Prancūzijos aukštuomenę sužavėjęs pigus apkepas: artimieji žarstys komplimentus

(1)

Žiedinis kopūstas – kalė, brokolio ir mums labiau įprasto gūžinio kopūsto giminaitis, savo išskirtiniu skoniu pagardinantis tiek žiemos metu gaminamus troškinius, tiek ir gaivias daržovių salotas. 

Jo panaudojimo galimybių tikra galybė: prancūzai jį mėgsta dėti į sriubas, italai – kepti kartu su kitų rūšių daržovėmis, o vokiečiai iš jo gamina net vegetariškus šnicelius.

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės dr. Editos Gavelienės, ši daržovė savo skonio savybėmis ne tik praturtina patiekalus, bet ir savyje turi gausybę naudingų maistinių medžiagų.

Užbūrė karaliaus skonį

Nors apie žiedinius kopūstus rašoma dar VI a. šaltiniuose, tačiau jie išpopuliarėjo tik XV a. Tuo metu juos pradėjo auginti Italijoje ir kitose Viduržemio jūros šalyse.

Kiek vėliau šios daržovės atsitiktinumo dėka išpopuliarėjo ir tarp Prancūzijos didikų.

Legenda byloja, kad vienos iš savo kelionių metu Prancūzijos karalius Liudvikas XIV įsigudrino paragauti žiedinių kopūstų. Jie jam taip patiko, kad šis kopūstas tapo viena iš mėgstamiausių valdovo daržovių, o didžiulė žiedinių kopūstų siunta kasmet pasiekdavo Versalio rūmus.

Daržovė pilna vitaminų ir mineralų

Nors šiais laikais žiediniai kopūstai mums yra puikiai pažįstami, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad į savo mitybos racioną juos turėtume įtraukti kur kas dažniau, mat jų nauda organizmui – neabejotina.

„Kopūstai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminais C, K, B ir E, magniu bei kitomis maistinėmis medžiagomis. Šios daržovės taip pat turi daug priešuždegiminių medžiagų, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų.

Juose taip pat gausu kalio, kuris reguliuoja kraujospūdį, kalcio ir fosforo, kurie subalansuoja skeleto ir raumenų sistemą, magnio, geležies, vario ir beta karoteno, kurie gerina odos bei gleivinių būklę.

Be to, gausus chlorofilo ir vitamino C kiekis skatina geležies įsisavinimą, taigi, padeda kovoti su mažakraujyste“, – apie žiedinių kopūstų naudas pasakoja specialistė.

Nepaisant visų teigiamų naudų, gydytoja įspėja, jog žiediniuose kopūstuose yra sunkiau virškinamų sieros junginių ir netirpių skaidulų, todėl ši daržovė pasižymi pilvą pučiančiu poveikiu: „Žiedinių kopūstų privengti bei dėl vartojimo pasitarti su savo gydytoju rekomenduojama tiems žmonėms, kurie serga skydliaukės ligomis, nes kopūstuose yra medžiagų, susijusių su skydliaukės hormonų gamyba bei jodo įsisavinimu.“

Renkantis svarbu atkreipti dėmesį į spalvą ir struktūrą

Žiedinį kopūstą svarbu tinkamai išsirinkti dar parduotuvėje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, į kokius aspektus reikėtų atkreipti dėmesį, kad nenusipirktumėte sugedusios daržovės.

„Renkantis žiedinį kopūstą, pirmiausia reikėtų patikrinti jo struktūrą. Šviežios daržovės turėtų būti tvirtos ir sunkios, tad venkite kopūstų, kurie yra minkšti ir savo struktūra primena kempinę.

Be to, prieš perkant svarbu atkreipti dėmesį į žiedinio kopūsto lapus. Jie turi būti tamsiai žali, be parudavimų, o pastarieji gali reikšti, kad daržovė nebeatitinka šviežumo standartų.

Kitas svarbus aspektas – žiedinio kopūsto spalva. Daržovė turi būti baltos spalvos, kreminio atspalvio, be papildomų pageltonavimų ar pajuodavimų“, – pažymi specialistė.

Užšaldžius nepraras skonio

Kaip ir kitas daržoves, žiedinius kopūstus svarbu laikyti šaldytuve. Pasak ekspertės, juos suvartoti derėtų per savaitę, kadangi kitu atveju jie gali sugesti. „Parduotuvėje įsigytus žiedinius kopūstus neplautus perkelkite į šaldytuvą.

Tiesa, svarbu, kad tuo metu šaldytuve nebūtų bananų arba obuolių, kadangi šie vaisiai gali sukelti procesus, padėsiančius kopūstui suvysti greičiau.

Jei pastebite, kad per savaitę daržovės nepanaudosite, iš jos galite pasigaminti šaldytus žiedinio kopūsto ryžius, kurie paskanins įvairiausius troškinius ar sriubas.

Tam prireiks tik supjaustyti daržovę smulkiais gabalėliais, sudėti į šaldymo maišelius ir perkelti į šaldiklį. Taip užšaldytą žiedinį kopūstą galite laikyti iki pusės metų“, – pataria O. Suchočeva.

Ekspertė taip pat primena, jog pigiau įsigyjant žiedinių kopūstų ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Kviečiame nusikelti į saulėtuosius Prancūzijos pietus ir pasimėgauti ten mėgstamu žiedinių kopūstų receptu.

RECEPTAS

Autentiškas prancūziškas žiedinio kopūsto apkepas

Patiekalui reikės:

  • 1 didelio žiedinio kopūsto;
  • 500 ml. pieno;
  • 80 g. miltų;
  • 200 g. sūrio;
  • Pusės šaukštelio malto muskato riešuto;
  • Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Žiedinį kopūstą 3-4 min.  pavirkite sūdytame verdančiame vandenyje. Po to nuimkite puodą nuo ugnies ir nusausinkite kopūstą per sietelį.
  2. Į keptuvę suberkite miltus ir truputį pieno ir maišykite ant vidutinės ugnies, kad susidarytų masė. Po truputį pilkite likusį pieną, nuolat maišydami, kol jis įsigers ir susidarys tirštas, vientisas padažas.
  3. Į padažą įdėkite 150 g sūrio. Įberkite druskos, pipirų ir muskato riešuto. Išmaišykite.
  4. Į negilų kepimo indą sudėkite paruoštus žiedinius kopūstus ir užpilkite padažu. Indą pašaukite į orkaitę maždaug 20 minučių.
  5. Kai ant apkepo viršaus susidarys odelė ar plutelė, ant patiekalo viršaus užbarstykite likusius 50 g sūrio ir pašaukite į orkaitę maždaug 10 minučių. Paruoštas apkepas turėtų būti auksinės spalvos. Patiekite karštą.

Skanaus!

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder