Bulvės yra viena populiariausių daržovių, auginamų tiek pramoniniu mastu, tiek sklypuose.
Tačiau kartais nutinka, kad mėgstama šakniavaisinė daržovė žaliuoja arba tiesiog žemėje, arba jau sandėlyje.
Kodėl bulvės žaliuoja - pagrindinė priežastis
Ne tik bulvių, bet ir visų nakvišinių šeimos augalų sudėtyje yra solanino.
Daugiausia jo yra uogose ir stiebuose - gumbuose tokios medžiagos yra mažiausiai.
Jo koncentracija padidėja, kai bulves dideliais kiekiais veikia saulės spinduliai, tada šakniavaisiai tampa pavojingi žmonėms ir gyvūnams.
Vadinasi, pirmoji priežastis, kodėl bulvės rūsyje tampa žalios, yra netinkamas laikymas.
Priežastis, dėl kurios bulvės žemėje tampa žalios, yra neteisingas perkasimas.
Pagal taisykles po kiekvienu krūmu reikia suformuoti kuo didesnę žemės krūvą, tačiau jei žemę išgraužia liūtys, išsklaido vėjai ar sunaikina dėl kitų priežasčių, saulės spinduliai lengviau "pasiekia" gumbus, kurie vėliau tampa žali.
Ar galima valgyti bulves su žaliomis dėmėmis
Egzistuoja nuomonė, kad 20 g solanino žmogui yra dozė, kuri sukels stipriausią apsinuodijimą.
Jei šį kiekį viršysite 10 kartų, tikėtina, kad pasekmės bus mirtinos.
Taigi, žalių bulvių jokiu būdu negalima valgyti.
Ką daryti su žaliomis bulvėmis
Išsiaiškinome, kad pavojinga medžiaga solaninas nesunaikinama termiškai apdorojant, todėl tokią šakniavaisinę daržovę draudžiama naudoti maistui.
Tačiau yra ir kita galimybė, ką daryti, jei bulvė tapo žalia - ją galima naudoti kaip sodinamąją medžiagą.
Būsimam derliui tai neturės neigiamos įtakos, tačiau tokie gumbai atsparesni įvairioms ligoms ir kenkėjams.
Patyrę daržininkai netgi tvirtina, kad iš žalių gumbų sudygę krūmeliai, daigai pasirodo greičiau, be to, jie yra pastebimai ryškesni ir stipresni už kultūros "draugų".
Rašyti komentarą