
Virtuvės aristokratai: kodėl gaminti maistą namuose Lietuvoje vėl tampa madingiau nei eiti į restoraną
Tačiau nemaža dalis kilmingųjų per revoliuciją atsidūrė po giljotina arba prarado savo padėtį visuomenėje ir jų virtuvės šefams teko ieškoti naujų darbų. Daugelis jų nusprendė įkurti savo restoranus, kurie tapo atviri plačiai visuomenei. Taip prasidėjo visų žmonių, nepriklausomai nuo jų socialinio statuso, kulinarinė kelionė po naujų skonių, valgymo kultūros bei maisto patiekimo pasaulį.
Istorija įrodo, jog aukščiausio lygio kulinarija pirmiausiai priklausė namų aplinkai. Šiandien Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, aristokratiško gyvenimo idėja vėl tampa patraukli ir, netgi, labai madinga. Namų kulinarijos atgimimą paskatino įvairūs veiksniai. Karantino taisyklės ilgam uždarė viešojo maitinimo įstaigų duris, žmonės ėmė vis daugiau leisti laiko namuose, daugelis investavo į erdvesnį būstą bei modernesnes virtuves. Platus pasaulio pažinimas uždegė vidinį norą svetur skanautus ir įsimintinus patiekalus ruošti tiesiog savo namuose bei atgaivinti kelionių įspūdžius. O paskutiniu metu maisto gaminimą namuose skatina ir įsisiautėjusi infliacija.
Pasigirti tuo, kad sudėtingiausius patiekalus mokame pasigaminti patys ir artimuosius suburti į namuose rengiamus degustacijos vakarėlius tampa prestižo reikalu.
Kintantys lietuvių prioritetai virtuvėje
Besikeičiantis, vis kruopščiau ir atsakingiau atsirinktas virtuvės reikmenų pirkinių krepšelis “Aristocracy” parduotuvėje, įrodo, jog žmonės linkę investuoti į aukštesnės klasės kokybiškas keptuves, patvarius puodus, ilgaamžius peilius, ergonomiškus ir tvarius virtuvės įrankius, išskirtinius stalo serviravimo reikmenis. Lietuvoje garantuotai formuojasi naujas virtuvės aristokratų sluoksnis.
Šiuolaikinį virtuvės aristokratą apibrėžia tikrai ne kilmė ar piniginės storis, o veikiau ypatingas požiūris į savo namus. Tokiems žmonėms namai nėra tiesiog vieta pernakvoti, bet erdvė, kurioje švenčiamas gyvenimas, puoselėjami santykiai ir patiriamos pakiliausios akimirkos. Tuo jie panašūs į senųjų laikų aristokratus, kurie visą gyvenimo pilnatvę atrasdavo būtent savo namų aplinkoje.
Iš sakralaus santykio su namais kyla ir aristokratiškas požiūris į patiekalų ruošą, kuri suprantama ne kaip buities, bet kaip estetikos ir aukštosios kulinarijos išraiška - ypatingu socialiniu ritualu virtuvės aristokratams tampa ne tik susėdimas prie valgomojo stalo, bet ir pats gaminimo procesas, kuriame vis daugiau kuriama bei eksperimentuojama, į kurį įsitraukia visa šeima ar į svečius pakviesti draugai.
Virtuvės aristokrato gidas: kaip išsirinkti peilį, keptuvę ir puodą
Kulinarijai „migruojant“ iš restoranų į namų virtuves, vis daugiau lietuvių siekia pasirūpinti, kad jų virtuvės reikmenys būtų „kilmingi”, tai yra atkeliavę iš patikimų Vakarų Europos gamintojų, tad “Aristocracy” tvirtai apsisprendė neprekiauti abejotinos kokybės produkcija.
Net ir rinktinius itališkus, vokiškus, prancūziškus, portugališkus ar angliškus gaminius galima įsigyti draugiškomis kainomis. Kiekvienas gali sukurti aristokratišką aplinką savo namuose.
Pagrindiniai pagalbininkai virtuvėje, be kurių neapsieis nei vienas virtuvės karalius - tai patogus peilis, kokybiška keptuvė bei patikimas, ilgaamžis puodas.
1. Peiliai
Peilis – pagrindinis ir labai svarbus virtuvės įrankis, kurį derėtų rinktis pagal paskirtį. Visgi, pats universaliausias ir populiariausias peilis yra vadinamasis šefo.
Šefo peilis, dėl savo formos ypatybių, tiks pjaustyti mėsą, smulkinti vaisius, prieskonius ir žoleles, o ašmenis pavertus šonu – traiškyti česnako skilteles.
Kokybiškas, patogus ir atsakingai pasirinktas šefo peilis leis lengvai dirbti tiek namų, tiek profesionalioje virtuvėje.
Grunwerg (Anglija) šefo peilis „Katana Saya“
Šis Katana Saya Pakkawood šefo peilis puikiai tinka ne tik greitam vaisių ir daržovių pjaustymui, bet taip pat patogus mėsos bei žuvies filė ruošimui. 20 cm ilgio, itin aštrūs ašmenys leidžia sklandžiai dirbti kiekvienam virtuvės asui.
Peilis parduodamas išskirtinėje dėžutėje su odiniu apvalkalu, kuris suteikia tobulą peilio apsaugą. Peilį sudaro 67 VG-10 Damasko plieno sluoksniai, kurie ryškiai matomi ant peilio ašmenų. Tai ne tik suteikia išskirtinę išvaizdą peiliui, bet ir demonstruoja kaldinimo meistriškumą.
Ašmenys yra įleisti į juodą „Pakkawood“ (medienos ir dervos mišinys, pasižymintis dideliu atsparumu) rankeną su opalo žiedu, taip užtikrinamas balansas tarp prabangos ir ilgaamžiškumo.
2. Keptuvės
Nei vienas namų virtuvės šefas neapsieis be patogios ir kokybiškos keptuvės. Kepti, skrudinti, troškinti, pašildyti – vos vienas, bet bene svarbiausias virtuvės pagalbininkas padeda atlikti šiuos pagrindinius virtuvės darbus.
Daugybė skirtingų keptuvių tipų yra specialiai sukurta tam, kad kiekvienas atrastų sau patogiausią ir tinkamiausią keptuvę, kuri padės pasiekti aukščiausių gaminimo rezultatų.
Nerūdijantis plienas – vienas populiariausių metalų, naudojamų keptuvių gamyboje. Dėl savo ilgaamžiškumo, atsparumo mechaniniams pažeidimams ir aukštai temperatūrai – jos itin gerai vertinamos ir naudojamos ne tik mėgėjų, bet ir virtuvės profesionalų.
Cis France (Prancūzija) keptuvė „Black Cube“
Nerūdijančio plieno keptuvė, pagaminta pagal patentuotą technologiją, kuri, 2015 metais Čikagoje vykusioje parodoje, buvo apdovanota specialiu prizu už geriausią metų inovaciją - itin atsparus nesvylantis keptuvės paviršius be PFOA, papildomai tvirtinamas šiek tiek iškiliu, korio raštą primenančiu nerūdijančio plieno tinkleliu, tad ruošiant maistą galima naudoti metalinius įrankius, keptuvę galima naudoti orkaitėje bei ant visų tipų viryklių ir, žinoma, pradžiugina labai lengva jos priežiūra.
Tai keptuvė, kuri sukurta drąsiems virtuvės eksperimentams be rūpesčių.
3. Puodų rinkiniai
Puodas – tai virtuvės indų karalius. Nesvarbu, ar jis skirtas gaminti tik sau, šeimai ar dideliam svečių būriui – geras ir tinkamas puodas prisideda prie patiekalo sėkmės ir skonio: verdant jau pamėgtą patiekalą, išmėginant naują „vieno puodo“ troškinio receptą ar ilgas valandas ruošiant patį geriausią sultinį, kaip pagrindą tolimesniems kulinariniams šedevrams.
www.aristocracy.lt visuomet turi kokybiškų ir įvairių matmenų bei savybių pavienių puodų, bei jų rinkinių, kurie optimaliai suderinti ir atitinka pagrindinius poreikius, ar, netgi, gali būti ideali dovana naujakuriams.
GGS Solingen (Vokietija) puodų rinkinys „Excellent Deluxe“
Itin praktiškas, 10 dalių puodų rinkinys, pagamintas iš nerūdijančio plieno. Kapsulės tipo dugnas puikiai įkaista ir paskirsto šilumą, tad galima gaminti ne tik skaniai, bet ir taupant energiją. Optimaliai parinkti puodų dydžiai atitinka kiekvieno virtuvės šefo poreikius, jie tinkami naudoti ant visų tipų viryklių ir yra lengvai plaunami rankomis ar indaplovėse.
Ilgaamžis, estetiškas ir kokybiškas puodų rinkinys, kuris gali būti pritaikomas kiekvienuose namuose.
Tai trys pagrindinės prekės, kurios reikalingos visiems, mėgstantiems gaminti savo namų virtuvėje ir kurti skonių magiją.
Rašyti komentarą