daržovės

10 naudingiausių daržovių, kurias vertėtų įtraukti į savo mitybos racioną

Daržovės – tai vieni naudingiausių maisto produktų, kuriuose gausu ląstelienos, vitaminų ir mineralų. Žinoma, ne visų daržovių nauda yra vienoda: kai kurias jų mitybos specialistai įvardija kaip pačias naudingiausias. Taigi, kokias daržoves vertėtų įtraukti į reguliarų mitybos racioną?

Špinatai

Špinatuose gausu vitaminų A ir K: vos 30 gramų špinatų yra pusė rekomenduojamos vitamino A dienos normos ir 100 procentų reikiamos vitamino K normos. Špinatuose gausu antioksidantų, kurie padeda išvengti įvairių lėtinių ligų ar net vėžinių susirgimų.

Brokoliai

Priežasčių pamėgti brokolius yra tikrai nemažai. Viena jų – tai didelis šiose daržovėse esantis vitaminų C ir K kiekis. Brokoliuose taip pat gausu mangano, kalio ir folio rūgšties. Reguliariai valgant šias daržoves galima ženkliai sumažinti vėžio riziką.

Morkos

Turbūt visiems yra žinoma, kad morkose gausu vitamino A, tačiau tuo šių daržovių nauda tikrai neapsiriboja. Morkose taip pat gausu vitaminų C, K ir kalio.

Česnakai

Česnakuose gausu natūralaus antibiotiko alicino, kuris padeda užkirsti kelią įvairioms ligoms. Jei ši prieskoninė daržovė yra vartojama reguliariai, česnakas gali padėti palaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti širdies veiklą.

Moliūgai

Šiose daržovėse esantis beta karotinas yra stiprus antioksidantas, kuris padeda sumažinti prostatos ir storosios žarnos riziką. Taip pat šiose daržovėse gausu maistinių skaidulų bei vitaminų C ir E. Šias daržoves ypač rekomenduojama valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis ar mažakraujyste.

Lapiniai kopūstai

Lapiniuose kopūstuose yra mažai kalorijų, tačiau šios daržovės yra labai naudingos: jose gausu vitaminų A, C ir K. Reguliarus lapinių kopūstų valgymas gali padėti sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.

Saldžiosios bulvės

Saldžiosios bulvės (batatai) yra itin naudingos diabetu sergantiems žmonėms, nes šių daržovių glikemijos indeksas yra gerokai žemesnis nei ryžių ar įprastų bulvių. Saldžiosios bulvės taip pat yra labai vertinamos dėl vitaminų A, B6 ir C gausos.

Svogūnai

Svogūnai padeda sustiprinti imunitetą ir užkirsti kelią įvairioms ligoms. Šios prieskoninės daržovės  padeda kur kas efektyviau įveikti gripą ir peršalimo ligas, be to, svogūnai aktyvina medžiagų apykaitą bei gali padėti sumažinti tam tikrų rūšių vėžio riziką.

Saldžiosios paprikos

Saldžiosiose paprikose gausu vitaminų B, C ir P, taip pat ir kalcio, natrio, kalio, geležies ir fosforo. Paprikos gali būti įvairių spalvų, tačiau jų naudingosios savybės yra labai panašios.

Burokėliai

Burokėliai yra puikus jodo, kalio, kalcio, geležies ir fosforo šaltinis. Reguliariai valgant burokėlius taip pat galima pagerinti širdies ir kepenų darbą, o kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio rekomenduojama kasdien išgerti po stiklinę šių daržovių sulčių.

Šviežių daržovių visada galite rasti Maxima parduotuvėse, kuriose pirkėjus džiugina gausus produkcijos asortimentas, puiki produktų kokybė  ir žemos kainos.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder