Putpelių kiaušiniai papuoš velykinių margučių pintinę: pataria, kiek laiko juos virti ir kaip lengviau nulupti
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienės teigia, kad putpelių kiaušiniai gali praturtinti mitybos racioną ir primena, kiek suaugęs žmogus jų galėtų suvalgyti kasdien.
O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kiek laiko virti putpelių kiaušinius ir kaip nuo jų greičiau pašalinti lukštą.
Ekspertė taip pat primena, kad iki balandžio 1 d. imtinai visose tinklo parduotuvėse 18 vnt. putpelių kiaušinių „Rimi“ galima įsigyti 32 proc. pigiau.
Maži, bet itin maistingi
Įprastai renkamės bei patiekalams kasdien naudojame ir valgome vištų kiaušinius, tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad racioną gali praturtinti ir kitokios kiaušinių rūšys, pavyzdžiui, putpelių kiaušiniai.
Nors jie ir maži, bet ne ką mažiau maistingi.
„Visų rūšių kiaušinių sudėtis yra labai panaši, bet šiek tiek skiriasi atskirų maistinių medžiagų kiekiai juose.
Putpelių kiaušiniai gali būti puikus raciono paįvairinimas, nes juose, kitaip nei vištų kiaušiniuose, yra didesnis kai kurių mums naudingų vitaminų kiekis.
Putpelių kiaušiniai turtingesni riboflavinu – vitaminu B2, reikalingu žmogaus organizmo baltymų sintezei, vitaminu B12 – būtinu kraujodarai ir geležimi.
Kaip ir vištų kiaušiniai, jie taip pat pasižymi mažu kaloringumu ir yra nepamainomas visaverčių baltymų šaltinis“, – teigia dr. E. Gavelienė ir sako, kad suaugęs žmogus putpelių kiaušinių galėtų suvalgyti 4–5 vienetus per dieną.
Sakoma, kad putpelių kiaušinius galima valgyti žalius, bet labiau įprasta juos kepti ir virti. Nors salmonelėmis putpelių kiaušiniai būna užkrėsti itin retai, rizika išlieka.
Todėl gydytoja dietologė pataria prioritetą teikti termiškai apdorotiems kiaušiniams: „Maistą, kuriame yra žalių kiaušinių, valgyti gali būti rizikinga dėl salmoneliozės tikimybės. Visuomet patartina vartoti tik virtus arba keptus kiaušinius.“
Pataria, kaip lengviau nulupti putpelių kiaušinius
Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors putpelių kiaušinių prekybos centrų asortimente būna ištisus metus, tačiau jų populiarumas ženkliai išauga prieš Velykas.
Putpelių kiaušinių nereikia papildomai dažyti, tačiau svarbu žinoti, kaip tinkamai juos išvirti.
„Kadangi putpelių kiaušiniai yra kelis kartus mažesni už vištų kiaušinius, tai ir jų virimo laikas yra gerokai trumpesnis.
Priklausomai nuo to, kokią kiaušinio trynio konsistenciją mėgstate, putpelių kiaušinius turėtumėte virti nuo pusės minutės iki 3 minučių.
Nepervirkite šių kiaušinių, nes priešingu atveju jų lukštai gali lengvai įtrūkti, – sako O. Suchočeva ir dalijasi patarimu, kaip nuo putpelių kiaušinių lengviau pašalinti lukštą. „Paprasčiausia bus, jei šiek tiek spausdami putpelės kiaušinį pavoliosite lėkštėje arba tarp delnų.
Taip sutraiškę visą jo lukštą pašalinsite lengviausiai ir greičiausiai. Be to, reikėtų nepamiršti, kad išvirtus putpelių kiaušinius, kaip ir vištų kiaušinius, prieš lupant dar reikėtų palaikyti ir šaltame vandenyje.“
Ekspertė priduria, kad iki balandžio 1 d. imtinai visose „Rimi“ fizinėse parduotuvėse (išskyrus „Rimi Express“) ir e. parduotuvėje www.rimi.lt putpelių kiaušinių „Rimi“ įsigyti galima 32 proc. pigiau – 18 vnt. pakuotės kaina šią savaitę bus tik 1,79 Eur.
O. Suchočeva pabrėžia, kad prieš Velykas, norint apsipirkti pigiau, taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas.
Kviečiame pasigaminti šiltas salotas su maistingais putpelių kiaušiniais. Šis patiekalas puikiai tiks Velykų stalui arba sotiems pietums.
RECEPTAS
Šiltos Velykų salotos su putpelių kiaušiniais
Salotoms reikės:
- 100 g šparaginių pupelių;
- 7 vnt. putpelių kiaušinių;
- 1 vnt. vištienos krūtinėlės filė;
- 1 skiltelės česnako;
- Alyvuogių aliejaus;
- 20 g migdolų riekelių;
- 100 g ryžių;
- 50 g marinuotos paprikos;
- 5 vnt. vyšninių pomidorų;
- Žiupsnelio druskos, pipirų ir ciberžolės;
- Šviežių daigų (salotų papuošimui).
Padažui reikės:
- 50 g medaus;
- 50 g Dižono garstyčių;
- 50 g citrinos sulčių (arba obuolių acto);
- 50 g alyvuogių aliejaus;
- Žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
- Ryžius išvirkite sūriame vandenyje.
- Pupeles nuplaukite, nupjaukite galus ir pavirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės.
- Vištienos filė supjaustykite griežinėliais, pabarstykite prieskoniais, įtrinkite česnaku ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol iškeps.
- Putpelių kiaušinius 3 minutes pavirkite verdančiame vandenyje, tada atvėsinkite ir nulupkite.
- Lėkštėje išdėliokite ryžius, pupeles, susmulkintą vištieną, smulkintą marinuotą papriką, per pusę perpjautus putpelių kiaušinius, pabarstykite skrudintais migdolais, uždėkite šiek tiek vyšninių pomidoriukų ir žalumynų.
- Pasigaminkite garstyčių ir medaus padažą bei juo pagardinkite salotas.
Skanaus!
Rašyti komentarą