Ant kepsninės kepta žuvis – tikra palaima ieškantiems lengvesnių skonių ir tiems, kam mėsos patiekalai šiek tiek pabodo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuvies patiekalais, tinkančiais kepti ant grilio, domisi ir pirkėjai.
„Žmonės vasaros laikotarpiu prie kepsninių praleidžia daug laiko. Pastebime, kad lietuviai neapsiriboja vien tik mėsos gaminiais, todėl paruošėme platų įvairiausių produktų, skirtų kepti ant grilio, asortimentą – nuo šamo filė juodajame alaus marinate iki ypatingai paruoštų lašišų filė kepsnių, kepimui skirtų bulvių ir sūrių, kurie sulaukia didelio pirkėjų dėmesio ir dažnai atsiduria jų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.
Paruoškite subalansuoto skonio marinatą
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad norint pasiruošti burnoje tirpstančių lašišos ar šamo kepsnių, pirmiausia reikia juos tinkamai išmarinuoti. Lašišos ir šamo marinavimo paslapčių galima pasisemti iš įvairių pasaulio virtuvių, tačiau jeigu norite žuvį paruošti greitai – užteks ir kelių pagrindinių prieskonių.
„Pats paprasčiausias būdas marinuoti žuvį – užberti žiupsnelį druskos, pipirų, apšlakstyti citrinos sultimis ir leisti pasimarinuoti bent pusvalandį. Tuomet uždėti žuvies pjausnius ant gerai įkaitintų grotelių ir kepti apie 6–10 minučių iš abiejų pusių, priklausomai nuo dydžio.
Iškepusią žuvį geriausia patiekti su šviežiomis daržovėmis, ant grilio keptais smidrais, brokoliais ar saldžiosiomis bulvėmis, žiedinių kopūstu koše ar ryžiais“, – pataria V. Juodkazienė.
Žolelės, svogūnai ir česnakai tinka praktiškai bet kokios žuvies marinavimui. Jais neįmanoma sugadinti nė vieno patiekalo, be to, ant grilio kepamai žuviai šie priedai kaip tik suteiks puikų aromatą. Visgi, naudojant šiuos ingredientus reikėtų nepamiršti saiko.
„Vasara dovanoja visą kalną šviežių prieskoninių žolelių. Bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, petražolės, kalendra, laiškiniai česnakai ir daugelis kitų taps puikiais priedais jūsų patiekalams. Žinoma, kaip ir visur, svarbu naudoti ne per didelius žolelių kiekius.
Priešingu atveju žuvis praras savo skonį, o juk marinato esmė jį dar labiau atskleisti ir pabrėžti, bet ne užgožti“, – sako V. Juodkazienė.
Marinavimo technika
Prieš renkantis prieskonines žoleles verta atsižvelgti į tai, kokią žuvį planuojate kepti. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai tinka šviežios petražolės ar krapai, o šamą verta pagardinti kalendra, čiobreliais ar rozmarinais. „Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais patarimais, kurie padės ypatingai užmarinuoti įvairiausios rūšies žuvį.
„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti žuvį. Geriausia indą, kuriame marinuojasi žuvis, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą.
Praėjus pusei marinavimo laiko žuvį reikėtų apversti. Skubant ar neturint laiko, žuvį pakaks pamarinuoti ir 30 minučių, visgi, geriausia marinate ją palaikyti kelias valandas“, – pataria V. Juodkazienė ir siūlo išbandyti net keturis žuvies receptus, kuriuos lengvai paruošite namuose.
Lašiša su žolelėmis
Jums reikės:
4 vnt. lašišų filė gabaliukų
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 vnt. citrinos
1 šaukštelio druskos
½ šaukštelio pipirų
½ kambario temperatūroje pabuvusio sviesto
2 šaukštelių malto česnako
1 šaukšto šviežių smulkintų petražolių
Gaminimas:
Lašišų filė sudėkite į didelę lėkštę. Ant lašišų filė užspauskite citrinos sulčių. Tada lašišą pagardinkite druska ir pipirais, prieskonius gerai įtrinkite iš abiejų pusių. Leiskite lašišai marinuotis bent jau apie pusvalandį. Kol lašiša marinuojasi, įkaitinkite kepsninę ir jos groteles ištepkite alyvuogių aliejumi, kad lašiša kepdama nepriliptų. Prieš kepant lašišą, aptepkite ją alyvuogių aliejumi ir uždėkite ant grotelių. Kepkite ją apie 14-20 minučių.
Tuomet pasiruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus – sviestą, maltą česnaką, smulkintas petražoles, jei norisi pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Iškepusią lašišą įdėkite į lėkštę ir patepkite gautu padažu. Mėgaukitės su rudaisiais ryžiais, brokoliais, smidrais ar kitomis mėgstamomis šviežio derliaus daržovėmis.
Lašiša su terijaki padažu
Jums reikės:
½ puodelio rudojo cukraus
3 smulkintų česnakų skiltelių
1 šaukštelio smulkinto imbiero
1/2 šaukštelio raudonųjų pipirų dribsnių
1 puodelio sojų padažo
2 šaukštelių alyvuogių aliejaus
2 šaukštelių ryžių acto
1/4 svogūnų laiškų
2 vnt. lašišų filė
2 šaukštelių kukurūzų krakmolo
Gaminame:
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite rudąjį cukrų, česnaką, imbierą, pusę sojų padažo, raudonųjų pipirų dribsnius ir ryžių actą. Tuomet, kai viską sumaišysite į padažą supilkite alyvuogių aliejų ir susmulkintus svogūnų laiškus. Lašišos filė sudėkite į dubenėlį ir supilkite gautą marinatą. Leiskite pasimarinuoti šaldytuve bent 1 valandą.
Kol lašiša marinuojasi pasigaminkite padažą. Dubenėlyje sumaišykite 2 šaukštelius kukurūzų krakmolo su 1 šaukšteliu vandens. Tuomet Ištirpintą kukurūzų krakmolą supilkite į puodą, įpilkite ½ puodelio sojų padažo ir virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol pradės tirštėti.
Ant vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę. Marinuotą lašišų filė kepkite apie 6 minutes iš kiekvienos pusės. Kai lašiša visiškai iškeps, išimkite ją iš kepsninės ir aptepkite jau pagamintu terijaki glajumi. Patiekite lašišų kepsnius karštus su mėgstamais garnyrais.
Šamas citrininių pipirų padaže
Jums reikės:
4 vnt. šamo filė gabalėlių
3 šaukštų majonezo
4 skiltelių česnako
1 šaukšto druskos
1 šaukšto juodųjų pipirų
1 šaukšto tarkuotos citrinos žievelės
1 šaukšto citrinos sulčių
1 šaukšto susmulkintų šviežių kalendrų
1 šaukšto susmulkintų čiobrelių
1 šaukšto susmulkintų rozmarinų
Smulkintų šviežių petražolių
Gaminame:
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, česnaką, druską, juoduosius pipirus, citrinos žievelę, citrinos sultis, kalendrą, čiobrelius ir rozmariną. Tuomet, popieriniu rankšluosčiu nusausinkite šamų filė ir aptepkite iš abiejų pusių pagamintu mišiniu.
Žuvį uždėkite ant grotelių ir kepkite apie 15-20 minučių. Kai žuvis iškeps, išimkite iš kepsninės, įdėkite į lėkštę ir apibarstykite šviežiomis petražolėmis. Patiekite iš karto.
Šamas medaus padaže
Jums reikės:
4 vnt. šamų filė gabalėlių
½ puodelio išlydyto sviesto
½ Cajun prieskonių mišinio
2 šaukštų paprikos miltelių
1 šaukšto česnakų miltelių
1 šaukšto susmulkintų čiobrelių
1 šaukšto susmulkintų raudonėlių
1 šaukštelio druskos
¾ kajeno pipirų miltelių
Medaus glazūrai reikės:
½ puodelio medaus
3 šaukštų rudojo cukraus
1 1/2 šaukšto citrinų sulčių
2 šaukštelių malto česnako
Gaminame:
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite Cajun prieskonių mišinį, paprikos, česnakų miltelius, čiobrelius, raudonėlius, druską ir pipirus. Į kitą dubenį įpilkite medaus, rudojo cukraus, citrinų sulčių ir malto česnako, viską gerai išmaišykite.
Paruoškite dar vieną negilų indą ir į jį sudėkite ištirpintą sviestą. Šamų filė panardinkite į ištirpintą sviestą, o tada pamerkite į su prieskoniais sumaišytą indą ir dėkite ant jau įkaitintos kepsninės.
Kiekvieną pusę kepkite apie 6 minutes. Kai žuvis iškeps, perkelkite ją ant lėkštės ir apliekite medaus glajumi. Patiekite su šviežiomis arba ant grilio keptomis daržovėmis. Skanaus!
Rašyti komentarą