Paprastas, bet ypač gaivus receptas saulėtai dienai – rizotas su šviežiomis cukinijomis ir citrina, kuris pasotins, bet neapsunkins.
Šviežių cukinijų niekada nepritrūksta parduotuvėse, o jaunas jas galima valgyti su odele, dėti į salotas, daržovių apkepus, troškinti.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad cukinijos itin naudinga, nekaloringa daržovė, o jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą.
Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad cukinijos – vienos iš mėgstamiausių vasaros daržovių grilinimui.
Geram regėjimui, odai ir imunitetui
Nors vaikystėje dažnam mamos sakydavo, kad nuo morkų greičiau augsi ir geriau matysi, jos nėra vienintelė daržovė, padedanti regėjimui.
Pasak gydytojos dietologės, karatinoidų gausu ne tik morkose – jų yra ir cukinijose: „Cukinijos vertingos dėl liuteino, zeaksatino, beta karoteno, beta kriptoksantino.
Tai itin svarbu norintiems kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų: katarkatos, glaukomos progresavimą.
Liuteinas ir zeaksatinas taip pat saugo akis nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio.“
Pasak ekspertės, beta karotenas saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą, o kripkoksantinas, kurio randama cukinijose, gali būti naudingas siekiant išvengti vėžio.
„Be to, cukinijos aprūpina organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, vitaminais C, A, E, B6 ir B2, o jose esančios skaidulos mažina ir alkio jausmą.
Jaunos, lazdelėmis supjaustytos cukinijos gali būti puikus užkandis, kaip ir salierų stiebai – į tai turėtų atkreipti dėmesį siekiantys kontroliuoti svorį bei norintys į mitybą įtraukti sveikatai palankesnių produktų priešpiečiams ar pavakariams“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Nebrangi ir universali daržovė
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad nedidelės cukinijos populiarios visais metų laikais – jos pritaikomos daugybėje patiekalų.
„Cukinijos, kaip ir baklažanai, mėgstama daržovė kepti grilyje, o jos griežinėliai maunami ir ant iešmelių tarp mėsos, kepant šašlykus.
Kol dar laukiame lietuviškų cukinijų derliaus, pirkėjus aprūpiname atvežtinėmis cukinijomis iš Ispanijos ir Nyderlandų.
Ekologiškas cukinijas dažnai renkasi jaunos šeimos, nes tai viena pirmųjų daržovių, kurias galima duoti net kūdikiams“, – sako O. Suchočeva.
Specialistė primena, kad prekybos tinklas „Rimi“ nuo balandžio 25 dienos visoje Lietuvoje sumažino daugiau nei 300 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje.
„Prieš tai atlikta apklausa parodė, kad 40 proc. pirkėjų stebi kainas skirtinguose prekybos centruose. Nuo šiol to nebereikia daryti – prekybos tinkle „Rimi“ visas mėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą.
Taigi, nebereikia rinktis tarp keleto skirtingų prekybos vietų, norint susirinkti savo kasdienį produktų krepšelį, užtenka vos vieno apsilankymo „Rimi“ fizinėje parduotuvėje arba užsakymo suformavimo „Rimi.lt“, – pažymi komercijos operacijų vadovė.
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė primena, kad cukinijos tinkamos ne tik grilinimui, blyneliams ar apkepams, bet ir troškiniams, salotoms, sriuboms.
Tarkuotomis jomis galima pakeisti dalį faršo, kad maltinukai būtų sultingesni ir puresni, taip pat įmaišyti į pyragų tešlą, o plonai supjaustytas juostelėmis panaudoti suktinukams ar jomis pakeisti lazanijos lakštus.
Iš jaunų cukinijų pravartu pasigaminti net cukinijų makaronus: tereikia supjaustyti cukiniją išilgai plonais šiaudeliais daržovių skustuku ar spiraline daržovių pjaustykle, o paskui vos kelias minutes juos pakepti.
Kulinarijos technologė siūlo pasigaminti gardų rizotą su cukinijomis, kuriam citrinos sultys ir aromatinga žievelė suteiks pikantiško skonio.
Rizotas su cukinijomis ir citrinomis*
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
- 300 g rizotui tinkamų ryžių – apvaliagrūdžiai ryžiai „Rimi“ ;
- 1 cukinijos;
- 50 g kietojo sūrio – kietasis tarkuotas suris „Rimi“ ;
- 2 vnt.svogūnų;
- 2 česnako skiltelių;
- 50 g sviesto;
- 1 litro ar kiek daugiau daržovių sultinio;
- 1 citrinos žievelės ir sulčių;
- 2 čiobrelių šakelių;
- 2 sultinio kubelių;
- 2 šaukštų grietinės.
Kaip gaminti:
- Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir kepkite, kol suminkštės, tada sudėkite traiškytą česnaką ir maišydami pakepkite dar 1 minutę. Suberkite ryžius, viską išmaišykite ir pakaitinkite 1-2 minutes.
- Ištirpinkite du sultinio kubelius 1 litre verdančio vandens, tada supilkite samtelį sultinio į ryžius kartu su citrinos sultimis ir čiobreliais. Troškinkite ant vidutinės kaitros, nuolat maišydami. Kai beveik visas skystis įsigers, įpilkite dar sultinio ir toliau maišykite. Sudėkite stambiai tarkuotą cukiniją ir toliau pilkite sultinį, kartkartėmis pamaišydami, kol ryžiai taps kreminės konsistencijos.
- Patiekdami įmaišykite citrinos žievelę, kietąjį sūrį ir grietinę.
Skanaus!
Rašyti komentarą