinius? 

Anot „Rimi" kokybės vadovės Anos Čudinienės, prekybos centruose kiaušinių asortimentas išties platus, tačiau pirkėjai dažniausiai renkasi Lietuvoje užaugintą produkciją.

„Pastebėjome, kad mūsų prekybos centruose pirkėjai dažniau renkasi laisvėje užaugintų lietuviškų vištų arba ekologiškus kiaušinius. Ieškantiems geriausio kainos ir kokybės santykio siūlome išbandyti ir „Rimi" ženklo linijos kiaušinius,  – rekomenduoja A. Čudinienė.

– Renkantis kiaušinius svarbu atkreipti dėmesį ir jų ženklinimą – specialų gamintojo kodą, kurį sudaro skaičių ir raidžių kombinacija, nurodanti dedeklių vištų laikymo būdą, kiaušinių kokybės klasę, kilmės šalį bei gamintojo informaciją." 

Renkantis kiaušinius kokybės ekspertė taip pat rekomenduoja atkreipti dėmesį į jų galiojimo laiką: „Tinkamas kiaušinių galiojimo laikas yra 28 dienos nuo tada, kai kiaušinis buvo padėtas.

Tiesa, šis produktas yra itin jautrus temperatūriniams pokyčiams, todėl namuose kiaušinius geriausia laikyti šaldytuve, o prieš gaminant juos visuomet rekomenduojama patikrinti ir įsitikinti, kad ant kiaušinio nėra matomų pažeidimų ar kitų įskilimų.

Kiaušinius reikėtų kruopščiai nuplauti tik prieš planuojant iš jų gaminti norimus patiekalus. Be to, žali kiaušiniai negali liestis su kitais produktais, o jų gamyboje naudojamus įrankius ir virtuvės paviršius taip pat būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu, nusausinant vienkartiniu popieriumi."

Ji priduria, kad greičiausiai kiaušinio šviežumą namuose galima patikrinti jį sudaužant ant lėkštės: „Jei kiaušinis neturi kvapo, trynys yra šviesiai geltono ar oranžinio atspalvio, o baltymas pasklinda ribotai – toks kiaušinis tikrai yra šviežias.

Tuo tarpu, jei trynys nelabai tvirtas, o baltymas labiau pasklinda lėkštės paviršiuje – tokį kiaušinį dar galima vartoti, bet jo galiojimo terminas, tikėtina, jau eina į pabaigą", – patarimu dalijasi A. Čudinienė.

„Rimi" kviečia rinktis sveikus patiekalus, todėl namuose kviečia išbandyti maistingą, lengvai paruošiamą ir gardų omleto su keptais obuoliais receptą.

Omletas su obuoliais

Patiekalui reikės: 

6 vnt. „Rimi Basic" kiaušinių

4 vnt. obuolių

100 g grietinės (30 proc. riebumo)

1 šaukšto miltų

40 g sviesto

2 šaukštų cukraus

Gaminimo eiga:  

Obuolius nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite kubeliais.

Įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite sviestą, suberkite supjaustytus obuolius, užberkite šaukštą cukraus ir pakepkite 5 minutes pamaišydami.

Dubenyje išplakite kiaušinius su miltais, grietine ir šaukštu cukraus. Išplaktą kiaušinių masę užpilkite ant pakepintų obuolių ir uždenkite dangčiu. Kepkite ant labai mažos kaitros apie 8–10 minučių.

Pastaba. Omletą galite kepti orkaitėje. Obuolius apkepkite keptuvėje su cukrumi ir sudėkite į karščiui atsparų indą. Ant viršaus užpilkite kiaušinių plakinį ir šaukite į įkaitintą iki 180 °C temperatūros orkaitę 20 minučių.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder