Suvokimas, kad esi gamtos dalis, įkvėpė ją tausoti

„Ekologinis ūkininkavimas – mano gyvenimo būdas. Turėdamas gerą maistą, ramią aplinką, švarų vandenį žmogus gali atsiverti kūrybai. Ekologiškumas – mūsų gyvenimo kokybė“, – kalbėjo ūkininkė Vaiva Jundulaitė-Kosienė.

Apie patirtį biodinaminiame ūkyje

Gargžduose surengus konferenciją apie ekologiškos produkcijos pasiūlą ir paklausą, čia veikusioje mugėje buvo galimybė susipažinti su keletu šiuos ūkius puoselėjančių ūkininkų, paskanauti, įsigyti jų užaugintų ir pagamintų produktų.

V. Jundulaitė-Kosienė, biodinaminio-ekologinio ūkio „Miško sodai“ šeimininkė iš Plungės rajono, atvežė ne tik svarainių sirupo, sulčių, bet ir levandų, šeivamedžio žiedų sirupo, rožių žiedlapių uogienės, laukinių ir savo užaugintų augalų prieskonių, arbatžolių, vaistažolių, savo pagamintų kosmetikos priemonių bei kita.

Vaiva ir Giedrius Kosos nebe pirmą kartą lankėsi Gargžduose – anksčiau dalyvavo mugėse, šventėse. V. Jundulaitė-Kosienė tą dieną konferencijoje pasakojo apie savo biodinaminio-ekologinio ūkio dabartį ir perspektyvas. „Tai bendraminčių susitikimas: atvyko tie, kam rūpi ekologija, – „Bangai“ kalbėjo ūkininkė. – Aš už tai, kad vaikai darželiuose, mokyklose maitintųsi ekologišku maistu – reikia maitinti taip, kad būtų sveiki ir nekiltų sveikatos problemų ateityje.

Didelis rūpestis, kad ekologiškų ūkių nemažėtų, o dabar tendencija mažėti, nes mažiau remiami. Betgi ekologiniame ūkyje užauginama mažiau – išlaidas turėtų kompensuoti valstybė, bet trūksta jos dėmesio.“

Ekologiškumas – gyvenimo kokybė

V. Jundulaitė-Kosienė, sertifikuota audėja, siuvėja, elektrikė, žemės ūkio specialistė, prisipažino, kad su žeme jau 26 metai, kai Žemaitijos nacionaliniame parke, netoli Platelių ežero, miškų apsuptyje įsigijo sodybą. „Čia labai graži gamta – formavosi suvokimas, kad negali tvarkytis neekologiškai, bet ką valgyti – mes juk gamtos dalis.

Gamtos poveikis sveikatai stiprus – turime harmoningai su ja gyventi. Iš tos pozicijos ir mano ūkis atsirado, – dėstė ūkininkė. – Kad turėtume energijos, kad organizmas gerai veiktų, turime valgyti tinkamai ir sveiką maistą. Priešingu atveju esame nepatenkinti, galbūt nemiegame, galva ne taip veikia. Ekologiškumas – mūsų gyvenimo kokybė. Tai turėdamas žmogus gali atsiverti kūrybai.“

Iš pradžių Vaiva domėjosi vaistažolėmis, prieskoniniais augalais. Dabar ji su vyru valdo 3,5 ha ir augina ne tik įvairiausias daržoves, bet ir uogas, vaisius. Nedideliame ūkyje taikomi gamtai palankūs ūkininkavimo principai. Prieš 9 metus V. Jundulaitė-Kosienė pirmoji Lietuvoje gavo biodinaminio ūkio sertifikatą. Ji – Lietuvos biodinaminių ūkių asociacijos, kurioje yra 14 ūkių, narė.

Biodinaminio ūkio esmė – žemė naudojama saikingai, jos nealinant. Pagrindinė trąša – pačių pagamintas biomasės kompostas iš žolės, lapų, išravėtų piktžolių. „Jį pagaminti – menas: reikia atitinkamai sluoksniuoti iš žalios masės ir žemės. Jei dirvožemis lengvas, jį tenka papildyti moliu, o jeigu atvirkščiai – įberti smėlio. Reikia atidžiai stebėti savo daržo žemę, ko trūksta augalams – tai yra kūryba. Ir jokio išskaičiavimo“,– kalbėjo V. Jundulaitė-Kosienė.

Džiugina paprasti dalykai

Šiame ūkyje – augalų įvairovė: daugybė skirtingų rūšių daržovių – nuo ankstyvųjų žalumyninių iki moliūgų, taip pat gausu uogų, vaisių. Savo užaugintą produkciją ūkininkai patys perdirba. Vaivos mėgstama sritis – prieskoniniai augalai, arbatžolės. „Gaminu produktus moteriškam grožiui – įvairius hidrolatus, – atskleidė ūkininkė. – Ruošiu prieskonius, arbatžolių rinkinius – daug laukinių gero skonio augalų, gerinančių virškinimą, skysčių apytaką, turinčių skoninių savybių, tinkančių pagardinti vištienai, žuviai, sriubai. Vitaminais maistą papildo garšvos, dilgėlių milteliai.“

Vyras augina ekologiškas daržoves – viename šiltnamyje kelių dešimčių rūšių apie 400 pomidorų daigų. Sodas taip pat jo valdos: hektaras svarainių, kultūrinių ir laukinių šermukšnių, aviečių, putinų, raugerškių ir kitų. Ūkyje yra 5 bičių šeimos. Savo užaugintą ir perdirbtą produkciją ūkininkai patys realizuoja. „Mūsų produktai geri, sveiki – garantuojame už jų kokybę, – patikino jie. – Prekiaujame mugėse, pristatome daržoves pagal užsakymus Klaipėdos ir Palangos gyventojams.“

Ūkininkai bando auginti naujus, retesnius augalus, kaip antai vaistinę šaknį YAM (Dioscora batatas). „Ne visi auga: reikia žinoti, kada sėti – ne visi spėja užderėti, kartais per daug, kartais per mažai drėgmės“, – kalbėjo V. Jundulaitė-Kosienė.

Ūkininkai stengiasi nuimti savo augalų sėklas ir jas sėti. Anot pašnekovės, pagal biodinaminio ūkio standartą privalu patiems užsiauginti sėklą, kad ji adaptuotųsi toje žemėje. Augina nehibridinius pomidorus ir išsirenka labiausiai patikusius. Augina nemažai pupelių ir išsirenka geriausiai derančias mūsų sąlygomis.

„Gyvename kūrybišką gyvenimą, – patikino V. Jundulaitė-Kosienė. – Džiaugiamės mažiausiais dalykais: štai matau pro langą gražų vaizdą – gelsta beržo lapai. Gyvendama netoli Platelių ežero dažnai apsilankau čia – žvelgiu į jį, banguojantį ar lygutėlį, ir džiaugiuosi ramybe. Tai pakylėja, o visa kita – kūrybinis procesas: pasodinti daržoves ar gėles, pagaminti arbatžoles – kūryba.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder