Štai ką dėti į pieną, kad jis ilgai išsilaikytų: jo užteks savaitei
(3)Kodėl pienas šaldytuve greitai rūgsta ir ką daryti, kad ilgiau išliktų šviežias.
Kodėl pienas rūgsta?
Pieno rūgimą sukelia pieno rūgšties bakterijos, kurios į indą patenka tiesiai iš oro.
Jos sparčiau dauginasi šilumoje ir lėčiau šaltyje.
Beje, šios bakterijos labai naudingos skrandžiui, nors ir gadina pieno skonį.
Norėdami atsikratyti šių bakterijų ir prailginti pieno galiojimo laiką, gamintojai naudoja pasterizaciją, t. y. apdoroja gėrimą aukštoje temperatūroje.
Produkte esantys mikroorganizmai sunaikinami.
Tokį pieną galima laikyti kelias savaites ar net mėnesius be rūgimo, nes jame nėra rūgimą sukeliančių pieno rūgšties bakterijų.
Tačiau atidarytas pasterizuotas pienas neišlieka ilgiau nei įprastai, nes į jį neišvengiamai patenka bakterijų iš oro.
Kodėl pienas greitai rūgsta net šaldytuve?
Jei atidarytas pienas šaldytuve rūgsta per 1-2 dienas, gali būti kelios priežastys:
Netinkamas laikymas parduotuvėje.
Pavyzdžiui, produktas ilgai buvo laikomas sandėlyje arba parduotuvės šaldytuve nebuvo nustatyta tinkama temperatūra.
Toks pienas labai greitai sugenda nusipirkus ir atidarius.
Netinkamas laikymas šaldytuve.
Atidarytas pienas turėtų būti laikomas 4-5° temperatūroje. Nedėkite jo ant viršutinių lentynų arba ant durelių, nes taip gėrimui bus per šilta.
Rekomenduojame jį laikyti apatinėse lentynose.
Blogai išplauti indai.
Jei pieną perkate iš ūkininkų ar turguje, jis galėjo būti supiltas į nesterilius indus, o iš indų patekusios bakterijos gali pagreitinti rūgimą.
Laikymas permatomuose induose.
Dėl šviesos gėrimas gali greičiau rūgti, todėl rekomenduojama jį laikyti nepermatomoje taroje.
Dažniausia greitai rūgstančio pieno priežastis yra ta, kad žmonės tiesiog pamiršta atidarytą pieną laikyti šaldytuve ir jis rūgsta kambario temperatūroje.
Kaip išvengti pieno rūgimo
Norėdami ilgiau išlaikyti pieną, turėtumėte jį užvirinti, kad žūtų pieno rūgšties bakterijos.
Tada atvėsinkite gėrimą iki kambario temperatūros, supilkite jį į nepermatomą indą su dangteliu ir laikykite šaldytuve.
Virinimas pratęs gėrimo galiojimo laiką iki 5-7 dienų.
Po kurio laiko bakterijos vėl į jį pateks ir dauginsis, tačiau tai įvyks vėliau.
Norėdami pieną išlaikyti dar ilgiau, įpilkite į jį natūralaus konservanto.
Tai gali būti:
- nedidelis gabalėlis cukraus (prieš verdant);
- žiupsnelis druskos (virimo metu);
- žiupsnelis sodos (virimo metu)
- mėtų arba krienų lapelių šakelė (kol verda šaldytuve).
Jei pienas rūgsta, neskubėkite jo išpilti. Tai puikus pagrindas tešlai.
Anksčiau rašėme apie tai, ką gaminti iš rūgusio pieno visai šeimai.
Rašyti komentarą