„Mano silpnybė - bandelės“, - prisipažįsta pajūrio gelbėtojų vadas Aleksandras Siakki
Elida MANTULOVA, miesto Tarybos narė
Ponų išmonė valgyti nustatytomis valandomis, žiūrėti, ar sveika, ar ne ir pan. Aš mitybos nesureikšminu. Esu I kraujo grupės atstovė, vadinasi, mėsėdė. Visokių lapų valgymo nesuprantu. Žinau, kad juos reikia valgyti, kartais įtraukiu į savo racioną, bet be meilės.
Duonos, bulvių beveik nevalgau jau gal kokius dešimt metų. Prie kepsnio man pakanka kukurūzo burbuolės. Turiu savo sodą, darželį, auga braškės, pomidorai, agurkai, kuriuos mėgstu ir šviežius, ir raugiu. Agurkai užpildo bulvių ar duonos vietą. Bet keptos bulvės ir silkė neatsiejami viena nuo kito.
Valgau tada, kai turiu laiko. Kartais noriu ir to vadinamojo blogo maisto, skanių picų. Retkarčiais leidžiu sau užsisakyti į darbovietę. Visada labai gaila laiko, tad kartais valgau picą stovėdama prie kompiuterio.
Aleksandras SIAKKI, BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas
Dėl didelio darbo tempo automatiškai keičiasi racionas, nes ne visada išeina laiku papietauti ar pavakarieniauti. Todėl prisideda bandelės, pienas ir kt. Vis tiek mažiau maisto suvalgau vasarą nei žiemą, nors ir padidėja vadinamojo greito maisto vartojimas - perkandi ką nors greitai nuvažiavęs arba į degalinę, arba į parduotuvę.
Šiaip visų tų sveiko maisto rekomendacijų nepaisau, bet jau pradėjo augti pilvas, tai sumažinau cukraus ir saldumynų kiekį. Pradėjau kavą ir arbatą gerti be cukraus, atsisakiau saldainių. Mano silpnybė - bandelės, pyragai, sausainiai. Mažinu ir juos, bet bandelių atsisakyti neišeina, mėgstu nuo vaikystės. Bandau nuo bandelių pereiti prie juodo šokolado. Žiemą irgi būna judėjimo: ir baseinas, ir paplūdimio tinklinis, ir slidinėjimas kalnuose, ir bėgimas, ir važiavimas dviračiu, bet tos bandelės man viską gadina.
Stengiausi mėsą valgyti tik su daržovėmis, vakarais nevalgyti sunkaus maisto, bet labai stipriai savęs neriboju. Tikiu, kad kažkiek gali kompensuoti sportas, judėjimas.
Andrius SAMUILOVAS, VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ vadovas
Vasarą vaisių, uogų valgau ypač dideliais kiekiais, stengiuosi ne tik braškių, bet ir šilauogių ir kt. pavalgyti. Kadangi šiuo metu mano koja sugipsuota, žiūriu, kad netyčia papildomo svorio nepriaugčiau. Šią jau nebepavyks, bet šiaip vasarą pavažinėdavau nemažai su dviračiu.
Pastaruoju metu šeimoje pradėjo dominuoti žuvies patiekalai. Taikome pirkti, kai parduotuvėje būna akcijos. Nesakau, kad valgome kiekvieną dieną, bet kartą per savaitę, o kartais ir du būna žuvis - ar virta, ar kepta, ar parūkyta.
Nesu koks nors fanatikas, kuris kasdien skaičiuoja kalorijas, valgau iš principo beveik viską, kartais būna ir saldainių, ir picų, bet su protu. Nesu išrankus maistui, bet yra du patiekalai dar nuo darželio laikų, kurių net veltui neimčiau. Tai virtų bulvių cepelinai ir daržovių sriuba su pienu. Jeigu ir negalėčiau rinktis, geriau likčiau nevalgęs.
Asta ŠLEPETIENĖ, gydytoja
Vasarą pereinu prie lengvesnio maisto: daržovės, vaisiai, uogos, šaltibarščiai, ant griliaus kepta mėsytė. Kugelio šiuo metų laiku nesu net kepusi. Dabar braškių sezonas, jų galima valgyti daugiau, bet, manau, mums reikia visų spalvų uogų.
Valgymo tam tikromis valandomis nesilaikau, bet stengiuosi, kiek įmanoma, valgyti neskubėdama. Kai dirbi, maitinimasis būna šiek tiek padrikas, bet savaitgaliais ar per atostogas bandau vakare neprisivalgyti. Neužsiimu jokiais protarpiniais badavimais, valgau daržoves ir žuvį, daržoves ir mėsą, bet be padažų, kad maistas būtų lengvas.
Labai mėgstu žuvį. Norėčiau ją valgyti dažniau, bet ne visada išeina. Dabar seku parduotuvėje žuvies dienas. Nors Klaipėdoje gyvename, taip atsitiko, kad tarp savo pažįstamų neturiu žvejo. Žuvis - mano prioritetas, o antroje vietoje - daržovės.
Buvau nedrąsi eksperimentams su daržovėmis. Man tikdavo mūsų lietuviškos klasikinės daržovės, labai patinka agurkai, pomidorai. Skanu tiesiog duona su sviestu ir pomidoras, gali būti tokia mano vakarienė. Bet dabar jau pažinau brokolį, cukiniją, labai patinka ir baklažanas. Anksčiau tos daržovės mano racione buvo labai retos. Planuoju pabandyti Briuselio kopūstą, jo niekada nevalgiau.
Renaldas KULIKAUSKAS, Klaipėdos bendruomenių asociacijos vadovas
Gal vasarą ir keičiasi kas nors, nes nemažai renkuosi iš to, kas yra pasiekiama tuo metu. Šparagų būna visus metus, bet šiuo metu jie yra šviežiausi. Tai nuostabi daržovė, kurią atradau prieš kokius penkerius metus. Ji dabar man yra Nr. 1 iš daržovių.
Mano mylimiausias metų mėnuo yra birželis. Ir ne tik todėl, kad tai vasara, šilta, jūra, galimybė žaisti tinklinį ant smėlio, esminė priežastis - braškės. Braškių sezonas man pati didžiausia šventė, susijusi su mityba, kai gali nueiti į turgelį ir nusipirkti braškių, Lietuvoje išaugintų ir nepritaikytų transportavimui. Sąmoningai neperku olandiškų indeliuose. Esu kelis kartus bandęs ir supratau, kad jos yra labai toli skonio ir tekstūros atžvilgiu nuo lietuviškų. Tad net nesivarginu to pakaitalo naudoti.
Turiu artimą giminaitę, kuri nevalgo daugelio rūšių mėsos, išskyrus vištienos krūtinėlę. Aš galiu valgyti viską, jeigu skaniai pagaminta.
Valgau tris kartus per dieną. Pusryčius tradiciškai namuose, dienos arba verslo pietus - kažkuriame iš miesto barų, vakarienę dažniausiai vėl namuose. Laikytis dietų niekada neteko, nebuvo tokio poreikio.
Laurynas GEČIUS, kineziterapeutas Klaipėdos miesto slaugos ligoninėje
Šiltuoju sezonu natūraliai mažiau norisi riebaus maisto. Mėsos neatsisakau, bet vasarą jos valgau mažiau, daugiau daržovių ir vaisių. Jie, auginti namie arba pirkti iš ūkininkų, daug skanesni negu tie, kuriuos galima rasti paprastoje parduotuvėje. Aišku, labai išauga braškių ir arbūzų vartojimas, taip pat obuolių ir įvairių uogų.
Jeigu vieną dieną dėl laiko stokos tenka valgyti greitą maistą, tada kitą dieną stengiuosi vartoti daugiau daržovių, vaisių ir namuose gaminto maisto. Valgau 3-4 kartus per dieną. Stengiuosi vakarais valgyti lengvesnį maistą bei neprisivalgyti prieš eidamas miegoti, nes tada nukenčia miego kokybė.
Mano silpnybė - įvairūs gaivieji gėrimai. Dažnai pašonėje turiu sulčių arba kokį nors kitą gazuotą gėrimą. Žinau, kad jie pilni cukraus, tačiau labai sunku jų visiškai atsisakyti, todėl stengiuosi bent jau mažinti.
Mėgstu išbandyti naujus patiekalus, įvairių kultūrų virtuves, bet negaliu pakęsti marcipano.
Rašyti komentarą