Bus didelės ir saldžios: idealios morkų tręšimo pavasarį paslaptys

Nors morkos yra daržovės, kurios gali augti net be papildomo tręšimo, tačiau norint gauti didelius ir saldžius vaisius, vis dėlto reikia tręšti. Geriausia tai daryti pavasarį.

Kaip tręšti morkas

Morkų augimui reikalingos tokios medžiagos kaip azotas, fosforas, boras, kalis. Galima nusipirkti jau paruoštų mineralinių trąšų arba pačiam pasigaminti tirpalą laistymui. Tačiau dauguma specialistų yra įsitikinę, kad liaudies priemonės yra naudingesnės pačiam daržoviui ir dirvožemiui.

Geriausias laikas morkų tręšimui

Daržininkai pataria tręšti daržoves keletą kartų:

sėjos metu;

po sudygimo;

po 3 savaičių po pirmojo tręšimo;

2 savaites prieš derliaus nuėmimą.

Tai, žinoma, idealus tręšimo planas. Tačiau kartais nėra laiko tręšti taip dažnai. Todėl galima apsiriboti dviem tręšimais. Vienas iš jų būtinai turi būti po pirmojo laiptelio atsiradimo.

Kaip užauginti gerą morkų derlių: liaudies priemonės tręšimui

Po sudygimo pirmasis tręšimas atliekamas tada, kai ant augalo jau yra bent trys tikri lapai. Tai maždaug po 2 savaičių po sudygimo. Štai keletas morkų tręšimo receptų, kurie taip pat tinka ir burokėliams.

Pelenai – morkoms pelenai naudojami sausi arba tirpalo pavidalu. 

Pirmasis variantas: supurenti žemę, pabarstyti pelenais, sumaišyti su dirvožemiu, o po to palaistyti vandeniu (1 metrui lysvės imkite 250 g pelenų). 

Antrasis variantas: užpilkite 100 g pelenų 10 l vandens, palikite 12 valandų, o tada atsargiai palaistykite lysves;

jodo tirpalas – 10 l vandens reikia ištirpinti 20 lašų 5 % jodo, lysves reikia laistyti tik tarp eilių;

vištienos mėšlo tirpalas – mėšlą reikia užpilti vandeniu santykiu 1:10 ir palikti 12 valandų, tada dar kartą praskiesti tokiu pačiu kiekiu vandens, palikti parą. Laistyti atsargiai tarp eilių ( svarbu: karštu oru naudoti vištienos mėšlo tirpalą draudžiama);

piktžolių nuoviras – puikus organinis trąšos (kiaulpienis, dilgėlinė, pelynas, varnalėšos). Reikia užpildyti indą (pavyzdžiui, didelę dubenėlę) žolėmis 2/3, tada užpilti vandeniu, palikti fermentuotis 5–7 dienas, periodiškai maišant. 

Kai skystis nustos putoti, praskieskite vandeniu santykiu 1:10, atsargiai palaistykite (svarbu: negalima naudoti metalinių indų, nes jie oksiduojasi ir sugadina trąšą).

Specialistai taip pat pataria atkreipti dėmesį į parduotuvėse parduodamas mineralines trąšas. Jos taip pat įterpiamos dviem etapais: iš karto po daigų atsiradimo ir po 2 savaičių.

Pirmojo etapo metu paruoškite tokį tirpalą: 10 l vandens ištirpinkite 1 šaukštą karbamido ir tiek pat kalio sulfato. Į mišinį įpilama 1,5 šaukšto dvigubo superfosfato.

Antras etapas: 10 l vandens ištirpinama 1 šaukštas azofosko ir tiek pat kalio sulfato.

Šaltinis: tsn.ua

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder