Drąsiai kurkite grilį ir pasiruoškite ilgai popietei lauke – su prekybos tinklo „Rimi“ pasiūlymais tikrai išsirinksite, ką iškepti kiekvienam. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė kepsniams ant grilio siūlo rinktis liesesnę mėsą arba žuvį, o prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika sako, kad svarbiausia yra gerai iškūrenti grilį.
Vištienoje gausu baltymų
Vištieną kepsniams ant grilio gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria rinktis dėl mažesnio riebalų kiekio ir vertingų, lengvai virškinamų baltymų, kurie yra labai svarbūs organizmo audinių statybai ir atsistatymui.
„Vištiena gausi ne tik baltymais, bet ir yra įvairių svarbių maistinių medžiagų, įskaitant B grupės vitaminus (tokius kaip B6, niacinas (B3) ir riboflavinas) šaltinis.
Šie vandenyje tirpūs vitaminai atlieka svarbų vaidmenį energijos apykaitoje, odos, akių ir nervų sistemos priežiūroje. Taip pat vištienoje yra svarbių mineralų, tokių kaip fosforas, selenas“, – vardija gydytoja dietologė.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė taip pat pažymi, kad vištiena priskiriama „baltosios“ mėsos kategorijai, kuri yra liesesnė, todėl šiuo aspektu ji yra sveikatai palankesnė nei raudona mėsa.
Pasak gydytojos, sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje arba ant grilio, be odelės. Nors dalis žmonių ypač mėgsta vištienos odelę, tačiau joje yra daug riebalų, tad valgant vištienos sparnelius ar petukus, patartina odelę pašalinti.
Žuvies – bent du kartus per savaitę
Grilio sezonas – puiki proga dažniau valgyti žuvies, kuri Lietuvos gyventojų racione vartojama per retai. Dr. E. Gavelienė pažymi, kad žuvis yra didelės biologinės vertės baltymais turtingas produktas, jūrinė dar ir turtinga Omega-3 polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, ir per savaitę jos valgyti reikėtų bent 2–3 kartus.
„Žuvies nauda mūsų sveikatai yra nepakeičiama. Jose gausu vienos svarbiausių žmogaus organizmui būtinų statybinių medžiagų – baltymų, kurie lengvai įsisavinami bei virškinami. Jūrinė žuvis taip pat yra nepamainomas Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis. Be to, tai – skirtingų mineralų ir vitaminų gausa pasižymintis produktas“, – sako ekspertė.
Pasak gydytojos dietologės, vaikams dažniausiai nelengva įsiūlyti žuvies dėl jos specifinio kvapo. Tačiau iškepus ją ant grilio, dūmu persmelktos žuvies gali būti paprasčiau įkalbėti paragauti ir mažuosius valgytojus.
Dr. E. Gavelienė atkreipia dėmesį, kad jūrinių ir gėlavandenių žuvų maistingumas skiriasi. Nors mineralinių medžiagų ar baltymų kiekis panašus, tačiau Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių jūrinė žuvys turi daugiau.
Ekspertė pataria vieną kartą per savaitę skanauti jūrinės, o kitą – gėlame vandenyje pagautos žuvies. Tuomet pavyks užtikrinti, kad organizmas gautų visų reikiamų medžiagų, vitaminų A, D ir E bei mineralų. „Per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų žuvies“, – pataria gydytoja dietologė.
Pagrindinė taisyklė – nesudeginti
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologo Vido Nadzeikos, ruošiant patiekalus ant žarijų pagrindinė taisyklė galioja tiek mėsiškiems, tiek vegetariniams patiekalams – jų nesudeginti. Pasak eksperto, iškūrenus kepsninę joje turi likti užtektinai žarijų, o kepti reikėtų tik visiškai nurimus ugniai.
„Jei ties kepimo aukščiu ištiesę delną galite jį išlaikyti 2–3 sekundes, kaitra yra pakankama ir galite pradėti kepti. Atviros ugnies kepsninėje neturėtų likti, jei nulašėjus riebalams ugnis vėl įsižiebia, trumpam nuimkite groteles ar iešmus su kepamu maistu, kol liepsna nurims“, – patarimais dalijasi specialistas.
Pasak V. Nadzeikos, vištienos sparneliai ar petukai ant grilio – pats paprasčiausias patiekalas, kurio neįmanoma sugadinti, tik reikia pasistengti jų nesudeginti. „Įkaitusias švarias groteles patepkite aliejumi ir vištienos sparnelius ar petukus kepkite pavartydami 25 min., kol odelė gražiais suskrus, bet nepradės degti“, – sako ekspertas.
Žuvį kepimui ant grilio V. Nadzeika pataria rinktis su oda, o marinatui naudoti paprastus, klasikinius prieskonius ir priedus:
„Žuviai kepti rekomenduočiau rinktis kuo paprastesnius ir pigesnius priedus: druską, penkių pipirų mišinį arba specialius žuviai skirtus prieskonių mišinius, taip pat įdėti šiek tiek kitų pigesnių prieskonių: smulkinto česnako, šviežių prieskoninių žolelių ir viską apšlakstyti citrinos sultimis.“
Grilio ekspertas taip pat ragina nebijoti paįvairinti meniu ir ant grilio išsikepti nektarinų ar kitų vaisių: ant grotelių vos kelias minutes paskrudinę nektarinus ir patiekę juos su ledais, turėsite puikų pigesnį desertą.
Išmėginkite tris pigesnius, bet gardžius ir paprastus grilio receptus: nustebins skonių įvairovė:
Ant grotelių kepti viščiukų sparneliai
Patiekalui reikės:
- 1 kg viščiukų sparnelių „Tallegg“.
Gaminimo eiga:
- Gerai įkaitinkite groteles, dėkite marinuotus viščiukų sparnelius ir kepkite vartydami 25 min.
- (Jei norite patys pamarinuoti sparnelius, sumaišykite marinatą iš 6 išspaustų česnako skiltelių, 3 v. š. sojos padažo, 2 v. š. medaus ir 3 v. š. alyvuogių aliejaus, gerai įtrinkite sparnelius ir palikite marinuotis per naktį).
- Tiekite su pjaustytomis daržovėmis, šviežiai raugtais agurkėliais ar salotomis.
Skanaus!
Ant grotelių keptas upėtakis
Patiekalui reikės:
- 2 vnt. upėtakių (apie 400–500 g);
- 1 vnt. citrinos;
- kelių šakelių petražolių;
- kelių česnako skiltelių;
- 40 g sviesto;
- šiek tiek druskos;
- šiek tiek šviežiai maltų pipirų.
Gaminimo eiga:
- Sviestą ištrinkite su išspaustu česnaku, kapotomis petražolėmis, druska ir pipirais.
- Sviestu su prieskoniais ištepkite žuvies vidų, įdėkite citrinos griežinėlių ir palikite marinuotis, kol įkais grilis.
- Žuvį suvyniokite į aliuminio foliją ir kepkite apie 10–15 min. iš kiekvienos pusės. Galite kepti ir be folijos: upėtakis bus labiau apskrudęs, bet mažiau sultingas.
Skanaus!
Ant grotelių kepti nektarinai su ledais
Desertui reikės:
- 4 vnt. nektarinų;
- 8 v. š. ledų;
- 2 v. š. medaus.
Gaminimo eiga:
- Nektarinus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus. Kepkite plokščiąja puse ant įkaitintų grotelių apie 3 min.
- Ant kepto nektarino puselės dėkite po šaukštą ledų ir apšlakstykite medumi.
Skanaus!
Rašyti komentarą