Švenčiame Atvelykį: kaip suderinti subalansuotą mitybą su tradiciniais patiekalais

Daugelis šeimų po gausaus Velykų stalo visą savaitę suko galvas, kaip suvartoti visus šventinius likučius. Nespėjus nė atsipūsti, artėja dar viena šventė – Atvelykis, kuriam vėl prireiks jūsų kūrybiškumo. O jeigu visus receptus išnaudojote per Velykas, siūlome išbandyti labai paprastą, bet originalią idėją, tinkančią Atvelykiui.

Atvelykio šventė žinoma kaip Vaikų velykėlės, todėl didžiausias dėmesys pirmąjį savaitgalį po Velykų skiriamas būtent jiems. Ši šventė lyginama su Velykomis, tačiau yra kur kas kuklesnė – pilno stalo nukrauti įmantriais patiekalais tikrai nebūtina. Vis dėlto kiaušinių ridenimas, kaip ir per didžiąsias Velykas, – būtinas atributas.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia pastebinti, kad kuklesnis Atvelykio stalas siejamas ir su tuo, kad po Velykų daugelis pereina prie sveikesnės mitybos ir dairosi lengvesnių patiekalų.

„Anksčiau per Atvelykį būdavo įprasta valgyti įvairiausius pyragus, kepti viščiukų, zuikučių formos sausainius. Svarbus atributas – ir kiaušiniai ar patiekalai iš jų. Vis dėlto pastaruoju metu, ypač dėl Vakarų įtakos, išpopuliarėjo vėlyvieji pusryčiai, kurie pasižymi nekaloringu, lengvu, subalansuotu maistu. Todėl ir vaikų Velykėlės tampa labiau apie buvimą kartu, o ne prisivalgymą iki soties“, – tikina V. Juodkazienė. 

Nepaisant to, maisto ekspertė įsitikinusi, kad švenčių metu reikia pasilepinti ir desertu: „Vaikų velykėles sunku įsivaizduoti be saldžių skanėstų, ypač – riebaus pyrago. Atvelykis – tik kartą metuose, o ši šventė skirta vaikams, kurių didžioji dalis yra tikri smaližiai, tad Atvelykio boba privalo tapti stalo pažiba. Tiesa, pridėjus egzotinių džiovintų vaisių, ji bus išties originali, o vietoj cukrinio glajaus pyragą galima papuošti šviežiomis uogomis“, – sako V. Juodkazienė.

„Pyragą galima derinti su mažiau kaloringais patiekalais – šalta sriuba, salotomis, vaisiais ir jų kokteiliais. Karštų patiekalų Atvelykiui gaminti nėra būtinybės. Ir nors kiaušinių iki soties prisivalgyta per Velykas, bent vieną virtą kiaušinį – nors ir putpelės – per Atvelykį suvalgyti reikia“, – priduria ji.

Maisto ekspertė teigia, kad po Velykų likusius kiaušinius Atvelykio šventės metu reiktų naudoti tik ridenimui, o valgymui išsivirti naujų. Savaitę užsilikę kiaušiniai, kad ir kaip gražiai būtų išmarginti, vartojimui jau nebetinkami.

„Geriausia kiaušinį suvalgyti per parą nuo jo išvirimo, o tinkamas valgyti jis bus iki trijų dienų. Po Velykų likę kiaušiniai tikrai bus sugedę, todėl juos naudokite arba papuošti stalui, arba ridenimui, bet jokiu būdu nevalgykite“, – sako V. Juodkazienė.

V. Juodkazienė dalijasi originaliu Atvelykio bobos receptu ir lengvų vėlyvųjų pusryčių idėja.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder