Tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė: „Per Kalėdas dovanoju su meile gamintas dovanas“

Iki didžiausių metų švenčių likus vos kelioms savaitėms, maisto tinklaraštininkė Kotryna Stankuvė daugiau laiko praleidžia virtuvėje – kepa sausainius, pakuoja valgomas dovanas ir mėgaujasi laiku su šeima išpuoštuose namuose.

Net kasdien atidaromą Advento kalendorių vilnietė pasigamino savo rankomis. Bendradarbiaudama su prekybos tinklu „Rimi“ Kotryna šiemet kviečia artimiesiems dovanoti valgomas dovanas bei dalijasi keliomis jų idėjomis, padėsiančiomis sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko. 

Šventėms ruošiasi iš anksto 

Meilę maistui puoselėjanti tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė pasakoja, jog didžiosioms žiemos šventėms mėgsta ruoštis ramiai ir be streso. „Apie šventes pradedu galvoti jau lapkritį, o į kalėdinę nuotaiką padeda įsijausti tai, kad kasmet pati gaminu Advento kalendorių. Labai mėgstu šį šventinį laikotarpį ir jam prisikuriu begalę planų: nuo įvairiausių receptų kūrimo iki namų dekoracijų ir šventinės atmosferos puoselėjimo su visa šeima.

Kai taip įsijaučiu, dažnai reikia sau priminti, kad nebūtina įgyvendinti visko, svarbiausia džiaugtis jaukumu ir šventine nuotaika. Šiais metais jaučiuosi rami ir įžiebusi lemputes po truputį ruošiu valgomas dovanas.“ 

Tinklaraštininkė prisipažįsta turinti ir kasmetinių tradicijų: „Stengiuosi, kad namuose netrūktų kalėdinių skanumynų: kūčiukų, imbierinių meduolių, mandarinų, taip pat dažnai gaminu karštą šokoladą su prieskoniais.

Prasidėjus Advento laikotarpiui su vyru pradedame vakarus leisti žiūrėdami kalėdinius filmus. Per pačias šventes visuomet sėdame prie plataus giminės stalo, o močiutė Kalėdų rytą kepa žąsį – neįsivaizduoju švenčių be šios tradicijos.“

Kvapai ir skoniai užpildo namus

Prieš Kalėdas gardžiausi kvapai ir skoniai užpildo net tolimiausius namų kampus. Tinklaraštininkės K. Stankuvės virtuvė visada kvepia prieskoniais, šviežiais pyragais ir bandelėmis: „Naminiai kūčiukai ir meduoliai jau tapę privalomu švenčių atributu.

Šiuo laikotarpiu neabejotinai suvalgome daugiau miltinių patiekalų. Labai mėgstu pynes ar pyragus su aguonomis, spanguolių uogienes. Gamindama maistą labai dažnai naudoju šildančius prieskonius: cinamoną, muskatą, kardamoną, gvazdikėlius bei imbierą.“ 

Kalėdines dovanas artimiesiems Kotryna taip pat planuoja iš anksto. „Esu iš tų žmonių, kurie ne itin mėgsta vaikščioti po parduotuves, o šventiniu laikotarpiu ten dar ir itin daug žmonių. Jei jau nespėju ko įsigyti, tai į parduotuves keliauju tik aiškiai žinodama, ką pirksiu.

Nors, iš tiesų, perkamų dovanų po mano eglute nebūna daug, labiau mėgstu jas gaminti savo rankomis ir dažniausiai, žinoma, valgomas“, – sako K. Stankuvė. 

Pasak tinklaraštininkės, gaminant dovanas patiems galima sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų: „Daugiausia sutaupysite, jei pradėsite apie dovanas galvoti iš anksto, pasidarysite sąrašą ir produktus pradėsite pirkti radę akcijas.

Valgomoms dovanoms dažniausiai reikia ilgai negendančių produktų, tokių kaip riešutai, džiovinti vaisiai, miltai, saldikliai, prieskoniai, sėklos ar uogienės, tad nusipirkti didesnius kiekius su nuolaida labai apsimoka.“

Kotryna sako, jog valgomos dovanos jokiu būdu nėra vien apie taupymą. Jos yra nuoširdžiausia asmeninio dėmesio išraiška: „Kasmet norisi artimuosius pradžiuginti kuo nors nauju, bet aš siūlau nepamiršti, kad paprastus dalykus galima padaryti įdomesniais eksperimentuojant su įvairiais skoniais.

Įvairūs naminiai džemai, užtepai, kremai ar karamelė tikrai pradžiugins kiekvieną. Naminė duona ar sausainiai parodys, kad skyrėte savo brangų laiką. O užvis smagiausia yra paruošti nedidelius dovanų komplektėlius – jei kepate duoną, tuomet pridėkite ir užtepėlę ar paštetą, jei gaminate kūčiukus – butelį aguonpienio, o prie naminės granolos įdėkite keletą vaisių.“

Svarbiausia dovana – dėmesys 

Kotryna įsitikinusi, kad dažnai išsikeliame sau per aukštus tikslus ir norime artimuosius apipilti dovanomis, bet per Kalėdas svarbiausia yra asmeninis dėmesys. „Nepamirškime, kad gyvename laikais, kai materialūs dalykai yra tapę labai prieinamais, tad gal verta šiais metais su artimaisiais pasitarti tarpusavyje ir dovanoti tik vieną dovaną?“ – svarsto maisto tinklaraštininkė. 

Įkvėpimo dovanoms K. Stankuvė siūlo ieškoti aplink save. Stebėti, ką patys mėgstame, ko norėtume paragauti, kokie skoniai žavi: „Apgalvoję šiuos dalykus galime sugeneruoti daug naujų idėjų.

Pavyzdžiui, pernai pagalvojau, kad labai mėgstu šokoladinius saldainius su lazdynų riešutais. Nusprendžiau juos atkurti ir taip gimė viena iš valgomų dovanų idėjų. O jei patiems su kūryba sunku, yra labai daug puikių maisto tinklaraštininkų, kurie šventiniu laikotarpiu pažeria kalną idėjų dovanoms. Sekite ir palaikykite juos!“

Svarbu pirkinius planuoti iš anksto

Pasak „Rimi Lietuva“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, artėjant Kalėdoms žmonėms sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu. Sutaupyti apsiperkant padės ir Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Nesugalvojantiems ką padovanoti artimiesiems, O. Suchočeva rekomenduoja dovanoti „Rimi“ prekybos tinklo dovanų kortelę: Tokia dovana neapkraus namų nereikalingais daiktais ir padės išvengti pinigų švaistymo.

Dovanų kortelę galima įsigyti ir panaudoti bet kurioje „Rimi“ parduotuvėje Lietuvoje. Ji galioja 12 mėnesių nuo įsigijimo datos, yra daugkartinio naudojimo, o kortelėje esančią pinigų sumą galima išleisti net per keletą kartų. Kortelių sumos prasideda nuo 5 ir gali siekti iki 50 eurų.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder