Vištoms „pensininkėms" išgelbėtoms nuo skerdyklos suteiktas darbas: kuo jos naudingos

(1)

Į pensiją išėjusios vištos rado naują pašaukimą - tręšti alyvmedžių giraites Kipre. Apie tai rašo „Independent". 

Bandomuoju projektu, pavadintu „Kot-Kot“, siekiama padidinti alyvmedžių derlių, kovoti su ligomis ir kartu spręsti maisto atliekų problemą.

Šimtai vištų, išgelbėtų nuo skerdyklos po to, kai jos jau nebedėjo kiaušinių, dabar laisvai vaikštinėja tarp alyvmedžių Akaki giraitėje, esančioje Troodo kalnuose į vakarus nuo Nikosijos.

Ūkininkės Elenos Christoforos ir dirvožemio inžinieriaus Nicolaso Netieno vadovaujamame projekte naudojamas paprastas metodas. Vištos lesinamos maisto atliekomis, dažnai surinktomis iš vietos moksleivių. Savo ruožtu vištos natūraliai tręšia alyvmedžius ir padeda gaminti alyvuogių aliejų, kuriame gausu polifenolių, pasižyminčių priešuždegiminėmis savybėmis.

„Suteikiame joms senų vištų namus, jos ateina čia ir išeina į pensiją“, - aiškina Christoforos, skambant vištų kudakavimui. Alyvmedžių giraitei vištos teikia daug naudos. Kandžiodamos lervas, jos padeda kontroliuoti alyvinių musių, kurios yra dažnas Viduržemio jūros regiono alyvmedžių augintojų kenkėjas, populiaciją. Be to, jos maitinasi ir natūraliai naikina paviršines piktžoles.

Jų išmatos praturtina dirvožemį, o šeriant jas maisto atliekomis sumažėja į sąvartynus patenkančių organinių medžiagų, sukeliančių metaną, kiekis.

Vištos gali mėgautis ilga pensija tarp alyvmedžių - jos gyvena nuo aštuonerių iki dešimties metų, nors kiaušinius deda tik iki 2 metų amžiaus.

„Tikslas - sukurti biologiškai įvairią, savaime išsilaikančią ekosistemą, galinčią atlaikyti tikrai aukštą temperatūrą ir ilgas sausras. Taigi, kai į sistemą įtraukiami gyvūnai, kurie ėda žemės dangą ir kakoja, tai pagreitina ciklą“, - sakė Netienas.

Netienas, kuriam priklauso pasaulio rekordas už didžiausio polifenolio kiekio alyvuogių aliejaus gamybą, sakė, kad alyvmedžių augimas ir derlingumas pastebimai pagerėjo nuo tada, kai buvo atvežtos vištos.

Alyvuogių aliejaus, kuris yra kasdienis Viduržemio jūros regiono virtuvės patiekalas ir daugelio salotų pagrindas visoje Europoje, kaina per pastaruosius kelerius metus stulbinamai išaugo. Tai puikus pavyzdys, kaip maisto produktai vis dar lenkia bendrą infliaciją Europos Sąjungoje.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder