Galbūt esate girdėję, kad juodasis šokoladas naudingas sveikatai?
Sveikatos leidinyje teigiama, kad taip, nes jame yra daug kakavos sausųjų medžiagų, mineralų ir apsauginių augalų junginių.
Dėl ko naudinga valgyti juodąjį šokoladą?
Juodasis šokoladas apsaugo nuo oksidacinio streso ir uždegimo
Juodasis šokoladas yra puikus antioksidantų šaltinis.
Tyrimai rodo, kad kakavos produktuose, įskaitant juodąjį šokoladą, flavonoidų kiekis pagal svorį yra didžiausias iš visų kitų maisto produktų.
Juodajame šokolade flavonoidų yra penkis kartus daugiau nei pieniškame šokolade.
Būtent šie flavonoidai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, galinčiomis apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir oksidacinio streso.
Tyrimai rodo, kad vartojant juodojo šokolado veiksmingai mažėja uždegimo žymenų.
Juodasis šokoladas veikia kraujospūdį ir gali būti naudingas širdies sveikatai
Dėl savo sudėties juodasis šokoladas gali sumažinti širdies ligų rizikos veiksnius, tokius kaip aterosklerozė ar aukštas kraujospūdis.
Tyrimai rodo, kad kakavos gėrimas reikšmingai sumažina sistolinį ir diastolinį kraujospūdį žmonėms, turintiems normalų ir aukštą kraujospūdį.
Be to, juodasis šokoladas mažina „blogojo“ cholesterolio, cukraus ir trigliceridų kiekį kraujyje ir net gerina kraujagyslių funkciją bei kraujotaką, o tai gali sumažinti širdies ligų riziką.
Juodajame šokolade gausu mineralinių medžiagų
Juodasis šokoladas yra geras magnio ir geležies šaltinis. Pavyzdžiui, 30 g juodojo šokolado porcijoje yra 64,6 miligramo magnio, t. y. 15 % rekomenduojamos paros normos.
Geležis būtina hemoglobino, kuris perneša deguonį visame organizme, gamybai.
30 g juodojo šokolado porcijoje yra 3,37 mg geležies, o tai sudaro 19 % rekomenduojamos paros normos.
Juodajame šokolade taip pat gausu mangano ir vario, kurie taip pat būtini mūsų organizmui.
Juodasis šokoladas - nauda žarnynui
Pranešama, kad juodajame šokolade yra prebiotikų, kurie naudingi žarnynui. Jie veikia kaip kuras naudingoms bakterijoms.
2022 m. mokslininkai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 48 sveiki suaugusieji.
Dalyviai tris savaites valgė 30 g 85 proc. juodojo šokolado.
Dėl to gerokai padidėjo jų žarnyno bakterijų įvairovė ir net pagerėjo nuotaika.
Rašyti komentarą