Pernokę bananai: ar juos galima valgyti, kur juos naudoti ir kaip laikyti

Bananai yra ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai. Tačiau šie vaisiai gana greitai genda. O po parduotuvės gali virsti pernokusiais vos per kelias dienas. Ar galima valgyti bananus, jei jie juoduoja?

Ką daryti su pernokusiu bananu

Jei ant vaisiaus odelės atsirado pastebimų rudų dėmių, bet viduje vaisius dar nesugedęs, jį galima valgyti. Dažnai parduotuvėse jie parduodami su nuolaida. Reikėtų atkreipti dėmesį tik į tai, ar ant žievės nėra puvimo požymių. 

Tokių bananų geriau nevalgyti, nes yra didelė rizika apsinuodyti. Viskas dėl to, kad vartojant smarkiai patamsėjusius pernokusius vaisius padidėja virškinamojo trakto apkrova. Be to, egzistuoja tiesioginis ryšys tarp rudų dėmių ant žievės skaičiaus ir cukraus kiekio vaisiuje.

Kodėl neturėtumėte valgyti pajuodusių bananų

Pernokę bananai gali sukelti keletą sveikatos problemų:

Tokiuose vaisiuose yra didelis kiekis tiramino - jis organizme veikia kaip adrenalinas, didina cukraus kiekį ir kraujospūdį;

valgant pajuodusius bananus, galima apsinuodyti komplikacijomis;

supuvę vaisiai neigiamai veikia kepenų veiklą.

Be didesnio cukraus kiekio, pernokusiuose vaisiuose taip pat yra daug antioksidantų. Taip yra dėl chlorofilo sunaikinimo.

Vis dėlto pernokę bananai turi tam tikros naudos. Kalbama tik apie tuos vaisius, kurie dar nepradėjo pūti ir turi nedaug rudų dėmių. Juos suvalgius organizmas iš karto „įšvirkščiamas“ energijos. Todėl juos dažniausiai vartoja sportininkai, norėdami „pasikrauti“ energijos.

Ką gaminti iš pernokusių bananų

Iš pernokusių bananų, kurie dar neprarado savo skonio, galite pasigaminti gardų ir sveiką desertą, kuriuo mėgausis visa šeima. Pavyzdžiui, bananų keksiuką su riešutais ir šokoladu.

Ko jums reikės:

200 g miltų;

2 šaukštelių kepimo miltelių;

100 g rudojo cukraus;

3 kiaušinių;

180 g sviesto;

2 bananai;

70 g šokolado lašų;

2 šaukštai medaus (pagal skonį);

70 g graikinių riešutų.

Paruošimas labai paprastas:

Sviestas su cukrumi išplakamas mikseriu iki purios masės.

Įmaišykite medų, o tada po vieną įmuškite kiaušinius. Kiekvieną kartą gerai išplakite.

Vieną bananą kruopščiai sutrinkite šakute, o kitą bananą supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Sudėkite į tešlą ir išmaišykite.

Supilkite miltus ir kepimo miltelius. Išminkykite tešlą. Švelniai įmaišykite riešutus ir šokolado lašelius.

Paskleiskite formoje. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

Paruoštas keksas turi būti šiek tiek atvėsęs, išimkite iš formos, pasirinktinai papuoškite cukraus pudra.

Kaip tinkamai laikyti bananus, kad jie nepajuoduotų

Pirmiausia svarbu prisiminti, kad bananų negalima laikyti šaldytuve. Parsinešti iš parduotuvės vaisiai dedami į sausą, vėsią ir nuo saulės spindulių apsaugotą patalpą. 

Optimalia temperatūra laikoma iki +12 laipsnių. Aukštesnėje temperatūroje bananai greičiau sunoksta.

Įdomu tai, kad bananus galima užšaldyti. Prieš tai jie nulupami, supjaustomi griežinėliais arba paverčiami trintais bananais. 

Nuluptus bananus šaldiklyje galima laikyti iki trijų mėnesių. Jei paliksite nuluptus, jie išliks švieži iki 2 mėnesių.

Šaltinis: tsn.ua

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder