
Ar galima valgyti žuvį kiekvieną dieną: gydytojai pateikė galutinį atsakymą
Žuvies nauda sveikatai
„Reguliarus žuvies vartojimas yra susijęs su mažesne širdies ligų, insulto rizika ir netgi tam tikrais privalumais psichinei sveikatai“, – sakė Dasgupta.
Tai taip pat laikoma geru baltymų šaltiniu. „Apskritai, žuvis yra puikus visaverčių baltymų šaltinis, o tai reiškia, kad ji turi visų nepakeičiamų amino rūgščių, kurių organizmas negamina“, – pridūrė Traut.
Pasak specialistės, be baltymų, tokia žuvis kaip lašiša ir tunas yra turtinga nepakeičiamų riebalų rūgščių, kurių organizmas negamina. Riebalų rūgštys, kaip žinoma, palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Žuvis taip pat yra geras cholino ir jodo šaltinis.
Kiek žuvies naudinga valgyti?
„Kasdienis žuvies vartojimas daugumai žmonių nėra problema, tačiau įvairovė padeda išlaikyti subalansuotą mitybą ir sumažina bet kokį ilgalaikį teršalų keliamą pavojų“, – sakė Dasgupta.
Jis pažymėjo, kad pagrindinė žuvies vartojimo problema yra gyvsidabrio pavojus, nors „tai paprastai nėra priežastis dideliam susirūpinimui daugumai suaugusiųjų“.
„Methylmercurio bioakumuliacija kelia susirūpinimą, nes ji yra toksiška, ypač centrinei nervų sistemai“, – sakė Traut. Methylmercurio yra ypač žalingas besivystančiam smegenims, todėl nėščioms ir maitinančioms moterims rekomenduojama vengti valgyti tokias žuvis kaip kardžuvė, tunas ir ryklį.
Štai išsamus žuvų, kuriose yra mažai gyvsidabrio, sąrašas: lašiša, krevetės, juodasis jūrų ešerys, menkė, šukutės, tilapija, omaras ir sardinės.
Geriau valgyti laukinę ar išaugintą žuvį?
Yra daug diskusijų apie laukinę ir ūkiuose auginamą žuvį, tačiau Traut paaiškino, kad abi yra geros baltymų šaltinis. Dėl skirtingos mitybos laukinė ir ūkiuose auginama žuvis gali turėti skirtingas skonio ir maistines savybes.
„Pirkite žuvį parduotuvėje arba pas žuvų pardavėją, kuriuo pasitikite. Žuvis visada turi būti laikoma ant ledo parduotuvėje arba užšaldyta“, – patarė Traut.
Daugeliu atvejų, pasak Dasgupta, kasdienis žuvies vartojimas gali būti sveikos mitybos dalis daugumai žmonių.
Rašyti komentarą