Ar užkandžiauti tarp valgymų sveika?

Užkandžiavimas tarp pagrindinių patiekalų sulaukia kontroversiškų nuomonių: vieni gydytojai dietologai teigia, kad tai yra geras būdas nesijausti pernelyg alkanam iki kito patiekalo ir išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, o kiti sako, kad užkandžiavimas, ypač perdirbtu maistu, pridaro daugiau žalos nei naudos.

Užkandžiavimas prideda ar atima kalorijų?

Į klausimą ar į maisto racioną įtraukus užkandžių, mažiau suvartosime maisto pagrindinių valgymų metu, nėra vieno atsakymo. Kai kuriems žmonėms vienas kitas užkandis per dieną padeda išvengti didelių alkio priepuolių, taip mažiau norint valgyti atėjus pagrindinio valgymo laikui. 

Kiti, priešingai, ne tik užkandžiauja, bet dar ir sočiai pavalgo kelis kartus per dieną, kas gali lemti padidėjusį svorį.

Kita vertus, renkantis užkandžius svarbu tinkamai juos pasirinkti: nenorint priaugti papildomo svorio, reikėtų rinktis vaisius, daržoves ar skaidulų turinčius batonėlius, kurie ilgiau išlaiko sotumą ir nesukelia staigių cukraus kiekio šuolių kraujyje, taip ilgiau išlaikomas sotumas ir mažiau norisi valgyti.

Taigi, jei norima priaugti svorio, kaloringi užkandžiai gali padėti, tačiau norint išlaikyti esamą svorį arba jo numesti, reikėtų rinktis mažo kaloringumo užkandžius arba suvartoti mažiau kalorijų pagrindinių valgymų metu.

Šaltinis: Healthline.com

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder