Populiarieji glotnučiai tinka ne visų mitybai – dietologė išskyrė, kam juos reikėtų vartoti saikingai

Kokteilis – gėrimas, taip pavadintas dėl savo spalvingumo (angl. coctail – gaidžio uodega). Kuo įvairesnių spalvų daržovių ar vaisių kokteilių vartojame, tuo labiau papildome organizmą reikalingais vitaminais.

Tačiau sveikatai palankios mitybos specialistė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad svarbu plaktų sulčių ir vaisių gėrimais mėgautis saikingai. Dėl to tirštaisiais kokteiliais – glotnučiais – vertėtų nepiktnaudžiauti, atsižvelgiant į savo virškinamojo trakto jautrumą.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad tokio tipo kokteiliai per pastaruosius penkerius metus rado kelią į pirkėjų širdis.

Šių tirštų kokteilių populiarumui išaugus ir gegužės 13 d. minint Tarptautinę kokteilių dieną, kulinarijos technologai kviečia namuose pasigaminti sveikatai palankų avižinių dribsnių glotnutį.

Kokteiliams – ne tik vaisių sultys

Kokteiliams galime naudoti tiek vaisių, tiek mažiau įprastas daržovių sultis, priklausomai nuo to, kokio gėrimo saldumo ar spalvos pageidaujame.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad daržovių sultys gali būti puikus mitybos paįvairinimo būdas, tačiau svarbu žinoti, jog sultys prilygsta maistui ir nekompensuoja dienos skysčių poreikio.

„Tai puiki raciono paįvairinimo priemonė bei galimybė vaikams ar kitiems, kurie nemėgsta arba negali suvalgyti priklausančios dienos daržovių normos, gauti reikiamą kiekį vitaminų bei mineralų“, – teigia specialistė ir priduria, kad tiek vaisių, tiek daržovių sultys savo maistingumu skiriasi nuo gryno produkto.

Taip pat gydytoja kviečia atkreipti dėmesį, kad prieš įtraukiant daržoves į vaikų mitybos racioną, reikėtų turėti omenyje: priklausomai nuo amžiaus, mažųjų virškinimo sistema dar yra formavimosi procese, tad su didesniu kiekiu sulčių arba įvairių daržovių mišiniu galima ją sudirginti.

„Didesnis sulčių kiekis net ir suaugusiems gali pasijusti pilvo pūtimu ar net skausmu pilve, todėl jautresnės virškinimo sistemos žmonėms rekomenduojama sultis skiesti vandeniu“, – įspėja gydytoja.

Dr. E. Gavelienė taip pat pataria tarpusavyje nemaišyti daugybės komponentų: „Sultyse yra koncentruotas kiekis biologiškai aktyvių medžiagų, todėl įvairių produktų maišymas gali padaryti meškos paslaugą.

Vis dėlto, kiekvienas žmogus turėtų atsirinkti pagal save, kas jam tinkamiausia. Jeigu matote, kad penkių daržovių ar vaisių mišinio sultys organizmo nebuvo labai maloniai priimtos, kita kartą geriau pamėginti gerti vienos ar poros rūšių.“

Avižinių dribsnių glotnutis

Patiekalui reikės:

1 šaukšto avižinių dribsnių;

150 ml avižinio pieno gėrimo;

1 vnt. saliero stiebo;

50 g agurko;

17 g špinatų;

0.5 vnt. žaliosios citrinos (išspausti sultis);

115 g ananaso;

3 vnt. braškių;

0.5 vnt. banano. 

Kaip gaminti:

Saliero stiebus nuplaukite.

Nulupkite ananasą ir supjaustykite jį kubeliais.

Agurkus ir špinatus nuplaukite.

Visus produktus sudėkite į kokteilinę ir sutrinkite iki vientisos masės.

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder