Bet kokiame maiste slypi rimtas pavojus: mokslininkai išsiaiškino, kas tai yra ir kaip nuo to apsisaugoti
Apžvalginiame straipsnyje, paskelbtame žurnale „NPJ Science of Food“, buvo surinkti 103 tyrimų duomenys, rodančių, kad kasdieniniai veiksmai, tokie kaip plastikinio butelio atidarymas, mėsos delikatesų išpakavimas ar net plastikinio indelio pakartotinis naudojimas, gali sukelti mikroplastiko ir nanoplastiko patekimą į maisto produktus ir gėrimus, praneša „Newsmax“.
Pagrindinė autorė Lisa Zimmermann pažymėjo, kad tai pirmasis sistemingas įrodymas, kad įprastas indų, kurie liečiasi su plastiku, naudojimas gali sukelti maisto užteršimą.
Dalelės buvo aptiktos tokiuose produktuose kaip ryžiai, konservuota žuvis, nealkoholiniai gėrimai, buteliuose parduodamas vanduo (viename tyrime buvo aptiktas siaubingas dalelių kiekis – 240 000 viename litre), arbata, alus, mėsos delikatesai ir kiti produktai.
Autoriai teigia, kad pakavimo etapai ir perdirbimo mašinos, kuriose naudojamas plastikas, ypač gilaus perdirbimo produktų atveju, prisideda prie mikroplastiko kiekio didėjimo.
Nerimą kelia ir tai, kad mokslininkai mikroplastiko ir nanoplastiko daleles aptiko giliai žmogaus organizme: jos jau įsiskverbė į smegenų, plaučių, kepenų audinius, kraują, šlapimą, išmatas ir motinos pieną.
Tyrime, paskelbtame 2024 m. kovo 7 d. žurnale „The New England Journal of Medicine“, mokslininkai taip pat aptiko polietileno ir PVC daleles pacientų miego arterijų plokštelėse, o tai rodo, kad per 34 mėnesius širdies priepuolio, insulto ar mirties rizika padidėja maždaug 4,5 karto.
Manoma, kad tai susiję su uždegimu: šios svetimkūnių dalelės gali dirginti audinius ir turėti kenksmingų priedų ar teršalų.
Laboratoriniai duomenys rodo, kad galimos priežastys yra oksidacinis stresas ir imuninių ląstelių pokyčiai.
Net stikliniai indai nėra visiškai saugūs.
Prancūzijos mokslininkai nustatė, kad stiklinių butelių metaliniai dangteliai, padengti poliesteriu, gali išskirti daugiau mikroplastiko nei plastikiniai ar aliumininiai indai, nors paprastas dangtelių išplovimas prieš naudojimą sumažina dalelių kiekį 60 %.
Ekspertai siūlo praktines atsargumo priemones: pirmenybę teikite laikymui plieniniuose arba stikliniuose induose, venkite maisto šildymo plastiko induose (ypač kūdikių maisto arba motinos pieno), tikrinkite perdirbimo kodus (venkite kodo 3, kuris gali būti susijęs su ftalatais) ir mažinkite vienkartinio plastiko naudojimą.
Mokslininkai pabrėžia, kad siekiant sustabdyti šį visuotinį užteršimą, būtinos sisteminės priemonės pasauliniu lygiu, pavyzdžiui, pakuočių dizaino tobulinimas ir pramonės reguliavimas visame pasaulyje.
Šaltinis: focus.ua

Rašyti komentarą