Švelnus ir medaus saldumo: paslaptis, kaip per valandą gauti švelnų ir saldų vaisių

Sodrus skonis, minkšta tekstūra ir visiškai jokio burną traukiančio kartumo – tokį persimoną galima gauti vos per valandą, jei teisingai panaudosite šaldiklį ir leisite jam „prinokti“ kambario temperatūroje. Šis metodas ypač naudingas kietiems, aitriems vaisiams, kurie įprastinėmis sąlygomis noksta kelias dienas, bet dažnai išlieka neskanūs.

Kaip veikia „šaldiklio metodas“?

Pagrindinė „šaldiklio metodo“ esmė ta, kad žema temperatūra suardo taninus – raugines medžiagas, atsakingas už persimono aitrumą. Biologai paaiškina, kad būtent užšaldymo metu dalis šių junginių praranda aktyvumą, o likę jau nesukelia to nemalonaus, „sutraukiančio“ efekto burnoje. Dėl to, po tinkamo užšaldymo ir vėlesnio trumpo palaikymo kambario temperatūroje, skonis tampa švelnus, saldus ir daug harmoningesnis.

60 minučių iki medaus saldumo

Kad gautumėte medaus saldumą maždaug per vieną valandą, geriausiai tinka santykinai nedideli vaisiai be įtrūkimų ar pažeidimų – didesni persimonai šąla ilgiau ir dažniau virsta koše.

Paruošimas. Vaisius reikia nuplauti, nušluostyti sausai ir pašalinti visus vandens lašus, kad ant odelės nesusidarytų nereikalingas ledo sluoksnis, galintis sugadinti tekstūrą. Jei vaisiai labai kieti, juos galima atsargiai apipjauti, bet neįpjauti minkštimo, nes atitirpinant pro pjūvį aktyviai išsiskirs sultys.

Užšaldymas. Greičiausiai veikia viršutinė šaldiklio zona arba greitojo užšaldymo režimas: persimonus išdėliokite vienu sluoksniu taip, kad vaisiai nesiliestų, ir palikite 40-60 minučių. Svarbu, kad temperatūra būtų apie nulį laipsnių Celsijaus ar žemesnė. Per šį laiką viršutinis minkštimo sluoksnis spėja sušalti, taninai iš dalies suyra, tačiau šerdis dar nepavirsta vientisu ledo monolitu. Jei perlaikysite ir vaisius visiškai sušals, jis po atitirpinimo bus ypač minkštas, beveik kaip tyrė.

Atitirpinimas. Po valandos šaldiklyje persimoną reikia iš karto perkelti ant stalo ar lėkštės ir palikti kambario temperatūroje – vidutiniškai 20-30 minučių, priklausomai nuo dydžio. Per tą laiką ledas minkštime ištirpsta, struktūra tampa želatininė, o saldumas atsiskleidžia maksimaliai, praktiškai išnykstant aitrumo natoms. Tokį vaisių patogiausia valgyti šaukštu: odelė išlaiko formą, o viduje – tirštas „medaus“ gelis.

Svarbu! Jei persimonas buvo šaldytas ir atšildytas daug kartų, jo skonis pablogėja, minkštimas tampa vandeningas, o dalis maistinių medžiagų suyra. Ciklą „užšaldymas–atšildymas“ geriau atlikti tik vieną kartą ir suvalgyti vaisių tą pačią dieną.

Universali nauda ir patarimai

Šaldiklio metodo universalumas yra didelis privalumas: jis veikia tiek įprastai aitriems persimonams, tiek ir veislėms, kurios kartais „paveda“ ir pasitaiko kartokos, nepaisant ryškios spalvos.

Jei norite ne tik pašalinti aitrumą, bet ir maksimaliai išsaugoti maistines medžiagas, galite šį metodą derinti su švelnesniais: pavyzdžiui, kietą persimoną 1-2 dienas laikyti kambario temperatūroje šalia bananų ar obuolių, o po to „pabaigti“ iki saldumo trumpu užšaldymu maždaug 1 valandai. Etilenas iš gretimų vaisių stimuliuos nokimą, o šaldiklis galutinai „išjungs“ raugines medžiagas.

Tuo tarpu karališkojo ir kitų iš prigimties saldžių veislių vaisiams geriau sutrumpinti laiką šaldiklyje iki 20-30 minučių, kad geras, tvirtas vaisius nevirstų per skystu geliu. Toks „atvėsintas“ variantas puikiai tinka patiekti su jogurtu, koše, varške ar kaip pagrindas naminiams „ledams“ – tereikia šiek tiek sušalusį minkštimą perplakti su jogurtu ir šaukštu medaus.

Dėl paprastumo ir greičio šį metodą patogu naudoti ir kasdien: pakanka įmesti porą vaisių į šaldiklį prieš vakarienę, o kol gaminamas pagrindinis patiekalas, persimonas spės sušalti ir „pasiekti“ medaus saldumą. Dėl šio greito triuko paprastas kietas persimonas vos per valandą virsta minkštu, saldžiu ir patogiu produktu, kurį lengva įtraukti į kasdienę mitybą.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder