Puiki naujiena smaližiams – sveikesni vafliai su batatais (receptas)

Traškūs arba minkšti vafliai ir jais gardžiai prakvimpantys namai dažną nukelia atgal į vaikystę. Šį gardų patiekalą mėgsta daugelis.

Namuose išsikepti vaflių nesunku, o į gamybos procesą lengva įtraukti net vaikus. Todėl artėjant vaflių dienai prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos ekspertai kviečia praleisti daugiau laiko su šeima ir išbandyti netikėtą jų receptą su batatais.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad batatais pagardinti vafliai bus ne tik skanus, bet ir sveikatai palankesnis pasirinkimas.

Batatai – daugelio mėgstama ir kulinarijoje plačiai naudojama daržovė, vis dažniau atsidurianti ir ant lietuvių stalo. Nors batatus įprasta patiekti, kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, tačiau jie puikiai tinka gaminant ir įvairius desertus, blynelius bei vaflius.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, daugelis batatus lygina su bulvėmis: „Tiek bulvės, tiek batatai yra šakniavaisiai, tačiau tai dvi skirtingos daržovės, pasižyminčios savitu skoniu ir maistinėmis savybėmis. Dėl šios priežasties bulvių ir batatų nereikėtų lyginti tarpusavyje. Abi daržovės turėtų rasti vietą žmogaus mitybos racione ir jo įvairovėje.“

Gydytoja pasakoja, kad batatų maistine verte susidomėta jau seniai ir yra nemažai jų naudą sveikatai nagrinėjančių tyrimų. „Japonijai priklausančioje Okinavos saloje, kurioje fiksuojama ilgiausia gyventojų gyvenimo trukmė pasaulyje, buvo atlikti tyrimai, siekiant išsiaiškinti to priežastį.

Įdomu tai, kad analizuojant šios salos gyventojų gyvensenos ypatumus, buvo atkreiptas dėmesys į jų mitybos racioną. Pastebėta, kad jame vyrauja būtent batatai. Nors batatų nereikėtų laikyti stebuklinga daržove, tačiau juose išties gausu žmogaus organizmui būtinų medžiagų.“

Batatų sudėtyje randama betakarotenų – rausvai oranžinių pigmentų – suteikiančių šiai daržovei ne tik nuostabią spalvą, bet ir vitaminą A, reikalingą ląstelių augimui bei regai. „Batatuose yra ir antioksidantų, skaidulų bei angliavandenių.

Dėl lėtinį uždegimą mažinančių medžiagų, gausiai randamų šioje daržovėje, ją patariama valgyti cukrinio diabeto, vėžio, nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų varginamiems ar norintiems šių sveikatos sutrikimų išvengti žmonėms. Batatai taip pat įvardijami ir kaip puikus vitamino C bei kalio šaltinis. Tai – išties maistingas ir vertingas produktas“, – sako E. Gavelienė.

„Batatuose esantys angliavandeniai yra įvairaus atsipalaidavimo greičio. Dėl šios priežasties juos virškinant cukraus lygiskraujyje neužkyla staiga. Todėl batatus gali valgyti ir cukriniu diabetu sergantys žmonės. Be to, ši daržovė dar pasižymi ir cholesterolį mažinančiu efektu. Batatai į mūsų mitybos racioną atėjo neseniai ir nors ne visi mėgsta jų saldų skonį, tačiau šią daržovę, bent retkarčiais, tikrai vertėtų įtraukti į meniu. Žinoma, svarbu neužmiršti ir auksinės taisyklės – mitybos racione turėtų būti kuo daugiau įvairių produktų“, – primena gydytoja dietologė.

E. Gavelienė priduria, kad svarbu tinkamai paruošti batatus: „Geriausia juos virti garuose ar kepti orkaitėje, nes tai padės išsaugoti visas vertingas batatų maistines medžiagas. Tačiau patarčiau vengti šių daržovių kepimo ar gruzdinimo dideliame riebalų kiekyje. Keletą kartų per savaitę skanaujant batatus ir jais gardinant troškinius, sriubas, salotas ar net vaflius – turėsite ne tik skanių ir maistingų, bet ir sveikatai naudingų patiekalų.“  

Prekybos tinklas „Rimi“ kviečia išbandyti netikėtą vaflių receptą su keptais batatais.

Batatų vafliai

Patiekalui reikės:

500 g batatų

2 vnt. kiaušinių

180 g greitai paruošiamų avižinių dribsnių

2 šaukštelių kepimo miltelių

1 šaukštelio malto cinamono

0.25 šaukštelio smulkintų muskato riešutų

1 šaukštelio maltos vanilės

250 ml pieno

2 šaukštų aliejaus

Gaminimo eiga:

Batatus nuplaukite ir perpjaukite išilgai per pusę. Tuomet susukite į foliją ir kepkite 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Kai batatai atvės, išskobkite jų minkštimą.

Sumaišykite visus patiekalo ingredientus (išskyrus aliejų) ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.

Vaflinę ištepkite aliejumi ir įkaitinkite pagal gamintojo nurodymus.

Pilkite 1,5–2 valgomus šaukštus masės vienam vafliui ir kepkite, kol pakis spalva (taps auksinė). Prieš pildami tešlą, vaflinę patepkite aliejumi kulinariniu teptuku. Taip iškepkite visus vaflius.

Stambiai sukapokite graikinius riešutus. Juos kepinkite vidutinio karštumo keptuvėje be aliejaus 3–5 minutes arba, kol pakis spalva.

Vaflius patiekite su keptais graikiniais riešutais ir klevų sirupu ar medumi. Galite pabarstyti milteliniu cukrumi.

1 patarimas. Labai patogu tešlą pasiruošti iš vakaro, o ryte teliks iškepti vaflius. Arba vakare galite išsikepti tik batatus.

2 patarimas. Iš paruoštos tešlos kepkite tiek vaflių, kiek planuojate valgyti. O likusią tešlą palikite šaldytuve kitam kartui (iki 2 parų).

 3 patarimas. Vietoje batatų galite naudoti moliūgus. Taip pat batatus galite maišyti su moliūgais. Tuomet, kad masė nebūtų per skysta, pridėkite daugiau avižinių dribsnių ir pilkite mažiau pieno (iki 200 ml).

4 patarimas. Skoniui paįvairinti, galite įtarkuoti citrinų ar apelsinų žievelės.

5 patarimas. Jei norite sotesnių pusryčių, vaflius patiekite su Benedikto kiaušiniais ir rūkytą lašiša.

 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder