Apie ypatingą mango naudą pasakojama leidinyje „Eating Well“.
Tyrime dalyvavo Kalifornijoje gyvenančios 50-70 metų amžiaus moterys, gyvenančios po menopauzės.
Tyrimo rezultatai parodė, kad reguliarus mangų vartojimas turi pastebimą ir teigiamą poveikį širdies darbui ir kraujagyslių būklei.
Pradiniame etape arterijų standumo pokyčių nenustatyta, tačiau po šviežio mangų minkštimo vartojimo arterijų elastingumas padidėjo - jų standumas sumažėjo 38 %.
Šis rodiklis - arterijų standumas - yra kraujagyslių lankstumo, t. y. jų gebėjimo plėstis ir siaurėti reaguojant į slėgio svyravimus, rodiklis.
Per didelis kraujagyslių standumas gali reikšti padidėjusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Be to, po dviejų savaičių kasdienio mangų vartojimo užfiksuotas kraujospūdžio pagerėjimas: sistolinis sumažėjo vidutiniškai 6 mm Hg, o diastolinis - 2,7 mm Hg.
Taip pat 9 mg/dl sumažėjo bendrojo cholesterolio kiekis. Gliukozės kiekis kraujyje praėjus dviem valandoms po valgio sumažėjo 5 mg/dl, o tai rodo medžiaų apykaitos pagerėjimą.
Kodėl tai ypač svarbu moterims po menopauzės
Moterims, esančioms pomenopauzės laikotarpiu ir turinčioms antsvorio ar nutukimo, mangų įtraukimas į kasdienę mitybą gali būti veiksmingas ir paprastas žingsnis siekiant pagerinti bendrą sveikatą.
Dėl didelio maistinių medžiagų - tokių kaip beta karotinas, vitaminas C ir kalis - kiekio šis vaisius padeda normalizuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, palaiko sveiką širdį ir kraujagysles.
Paprasti mangų įtraukimo į mitybą būdai:
Gėrimas taps natūraliai saldus ir įgaus atogrąžų aromatą.
Sumaišykite mangą su daržovių salotomis - suteiks šviežumo, spalvos ir sultingos tekstūros.
Naudokite mangą kaip jogurto, avižinių dribsnių ar granolos užpildą - skani ir maistinga idėja pusryčiams.
Pasigaminkite vaisių salsos iš mangų - tai puikus priedas prie mėsos ar žuvies patiekalų, derinantis saldų ir aštrų skonį.

Rašyti komentarą