Jeigu šilauogių nederinate su mėsa ar sūriu – daug prarandate: nuodėmingai skanios idėjos

Solidžiosios šilauogės – vienos tų gėrybių, kuriomis verta mėgautis ištisus metus. Šiuose gamtos „brangakmeniuose“ gausu sveikatai naudingų medžiagų, su jomis lengva eksperimentuoti virtuvėje, o kaina – patraukli net ir žiemą.

 

Šilauogėse yra ir kalio bei vitaminų C, K. Tyrimai rodo, kad šilauogių vartojimas gali sumažinti širdies ligų ir vėžio riziką.

Šilauogėse esančios medžiagos taip pat turi ir priešuždegiminių savybių, padeda kovoti su smegenų ir odos senėjimu, todėl reguliarus jų vartojimas padės ir atminčiai, vardija šviežių gėrybių žinovė.

Naudokite ne tik desertams – nustebsite, kaip skanu

Šilauogės yra neįtikėtinai universalus kulinarinis ingredientas. Dažnai jomis užkandžiaujama vienomis, jos yra tapusios įvairiausių desertų žvaigždėmis – pradedant keksiukais ir baigiant pyragais.

Jos puikiai dera ir saldžiuose blynuose, košėse. Tačiau „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį – jų saldžiarūgštis skonis itin dera ir su pikantiškais patiekalais, netgi su mėsa ir žuvimi.

Salotos. Į mėgstamas salotas įmeskite saują šviežių šilauogių – bus naudinga ne tik sveikatai, bet ir gražu akiai, uogos pagyvins salotų vaizdą. Jos puikiai tiks su lapiniais žalumynais, riešutais ir minkštais sūriais, pavyzdžiui, fetos ar ožkos.

Brusketos. Traški duonelė su pomidoru ir pagardinta aliejumi bei prieskoniais – klasika. Bet itališki užkandžių sumuštinukai gali būti ir įvairesni.

Svečius tikrai sužavės skanus derinys iš virtų kubeliais pjaustytų burokėlių, šilauogių, šviežių bazilikų, druskos, pipirų, aliejaus ir balzaminio acto. O jeigu dar apibarstysite smulkintu fetos sūriu – bus neatsispiriama.

Glazūros. Išnaudokite natūralų šilauogių saldumą gardiems padažams ir glajams prie mėsos gaminti. Nesvarbu, ar kepate vištieną, kiaulieną, ar jautieną, šilauogių glajus suteiks patiekalui gilesnio skonio ir rafinuotumo.

Salsos. Jeigu norite gaivaus priedo prie mėsos, žuvies ar vegetariškų patiekalų, o gal tiesiog įdomesnio pagardo prie kukurūzų traškučių ar takų, buritų, verta su šilauogėmis pasigaminti Meksikos virtuvės įkvėptos salsos.

Maišykite uogas su šviežiais pomidorais, svogūnais, česnaku, aitriosiomis paprikomis, žalumynais ir šlakeliu aliejaus, sumaišyto su actu.

Čatniai. Šilauogių čatnis – puikus priedas sūrių, mėsos gaminių lėkštėje, suteikiantis įvairovės įprastoms uogienėms.

Šilauoges sumaišykite su smulkintais svogūnais, česnakais, imbieru, actu ir trupučiu prieskonių, tokių kaip cinamonas, druska, cukrus. Keliolika minučių pavirus ir atvėsinus, sukursite saldumą ir aštrumą suderinantį pagardą.

Balzaminio šilauogių padažo receptas

„Šis sultingas šilauogių ir balzamiko padažas suteiks skonio ir elegancijos bet kokiems kepsniams – keptiems orkaitėje, ant keptuvės ar jau pradėjus grilio sezoną.

Jį verta išbandyti ir šilauogių entuziastams, ir mėsos mėgėjams – tikriausiai paaiškės, kad iš tiesų esate ir toks, ir toks.

Nors dažniausiai mėgstamas derinti su mėsa, šis intensyvaus skonio padažas derės ne tik su kiauliena ar jautiena: juo pakylėsite ir paukštienos, žuvies ar vegetariškus valgius“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Reikės padažui: 2 puodelių šviežių šilauogių, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 svogūno, 4 skiltelių česnako, kelių šakelių šviežio rozmarino, 2 šaukštų medaus, ½ puodelio balzaminio acto, druskos, pipirų.

Vištienai arba kiaulienai: 1 kg vištienos krūtinėlės, kiaulienos nugarinės arba sprandinės.

Gaminame:

  1. Vištieną arba kiaulieną ištepkite alyvuogių aliejumi ir gausiai pabarstykite druska, pipirais ir dalimi rozmarinų.
  2. Iškepkite pasirinktu būdu – ant grotelių, keptuvėje arba orkaitėje.
  3. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite šaukštą sviesto su alyvuogių aliejumi.
  4. Sudėkite smulkintą svogūną, česnaką, likusį rozmariną ir pakepinkite 2 minutes.
  5. Tuomet sudėkite medų, šilauoges, paskaninkite druska ir pipirais, įmaišykite balzaminį actą.
  6. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite apie 5 minutes, kol uogos suminkštės ir padažas ims tirštėti.
  7. Galite jas lengvai patraiškyti šakute, bet nesutrinkite iki vientisos masės.
  8. Įdėkite likusį vieną šaukštą sviesto ir virkite dar 3 minutes.
  9. Patiekite padažą karštą ant vištienos arba kiaulienos, o šalia – mėgstamų daržovių.
Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder