Ar avižiniai dribsniai pusryčiams tikrai labai naudingi: mitybos specialistė paneigė mitus

Avižinė košė nuo seno laikoma puikiais pusryčiais, tačiau mitybos specialistai įspėja: ne kiekvienas avižinės košės patiekalas yra vienodai sveikas. Apie tai rašo Delish.

Avižiniai dribsniai laikomi pačiais naudingiausiais pusryčiais, tačiau ar verta šią košę valgyti reguliariai?

Avižinių dribsnių rūšių skirtumai

Mitybos specialistė Nicole Sohai aiškina, kad visų rūšių avižinių dribsnių pagrindą sudaro tas pats maistinių medžiagų rinkinys, tačiau yra svarbus skirtumas. 

Greitai paruošiami avižiniai dribsniai yra papildomai apdorojami ir juose dažnai yra priedų, kurie pagreitina virimo procesą.

Tuo tarpu neskaldyti arba rupūs avižiniai dribsniai virškinami ilgiau, todėl sotumo jausmas išlieka ilgiau.

Naudingos avižinių dribsnių savybės

Avižiniai dribsniai yra neskaldytų grūdų produktas, jų sudėtyje yra:

beta gliukano skaidulų, kurios padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje ir saugo širdį.

Atsparusis krakmolas, kuris yra prebiotikas, palaikantis sveiką žarnyno florą.

Magnio, kalcio, mangano ir neheminės geležies, todėl avižiniai dribsniai yra vertingas maistas veganams ir vegetarams.

Be to, avižiniai dribsniai padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes apsaugo nuo gliukozės šuolių.

Ar avižiniai dribsniai gali pakenkti?

Nepaisant daugybės naudingų savybių, angliavandenių perteklius maiste gali neigiamai paveikti cukraus kiekį kraujyje, trigliceridų kiekį ir net kepenų funkciją. 

Tai ypač aktualu diabetu sergantiems žmonėms.

Kad avižiniai dribsniai būtų labiau subalansuoti, mitybos specialistai rekomenduoja juos derinti su baltymingais produktais - pavyzdžiui, pridėti kiaušinių arba graikiško jogurto.

Tai padeda sulėtinti angliavandenių įsisavinimą ir išvengti staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo.

Svarbu, kaip tiksliai paruošti avižinius dribsnius

Avižinių dribsnių naudingumas labai priklauso nuo jų virimo būdo. Pavyzdžiui, greito paruošimo avižinių dribsnių porcijoje gali būti iki 12 g pridėtinio cukraus. 

Ruošdami avižinius dribsnius patys, galite kontroliuoti jų sudėtį, pridėdami sėklų, riešutų ar šviežių vaisių, kad gautumėte kuo daugiau naudos.

Šaltinis: cursorinfo.co.il

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder