Po Velykų liko kiaušinių? Įdarykite juos brokoliais ir feta (receptas)

Kiaušiniai – neatsiejamas Velykų simbolis, kuriuos įprastai margina visa šeima. Kadangi verdant kiaušiniai dažnai skyla, o ir po ridenimo varžybų lieka daug pralaimėjusiųjų, tenka sukti galvą, kur juos panaudoti.

Į pagalbą skuba „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė ir dalijasi  būdais, kaip margučius išradingai panaudoti gaminant brokoliais ir feta įdarytus kiaušinius. Tuo tarpu sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog net 97 proc. maistinių medžiagų, esančių kiaušiniuose, žmogaus organizmas lengvai pasisavina, todėl rekomenduoja juos įtraukti į savo mitybos racioną.  

Rekomenduoja įtraukti į mitybos racioną

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kiaušiniai turtingi būtiniausių riebalų rūgščių, baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų, mikroelementų: geležies, magnio, seleno, cinko, vario, kalcio, kalio, fosforo. Taip pat vandenyje bei riebaluose tirpių vitaminų: regėjimui svarbaus vitamino A, širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai reikalingo vitamino D bei visų grupių vitamino B: „Nepaisant to, kalorijų kiekis juose nedidelis. Be to, net 97 proc. maistinių medžiagų, esančių kiaušiniuose, žmogaus organizmas lengvai pasisavina, todėl kiaušinius vertėtų įtraukti į savo mitybos racioną.“ 

Gydytoja dietologė suaugusiam žmogui per savaitę rekomenduojama suvalgyti 3–5 kiaušinius, išskyrus tuos atvejus, kai žmogus jiems yra alergiškas: „Kiekvieno žmogaus poreikis skirtingas, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad suvartojamas kiaušinių kiekis nebūtų perteklinis. Suvalgyti po vieną kiaušinį per dieną suaugusiam žmogui yra normalu, svarbu nepamiršti, kad mitybos racionas turi būti įvairus ir sveikatai palankiausia bus tuomet, kai valgysime įvairų maistą ir kitų organizmui reikalingų baltymų gausime tiek iš mėsos, tiek iš žuvies ar pieno produktų.“ 

Specialistė taip pat rekomenduoja atkreipti dėmesį į kiaušinių galiojimo laiką, o jau išvirtus suvartoti per 3 dienas.„Tinkamas kiaušinių vartojimo laikas yra maždaug 28 dienos nuo tada, kai kiaušinis buvo padėtas, todėl perkant reikėtų visada ant pakuotės pasižiūrėti, iki kada jie galioja. Prieš vartojimą taip pat galima patikrinti, ar kiaušiniai nėra sugedę. Populiariausias būdas šviežumui tikrinti – kiaušinį panardinant į stiklinę ar dubenėlį su vandeniu – kuo senesnis kiaušinis, tuo sunkiau jis skęsta. Šviežias kiaušinis turėtų būti įprastos spalvos ir neskleisti jokio kvapo“, –  paaiškina L. Barčaitė. 

Tvari vartojimo kultūra 

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pastebi, jog švenčių progomis vis dar esame linkę pasigaminti daugiau maisto nei pajėgiame suvalgyti: „Maisto švaistymas vis dar išlieka opia šiuolaikinės visuomenės problema, o tai sumažinti gali padėti planavimas – jei maisto gamybą bei apsipirkimus planuosime iš anksto, sudarydami reikiamų produktų sąrašą, iš parduotuvės grįšime tik su tomis prekėmis, kurias žinome, kur ir kada naudosime.“

Pasak L. Barčaitės, Net 8 iš 10 žmonių pripažįsta išmetantys maistą, todėl svarbu ne tik planuoti, bet ir išradingai panaudoti maisto likučius. Jei per Velykas primarginome per daug kiaušinių, galime juos įdaryti, dėti į mišraines, salotas arba šaltibarščius. Taip pasigaminsime ne tik įvairių patiekalų alternatyvas, bet ir sumažinsime nereikalingą maisto švaistymą

Prekybos tinklas „Rimi“ taip pat skatina pirkėjus atkreipti dėmesį į kiaušinių  žymėjimą bei rinktis laisvai ar ant kraiko laikomų vištų kiaušinius: „Rimi“ savo atsakomybės strategijoje yra numačiusi nuo 2025 metų nebeprekiauti narvuose laikomų vištų kiaušiniais, pažymėtais 3 numeriu, o iki tol kiekvienas galime savo pasirinkimais kurti tvaresnį ir sveikatai palankesnį rytojų.“

 „Rimi“ kviečia panaudoti po Velykų likusius kiaušinius ir dalijasi kiaušinių, įdarytų brokoliais, receptu.

RECEPTAS 

Kiaušiniai, įdaryti brokoliais ir feta

Patiekalui reikės: 

10 vnt. kiaušinių;

150 g brokolių;

40 g fetos sūrio;        

1 saujos krapų;

1 šaukšto jogurto;

1 pipiro;         

druskos. 

Gaminimo eiga:

  1. Kiaušinius sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 10 minučių.
  2. Kiaušinius atvėsinkite, nulupkite, perpjaukite išilgai per pusę.
  3. Į dubenį sudėkite kiaušinio trynius, fetą, jogurtą, brokolius, įberkite druskos, pipirų ir sutrinkite su virtuviniu smulkintuvu.
  4. Į kiaušinių baltymų puseles dėkite pagaminto įdaro. Papuoškite trintais rožiniais pipirais, krapų šakelėmis.

Skanaus!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder