Atminkite tai vasarą. Mokslininkai nustatė, kad braškės mažina demencijos riziką

(5)

Demencija kelia vis didesnį susirūpinimą sveikatai. Juk šiuo metu nėra veiksmingo šios ligos gydymo. Tikriausiai esate girdėję apie šią ligą, tačiau galbūt nežinote, kas yra demencija. Tai pažinimo funkcijų sutrikimas dėl organinio smegenų pažeidimo. Demencija ir iš jos kylantys sutrikimai, pavyzdžiui, Alzheimerio liga, vystosi lėtai ir nelabai pastebimai daugelį metų, pradedant vidutiniu amžiumi. Tačiau nauji Cincinačio universiteto tyrimai parodė, kad uogų, įskaitant braškes, valgymas mažina demencijos riziką.

Nauji demencijos tyrimai

Alzheimerio liga yra labiausiai paplitusi demencijos forma, kuri sudaro iki 80 % visų demencijos atvejų. Prognozuojama, kad per ateinančius kelerius metus ji pasieks epidemijos mastą. Tuo pat metu nemažiau nerimą kelia medžiagų apykaitos sutrikimų, tokių kaip atsparumas insulinui, hiperinsulinemija ir nutukimas, kurie taip pat yra demencijos rizikos veiksniai, skaičiaus didėjimas. Šiuo metu demencija neišgydoma ir neaišku, kada ir ar apskritai bus sukurtas veiksmingas gydymas. Todėl vis daugiau dėmesio skiriama prevencijai ir natūralių prevencinių kovos su šia liga metodų paieškai.

Amerikiečių mokslininkai atliko naują tyrimą, kuriame dalyvavo 30 50-65 metų amžiaus vyrų ir moterų, turinčių antsvorio, atsparumą insulinui ir besiskundžiančių lengvu kognityvinių funkcijų pablogėjimu. Jie atliko 12 savaičių trukusį tyrimą, į jų mitybą įtraukdami braškių vaisių miltelių.

Tyrimo metu mokslininkai taip pat stebėjo jų nuotaiką, depresijos simptomus ir medžiagų apykaitos duomenis. Žmonėms, kurie vartojo braškių miltelių papildą, sustojo atminties blogėjimas ir pagerėjo vykdomosios funkcijos. Dalyviams, vartojusiems braškių, taip pat labai sumažėjo depresijos simptomų.

„Ir braškėse, ir mėlynėse yra antioksidantų, vadinamų antocianinais. Jie teikia įvairios naudos sveikatai, pavyzdžiui, gerina medžiagų apykaitą ir pažinimo funkciją. Yra įrodymų, kad žmonių, reguliariai vartojančių šias uogas, pažintinių funkcijų silpnėjimas yra lėtesnis", - sakė profesorius Robertas Krikorianas.

Braškėse yra ne tik antocianinų, bet ir papildomų mikroelementų, vadinamų elagitaninais ir elagine rūgštimi, kurie taip pat gerina pažinimo funkciją. Dėl to jos yra veiksmingiausios tarp uogų.

Taigi braškės gali būti paprasta, skani ir natūrali prevencinė priemonė, padedanti išvengti demencijos.

Šis straipsnis yra tik informacinio pobūdžio. Prieš vartodami bet kokį produktą, pasitarkite su savo šeimos gydytoju arba mitybos specialistu.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder