Tik ne šaldytuve: vaisių pardavėjas paaiškino, kur geriausia laikyti bananus

Daugelis tikriausiai susidūrė su situacija: norisi suvalgyti bananą, kuris kelias dienas pragulėjo šaldytuve, o jis jau pajuodavęs.

Bananai – skanūs ir labai „patogūs“ vaisiai, tačiau išsaugoti juos šviežius nėra taip paprasta. Ar kada susimąstėte, kur iš tikrųjų geriausia laikyti bananus? Pamirškite šaldytuvą ar uždarą spintelę – yra kur kas protingesnis būdas, kuris padės ilgiau išlaikyti juos saldžius, šviežius ir paruoštus valgyti, rašo Leravi.

Supratimas, kaip bananai noksta, padeda ne tik sutaupyti pinigų, bet ir sumažinti maisto švaistymą.


Kodėl bananų negalima laikyti šaldytuve

Bananai – tropiniai vaisiai, o šalčio jie nemėgsta. Jei juos padėsite į šaldytuvą, žievė greitai pajuoduos. Nors tai nereiškia, kad pats vaisius sugedo, vaizdas – nemalonus. Be to, šaltis sulėtina cukraus susidarymą, todėl skonis tampa blankesnis, o tekstūra – neįprasta.

Šaldytuve bananus verta laikyti tik tada, kai jie jau visiškai prinokę ir planuojate suvalgyti per vieną ar dvi dienas. Kitais atvejais geriau palikti juos vėsesnėje vietoje, kur jie galėtų natūraliai nokti be „šalčio šoko“.


Ar galima laikyti bananus spintelėje?

Daugelis mano, kad uždaras šafas ar sandėliukas apsaugos vaisius, tačiau efektas būna priešingas. Bananai išskiria etileną – natūralų hormoną, spartinantį nokimą. Uždarose vietose šis dujinis junginys kaupiasi, ir vaisiai pernelyg greitai pereina iš „kietų“ į pernokusius.

Be to, sandėliuke gali būti per sausa (vaisiai perdžiūva) arba per drėgna (atsiranda pelėsis). Bananai dar ir lengvai sugeria kvapus, todėl šalia esantys česnakai ar svogūnai gali pakeisti jų skonį.


Kokią įtaką etilenas daro bananams

Įdomu tai, kad bananai priklauso vadinamiesiems klimateriniams vaisiams – jie noksta net nuskinti, būtent dėl etileno. Todėl parduotuvėse dažnai perkame žalius bananus ir laukiame, kol jie sunoks namuose.

Nokimo greitį lemia temperatūra, oro cirkuliacija ir šviesa. Šiuos faktorius galima panaudoti tam, kad bananai ilgiau išliktų švieži.


Kaip ilgiau išsaugoti bananus šviežius

  • Laikykite bananus vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje, kur temperatūra 15–20 °C.

  • Netikėtas, bet veiksmingas būdas – bananus pakabinti, o ne dėti į dubenį. Taip jie mažiau susispaudžia ir ilgiau išlieka be tamsių dėmių.

  • Laikykite bananus atokiau nuo obuolių, kriaušių ar kitų vaisių, kurie taip pat išskiria etileną – tai sulėtins pernokimą.


Papildomi patarimai

  • Laikykite bananus atviroje vaisių lėkštėje, kad jie gautų oro.

  • Nevyniokite į polietileną ir nedėkite į sandarius indus – drėgmė tik paspartins gedimą.

  • Nelaikykite šalia citrusinių vaisių – dėl skirtingos drėgmės gali atsirasti kondensatas ir pelėsis.

  • Tikrinkite bananus kasdien, kad pirmieji pernokę spėtų būti suvalgyti.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder