Kefyro uždraudimo galimybė buvo svarstoma aukščiausiu lygiu
1980-aisiais sovietų valdžia pradėjo didelio masto kampaniją prieš alkoholį.
Kova su girtavimu įgavo beprotišką pagreitį: buvo kertami vynuogynai, uždaromos vyno daryklos ir alaus barai.
Netikėtai dėmesio centre atsidūrė pačias įprastas kefyras.
Grupė akademikų rimtai diskutavo apie galimybę uždrausti šį rauginto pieno gėrimą.
Pagrindas buvo mikroskopinis etanolio kiekis. Kai kurie partijos aktyvistai net reikalavo pašalinti kefyrą iš vaikų darželių meniu, laikydami jį pirmuoju žingsniu link alkoholizmo.
- Kodėl „sovietinis“ šampanas ir ledai visai nėra sovietiniai
- Kodėl sovietmečiu buvo nuolatinis būtiniausių prekių deficitas: kokios to priežastys
- Ką ir kaip moterys dažėsi plaukus sovietmečiu: kaip jos tapo blondinėmis
Tačiau sveikas protas nugalėjo.
Mokslininkai įrodė, kad alkoholio koncentracija kefyre yra tokia maža, kad ji nekenkia vaikų organizmui.
Be to, specialistai pažymėjo, kad tokie pasiūlymai yra absurdiški.
Nedaugelis žino, kad kefyro uždraudimo klausimas buvo svarstomas aukščiausiuose valdžios sluoksniuose.
Net SSRS Ministrų Tarybos pirmininkas Nikolajus Ryžkovas vėliau su nuostaba minėjo šią „kefyrinę epopėją“, pavadindamas ją priežastimi apmąstyti sistemos absurdiškumą.
Galų gale kefyras ne tik išliko, bet ir toliau buvo mėgstamas gėrimas milijonų sovietų piliečių.
Istorija įrodė, kad net ir pati žiauriausia biurokratinė mašina negali sustabdyti sveiko proto.
Šaltinis: telegraf.com.ua

Rašyti komentarą