Žmonės išrado virimą, kad galėtų naudoti vandenį maistui ruošti ir gerti. Pagrindinė priežastis – atsikratyti mikrobų ir bakterijų, kurie dažnai yra žaliame vandenyje. Iš tiesų didžioji dalis kenksmingų medžiagų iš tiesų žūsta veikiant aukštai temperatūrai. Tačiau pasiekus 100 laipsnių Celsijaus temperatūrą, su vandeniu taip pat kažkas vyksta:
verdant išgaruoja vandens molekulės ir deguonis;
bet kuriame vandenyje yra tam tikrų priemaišų, kurios 100 laipsnių temperatūroje niekur nedingsta, ypač druskos. Tačiau jų koncentracija padidėja, nes pačio vandens atomų tampa mažiau;
vandens molekulės taip pat turi vandenilio izotopų, o tai yra sunkūs cheminiai elementai, kurie yra atsparūs 100 laipsnių temperatūrai, jie „apsunkina“ skystį, nes nusėda ant dugno.
Ar galima virinti tą patį vandenį du kartus
Bakterijos žūsta jau po pirmojo virinimo, todėl tai daryti antrą kartą tiesiog nėra prasmės. Pakartotinis terminis apdorojimas nėra būtinas.
Virintas vanduo neturi skonio, todėl, kai jį virinate antrą ar trečią kartą, jis tampa labai neskanus.
Be to, specialistai teigia, kad pakartotinis virimas lengvai „nužudo“ vandenį. Juk šio proceso metu išgaruoja deguonis, kuris iš cheminės pusės pažeidžia pačią H2O molekulę. Todėl atsirado dar vienas tokio gėrimo pavadinimas – „negyvas vanduo“.
Po virimo priemaišos ir druskos vis tiek lieka, o vanduo ir deguonis kiekvieną kartą išgaruoja, todėl druskų koncentracija vis didėja. Nors mūsų organizmas to nejaučia, bet tai nėra labai gerai sveikatai.
Paprastai verdame chloruotą vandenį, o 100 laipsnių Celsijaus temperatūroje jis reaguoja su organinėmis medžiagomis. Dėl to susidaro kancerogenai, o dažniausiai virimas tik padidina jų koncentraciją. Tokios medžiagos žmogui yra labai žalingos, nes sukelia įvairių rūšių vėžį.
Apskritai, virtas vanduo yra mažai naudingas, o pakartotinis apdorojimas daro jį dar ir kenksmingą. Todėl reikia laikytis kelių svarbių taisyklių. Pirmiausia, kiekvieną kartą įpilkite šviežio vandens virimui, nepilant jo į seną skystį. Taip pat leiskite vandeniui pastovėti keletą valandų prieš virimą.
Šaltinis: tsn.ua

Rašyti komentarą