Prancūzijos aromatas – sviestiniai kruasanai

Prancūzijos aromatas – sviestiniai kruasanai

Minkštučiai purūs kruasanai XIX a. Europoje buvo prieinami tik aristokratams. Sviestas, kiaušiniai ir kiti šiam kepiniui reikalingi ingredientai tuomet buvo labai brangūs, todėl kruasanai prilygo prabangos prekei. Laimė, šiandien jų galime ne tik laisvai nusipirkti, bet ir pasigaminti patys!
 

Tešlai:

60 g sviesto,

500 g miltų,

50 g cukraus,

2 šaukšteliai druskos,

1 šaukštelis sausų mielių,

360 ml pieno

Sviesto sluoksniui:

345 g sviesto,

2 šaukšteliai miltų,

Kiaušinio plakiniui:

1 Kiaušinis

30 ml pieno

GAMINIMAS

Minkštą sviestą išmaišyti elektriniu plaktuvu, naudojant tešlos maišymo antgalius. Suberti miltus, cukrų, druską, mieles ir viską maišyti nustačius vidutinį greitį apie minutę.

Maišant pamažu supilti pieną ir dar maišyti apie 5 min. Galima maišyti ir rankomis, tik užtruks ilgiau. Turi išeiti minkšta, švelni, prie dubens nelimpanti tešla.

Jei vis dar limpa, maišyti ilgiau. Paruoštą tešlą išimti iš dubens ir miltuotomis rankomis suformuoti rutulį. Uždengti maistine plėvele ir 30 min. laikyti šaldytuve.

Atvėsintą tešlą iškočioti į maždaug 35×25 cm dydžio stačiakampį. Dėti ant kepimo popieriumi dengto lygaus paviršiaus, uždengti maistine plėvele ir laikyti šaldytuve bent 4 val.

Sviesto sluoksniui minkštą sviestą ir miltus maišyti elektriniu plaktuvu iki vientisos masės.

Paskleisti ant kepimo popieriumi dengto lygaus paviršiaus (idealiai tinka silikoninis kepimo kilimėlis, tuomet nė nereikia kepimo popieriaus) ir suformuoti vienodo storio 18×25 cm dydžio stačiakampį.

Suformuotą sviestą 30 min. laikyti šaldytuve. Sviestas turi sutvirtėti, bet išlikti gana minkštas, kad būtų galima lankstyti.

Išimti atvėsintus tešlos ir sviesto lakštus. Sviesto lakštą dėti tešlos lakšto centre ir iš apačios bei viršaus uždengti likusiais laisvais tešlos lakšto kraštais.

Tvirtai užspausti visus kraštus, kad sviestas toliau formuojant tešlą neišbėgtų. Ant miltais pabarstyto paviršiaus taip paruoštą tešlą palengva iškočioti iki 25×50 cm dydžio stačiakampio.

Perlenkti per ilgį tris kartus – kaip laišką. Apsukus trumpuoju galu į save vėl palengva iškočioti į 25×50 cm dydžio stačiakampį. Vėl sulankstyti kaip pirmą kartą.

Uždengti maistine plėvele ir 30 min. dėti į šaldytuvą, kad sušilusi tešla sutvirtėtų. Dar sykį iškočioti į 25×50 cm dydžio stačiakampį, perlenkti į tris dalis kaip laišką ir pridengtą bent 4 val. dėti į šaldytuvą.

Atšaldytą tešlą iškočioti į 20×50 cm dydžio stačiakampį. Perpjauti pusiau vertikaliai, tuomet horizontaliai trimis pjūviais padalinti į 8 lygias dalis.

Šias perpjauti įstrižai – išeis 16 trikampių. Iš kiekvieno suformuoti kruasaną. Pirmiausia trikampį ištempti iki maždaug 20 cm ilgio. Atsargiai, kad tešla nesuplyštų.

Platesniajame trikampio gale padaryti mažą vertikalią įpjovą (apie 2 cm) ir susukti trikampį į pusmėnulį – trikampio galas turi atsidurti kruasano apačioje, kad užsispaustų.

Suformuoti visus 16 kruasanų. Sudėti ant kepimo popieriumi dengtos skardos ir uždengti maistine plėvele. 1 val. laikyti kambario temperatūroje ir dar tiek pat šaldytuve.

Prieš kepant aptepti kiaušinio ir pieno plakiniu. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃, kol gražiai parus. Jeigu skrunda pernelyg greitai, kaitrą sumažinti iki 190 ℃.

Prieš patiekiant kelias minutes atvėsinti. Skanūs tiek šilti, tiek šalti. Šaldytuve galima laikyti iki savaitės, o kambario temperatūroje skanūs išlieka kelias dienas.

priekavos.lt

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder