Atskleidė pagrindinę tėvų klaidą pratinant vaikus valgyti daržoves

Vidutiniškai vos keli iš šimto pasaulio vaikų per dieną suvalgo pakankamą kiekį daržovių. Dėl svarbių maistinių medžiagų stygiaus vaikų imuninė sistema tampa mažiau atspari įvairiems virusams, ligoms, jie nesijaučia pakankamai stiprūs.

Vietoje to, vaikai mieliau valgo tai, kas įvilkta į gražią pakuotę ir turi patrauklią išvaizdą, nors yra nesveika. Vis dėlto tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė Eglė Juzumas teigia, kad tai galima pakeisti keliais paprastais žingsniais.

Patarimai, padėsiantys vaikams pamėgti daržoves

Nuo pat pirmų dienų, kai vaikas pradeda valgyti tikrą maistą, daržovės turėtų tapti neatsiejama valgiaraščio dalimi. E. Juzumas teigia, kad vaiką pratinti prie daržovių reikia įvairiausiais būdais – įtraukiant jį į kasdienę maisto ruošą, taip pat drauge apsiperkant, vėliau daržoves nuplaunant, ragaujant ir ruošiant patiekalą.

Tinklaraštininkė pateikia keletą paprastų patarimų, padėsiančių vaikams lengviau pamėgti daržoves:

  • Įtraukite daržoves į kasdienius žaidimus – žaiskite valgio gaminimą su medinėmis ar pliušinėmis daržovėmis, žaiskite turgų, parduotuvę ir pan. Skaitydami knygeles atkreipkite dėmesį, jei herojus valgo daržoves, augina jas sode, perka ir pan.
  • Jei apsiperkate internetu, daržoves rinkitės kartu, leiskite vaikui įdėti jas į krepšelį, o kurjeriui pristačius prekes – padėti iškraustyti maišus ir sudėti daržoves į šaldytuvą.
  • Gaminant valgyti, vaikas gali išimti daržoves iš šaldytuvo, padėti jas nuplauti, jei reikia – nuskusti. Švariai nuplautas daržoves galima paragauti, aptarti skonį, spalvą, kvapą, tekstūrą. Proceso metu su vaiku kalbėkite apie tai, kuo daržovės mums naudingos ir kodėl kasdieniame valgiaraštyje turėtų būti kuo įvairesnių spalvų daržovių. Įdėję darbo ir savo rankomis prisilietę prie patiekalo gamybos, vaikai daug noriau ir atviriau ragauja tai, kas lėkštėje.
  • Jei yra galimybė užsiauginti savo daržovių sode, darže ar balkone, būtinai taip ir padarykite. Tai padės vaikui suprasti procesą, iš kur atkeliauja daržovės, kaip jos auga, kiek reikia įdėti priežiūros ir darbo, koks skanus bei saldus tas didelio ir kruopštaus, pastangų reikalaujančio darbo vaisius. Jei sodo ar daržo neturite, galite išbandyti sėklų daiginimą ar prieskonių auginimą ant palangės.
  • Valgykite daržoves patys. Vaikai geriausiai mokosi matydami pavyzdį – tiek gerą, tiek nelabai. Valgymo įpročiai taip pat susiformuoja prie bendro stalo, todėl jei siekiate, kad vaikai valgytų daržoves, užkrėskite juos geru pavyzdžiu ir valgykite patys tai, ką norėtumėte, jog valgytų jūsų vaikai. Įvairūs tyrimai rodo, kad, visai šeimai valgant kartu, pastebimai padidėja suvartojamų vaisių ir daržovių kiekis.

Kaip gaminti daržoves, kad jų norėtų vaikai

Vaikams didelį įspūdį daro vizualumas. Neretai vaikai renkasi ir patiekalus ar produktus pagal jų išvaizdą. Todėl, gaminant daržoves namuose, verta pagalvoti, kaip jas patiekti patraukliai.

„Vaikai, kaip ir suaugusieji, turi savo skonį ir nuomonę. Vienam patiks šviežios daržovės, supjaustytos šiaudeliais, patiektos su kokiu nors pagardu, pvz., humusu, gvakamole, jogurto padažu, kitam skanesnės bus orkaitėje su alyvuogių aliejumi keptos daržovės, patiektos apibarsčius tarkuotu sūriu“, – sako E.Juzumas.

Tinklaraštininkė nepritaria taktikai slėpti daržoves patiekale ir vaikui meluoti, kad ten nėra, pavyzdžiui, jo nemėgstamo brokolio ar pomidoro. Tačiau apie įvairią formą, kaip galima pateikti daržoves subtiliai, pagalvoti verta.

„Garuose virtas cukinijas ir brokolius sutrinkite su bazilikų pesto ir sumaišykite su makaronais, į ruošiamų kukulių masę įtarkuokite morką, cukiniją, saldžią bulvę, bulvių košę ruoškite su kitomis daržovėmis (saliero šaknimi, pastarnokais, žiediniu kopūstu, brokoliu), santykiu 1:1.

Taip pat virkite įvairiausių daržovių trintas sriubas, vasarą išbandykite gaspačą. Į keksiukų tešlą įmaišykite tarkuotų morkų, burokėlių, saldžių bulvių ar moliūgų tyrės – suteiks saldumo, tarkuotos cukinijos – drėgnumo ir purumo, į vaisių kokteilį įdėkite avokado ar saują šaldytų žiedinių kopūstų – suteiks kokteiliui kreminės tekstūros ir vitaminų.

Laukiantiems vakarienės pasiūlykite šviežių daržovių – morkų, agurkų, paprikų, salierų – šiaudelių su mėgstamu pagardu“, – vardija daugybę receptų su savo sūnumi išbandžiusi E. Juzumas.

Anot moters, racionalus daržovių vartojimas turi tapti ne tik vaiko, bet ir visos šeimos gyvenimo būdu.

„Nebandykite įtikinti savo vaiko, kad jis būtinai turi suvalgyti visas daržoves, jei nori būti sveikas ir stiprus. Duokite laiko, leiskite ragauti, pažinti ir pamėgti pačiam. Svarbiausia – užtikrinti daržovių įvairovę ir įvairius patiekimo būdus bei nepamiršti, kad tai – ne trumpalaikis projektas, o visos šeimos gyvenimo būdas“, – teigia „Barboros“ ambasadorė.

Sidebar placeholder