Pasak išvažiuojamojo baro „Trendy Bar“ bendrasavininko Rapolo Sausaičio, nealkoholinius kokteilius galima suskirstyti į tris tipus – įprastus kokteilius imituojančius nealkoholinius kokteilius, glotnučius ir sulčių kokteilius.
„Pastebime augančią tendenciją šventės metu rinktis nealkoholinius kokteilius, kurie puikiai atgaivina ir kuria šventinę nuotaiką. Siekiant atkartoti įprastus receptus nealkoholiniams kokteiliams naudojami nealkoholiniai spiritiniai gėrimai. Na, o glotnučiai iš vaisių ir daržovių, kaip ir sulčių kokteiliai su įvairiais sirupais, yra mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų – juose daug vitaminų bei mineralinių medžiagų“, – pasakoja R. Sausaitis.
Pasak jo, nuo kokteilio tipo priklauso, kiek skirtingų ingredientų jam reikės – įprastai būtini 3-4 ingredientai.
„Ruošiant kokteilį namuose itin svarbu vadovautis jo receptu – net ir profesionalūs barmenai naudojamus ingredientus yra linkę matuoti specialiomis menzūrėlėmis, kad atkartotų norimą skonių balansą. Kiekvieną kokteilį galima lengvai pasaldinti ar parūgštinti, tačiau dominuojančių ingredientų proporcijas reikėtų išlaikyti kuo tikslesnes“, – pataria pašnekovas.
Žiemą sušildys karštas sulčių kokteilis
Viena iš privalomų kokteilio sudedamųjų dalių – ledas, kuriam šaldyti reikėtų naudoti kuo tyresnį vandenį.
„Nereikėtų baimintis ledo gausos kokteiliuose, nes kuo daugiau ledo, tuo lėčiau jis tirpsta ir lėčiau skiedžia gėrimą. Be to, taip gėrimas ilgiau išlaikomas vėsus, kas itin aktualu vasarą ar šiltoje aplinkoje. Žiemą, ypač kalėdiniu laikotarpiu, itin populiarūs tampa karšti, šildantys nealkoholiniai kokteiliai sulčių pagrindu“, – dalijasi R. Sausaitis ir pateikia kelis paprastus receptus.
Šventiniam nealkoholiniam grogui puikiai tiks kartu su apelsinų ir citrinų sultimis bei medumi sumaišytos ir pakaitintos obuolių sultys, o nealkoholiniam karštam vynui – granatų, vynuogių ir apelsinų sulčių derinys, pakaitintas su tradiciniais kalėdiniais prieskoniais, pavyzdžiui, anyžiais, gvazdikėliais ir cinamono lazdelėmis.
Didžiausios Lietuvoje sulčių gamybos įmonės „Eckes-Granini Lietuva“ vadovas Marius Gudauskas atkreipia dėmesį, kad ir skanų, ir akims patrauklų gėrimą galima paruošti pasitelkus, pavyzdžiui, tirštą bananų nektarą ir skystą raudonųjų vynuogių sulčių gėrimą.
„Pirmiausia į taurę ar stiklinę reikėtų įpilti bananų nektaro, o paskui atsargiai pilti vynuogių sultis. Dėl skirtingų konsistencijų gėrimas gražiai susisluoksniuos. Be to, bananų bei vynuogių gėrimų derinys – išties malonus gomuriui ir gali būti vartojamas net kaip desertas“, – pataria M. Gudauskas.
Kokteiliams ruošti – egzotinių vaisių sultys
Barmenas, paklaustas apie tinkamiausias sultis kokteiliams ruošti, pastebi, kad dažniausiai kokteilių sudėtyje naudojamos ne tik populiarios citrusinių vaisių sultys, bet ir labiau egzotiniai skoniai.
„Kai žmonės nori nealkoholinio kokteilio, jie tikisi nekasdienio skonio, nes ir pats kokteilis nėra kasdienis gėrimas. Todėl dažniausiai kokteiliams ruošti naudojamos tropinių vaisių sultys ar retesnių skonių sirupai, taip pat naudojami egzotiniai vaisiai, pavyzdžiui, pasifloros ar mangai“, – sako R. Sausaitis.
Kad Lietuvos gyventojai mėgsta tropinius skonius, rodo šių metų pavasarį „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos rezultatai – mėgstamiausių sulčių dešimtuke respondentai įvardijo ananasų (15 proc.), persikų (13 proc.) ir greipfrutų (11 proc.) sultis.
Ne tik liežuviui, bet ir akims
Ruošiant kokteilius svarbu atsiminti, kad dalis jų yra plakami, o kitus pakanka išmaišyti – taip yra dėl skirtingų ingredientų savybių. Pavyzdžiui, jei kokteiliui naudojamas sirupas ir sultys, jį būtina suplakti, kad ingredientai nesisluoksniuotų ir gėrimas būtų vientisas.
Ieškant įdomesnių skonių kokteiliams ruošti galima pasitelkti ir namines uogienes ar kompotus – šaltuoju metų laiku itin populiaru naudoti svarainių, šaltalankių uogienes. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti pridedant prie kokteilio recepto vieną kitą papildomą ingredientą. Vienintelis tabu – pieno gėrimų negalima maišyti su citrusiniais vaisiais ar jų sultimis.
Pasak barmeno, kokteilio visumai svarbi ne tik įdomi taurė, bet ir gėrimo papuošimas – kokteilio išvaizda vertinama ne ką mažiau nei jo skonis. Svarbu vadovautis nerašyta taisykle – kokteiliui puošti naudojami tik jame esantys ingredientai.
„Nerekomenduojama kokteilių puošti gyvomis gėlėmis, nes jos gali išskirti nuodingų medžiagų. Jei norisi didesnio įspūdžio, kokteilį galima papuošti džiovinto vaisiaus griežinėliu ar prie taurės kraštelio segtuku prisegti džiovintą gėlytę. Neretai kokteiliui papuošti pakanka mėtos ar rozmarino šakelės“, – pataria jis.
Nebemadingi ir popieriniai skėtukai ar šiaudeliai – pastarųjų R. Sausaitis siūlo visai atsisakyti, nes geriant kokteilius su šiaudeliu nepajuntame visos jo skonio paletės. Taip yra dėl to, kad daugiausia skonių receptorių yra ant liežuvio galiuko.
M. Gudauskas atkreipia dėmesį, kad stalą paįvairinti galima ir įdomiau papuoštais gamintojų jau paruoštais nealkoholiniais kokteiliais. „Savo asortimente turime „Elmenhorster“ nealkoholinius kokteilius „Mojito“ ir „Pina Colada“ – juos atranda vis daugiau Lietuvos gyventojų. Tad tiekiant svečiams į tokį, jau paruošta kokteilį, tereikia įdėti šiek tiek ledo ir taurę papuošti atitinkamai mėtos šakele ar ananaso griežinėliu“, – pataria vadovas.
Rašyti komentarą