Marinuoti pomidorai – vienas iš populiariausių žiemos konservų, kuris džiugina savo skoniu ir aromatu.
Tačiau dažnai šeimininkės susiduria su tuo, kad konservavimo metu, ypač pilant karštą marinadą, pomidorų odelė trūksta.
Tai ne tik gadina vaisių estetinį vaizdą, bet ir sukelia sulčių išsiliejimą, skonio ir elastingumo praradimą.
Vėliau tokius pomidorus sunku išimti iš stiklainio, nes jie išsiskiria.
Patyrę šeimininkės pasidalijo patikrintais gyvenimo gudrybėmis ir specialiu ingredientu, kuris padės išvengti šios nemalonės.
Kodėl pomidorai trūksta ir kaip to išvengti
Pagrindinė pomidorų odelės trūkių priežastis – staigus temperatūros pokytis, kai jie užpilami verdančiu vandeniu arba karštu marinatu.
Odelė nespėja prisitaikyti prie greito temperatūros pokyčio ir trūksta.
Norint to išvengti, svarbu ne tik tinkamai paruošti pačius vaisius, bet ir pritaikyti vieną patikrintą triuką.
Kad to neatsitiktų, patyrusios šeimininkės pataria, be tradicinių česnakų, svogūnų ir žolelių, į kiekvieną stiklainį įdėti po du plonus šviežio citrino griežinėlius.
Citrinų rūgštis, esanti citrusiniuose vaisiuose, yra natūralus stipriklis. Ji padeda pomidorų odelei tapti elastingesnei ir tvirtesnei, užkertant kelią jos trūkimui dėl aukštos marinato temperatūros.
Be to, patyrę namų šeimininkės pataria konservavimui rinktis pomidorus su stora odele.
Galima rinktis netgi šiek tiek neprinokusius vaisius – jie geriau išlaiko formą.
Minkštus, pernokusius arba per didelius pomidorus geriau palikti salotoms, sultims ar padažams gaminti, nes jie labiau linkę įtrūkti ir prarasti formą, o verdantį marinadą į stiklainius pilti palaipsniui, plonu srovele.
Tai leis pomidorų odelei palaipsniui įkaisti ir prisitaikyti prie temperatūros, sumažinant įtrūkimo riziką.
Marinuotų pomidorų su citrina receptas (3 litrų stiklainiui)
Šis receptas leis jums paruošti skanius, aromatingus ir, svarbiausia, sveikus marinuotus pomidorus žiemai.
Ingredientai
pomidorai – 1,5–2 kg (rinkitės tvirtus, pageidautina mažus arba vidutinio dydžio)
svogūnas – 1 vnt. (vidutinio dydžio)
česnakas — 3–4 skiltelės
žolelės — krapų arba petražolių šakelė (pagal pageidavimą)
citrina — 2 plonos skiltelės (šviežia)
Marinatui (1 litrui vandens)
druska — 1 šaukštas
cukrus – 2 šaukštai
9 % actas – 2 šaukštai
Kaip paruošti
Iš anksto sterilizuokite 3 litrų stiklainius ir dangtelius bet kokiu jums patogiu būdu (garu, orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje).
Į kiekvieno sterilizuoto stiklainio dugną įdėkite paruoštus ingredientus: du plonus citrinos griežinėlius, nulupytą ir per pusę perpjautą svogūną, česnako skilteles ir žolelių šakelę.
Atsargiai ir tvirtai, bet nespaudžiant, sudėkite pomidorus į stiklainį. Stenkitės užpildyti erdvę kuo pilniau.
Pomidorus stiklainiuose užpilkite karštu vandeniu iki viršaus. Stiklainius uždenkite sterilizuotais dangteliais ir palikite pastovėti 15 minučių. Tai leis pomidorams įkaisti.
Po 15 minučių atsargiai išpilkite vandenį iš stiklainių į puodą (jis nereikalingas marinadui).
Į švarų puodą įpilkite 1 litrą vandens. Įpilkite druskos ir cukraus. Mišinį užvirinkite, kruopščiai maišydami, kad druska ir cukrus visiškai ištirptų.
Į kiekvieną stiklainį su pomidorais įpilkite po 2 šaukštus 9 % acto. Iškart po to pomidorus užpilkite karštu, ką tik paruoštu marinatu iki pat viršaus.
Iš karto užsukite stiklainius steriliais dangteliais, naudodami užsukimo raktą.
Po to apverskite stiklainius aukštyn kojomis ir apvyniokite juos antklode arba rankšluosčiu.
Palikite stiklainius tokioje padėtyje, kol jie visiškai atvės.
Tai užtikrins laipsnišką atvėsimą ir papildomą sterilizavimą, taip pat padės pomidorų odelei išlikti sveikai, sumažinant trūkimo dėl staigių temperatūros pokyčių riziką.
tsn.ua

Rašyti komentarą