Blogiausi saldainiai vaikams – gydytojai sudarė saldumynų, kurių geriau nepirkti, sąrašą
Kokie saldainiai gali tapti tikrais vaiko sveikatos griovėjais, pasakoja projektas „Styler“.
Kas slepiasi už ryškios pakuotės?
Pagrindinė „kenksmingų“ saldainių problema yra ne tik cukrus, nors jo perteklius jau yra rimta priežastis nerimauti. Tikroji žala yra kelių pavojingų komponentų derinys.
Cukraus perteklius
Cukrus yra ne tik kalorijos, bet ir medžiaga, sukeliančia staigius gliukozės kiekio kraujyje svyravimus. Tai gali sukelti hiperaktyvumą, o vėliau – dirglumą ir greitą nuovargį.
Reguliarus saldumynų persivalgymas – tiesus kelias į kariesą, nutukimą, medžiagų apykaitos sutrikimus ir antrojo tipo diabeto riziką. Taip pat yra duomenų apie jo galimą poveikį vaikų dėmesiui ir atminties gebėjimams.
Transriebalai ir hidrogenizuoti aliejai
Tokie riebalai dedami siekiant pagerinti tekstūrą ir padidinti galiojimo laiką. Tačiau už šią „patogią“ maisto formą tenka sumokėti: transriebalai padidina blogojo cholesterolio lygį, pablogina kraujagyslių sveikatą ir gali trukdyti vaikų smegenų vystymuisi.
Sintetiniai dažikliai ir aromatizatoriai
Ryški saldainių išvaizda pasiekiama naudojant cheminius priedus. Kai kurie iš jų (pavyzdžiui, tartrazinas, azorubinas, E102, E122) sukelia hiperaktyvumą, provokuoja alergijas ir gali sustiprinti dėmesio trūkumo sindromo simptomus.
Konservantai ir emulsikliai
Jie padeda išlaikyti saldainių tekstūrą ir išvaizdą, bet dažnai dirgina virškinimo traktą, sutrikdo žarnyno mikroflorą ir sukelia pilvo pūtimą ar diskomfortą.
Maistinės vertės stoka
Tokie saldainiai praktiškai neturi vitaminų, mineralų ar ląstelienos. Tai tiesiog cukrus ir riebalai, supakuoti į gražią apvalkalą.
Kokius saldainius reikėtų pašalinti iš vaikų mitybos?
1. Kramtomieji saldainiai ir marmeladas su sodriais dažikliais
Juose yra didelė cukraus dozė, ryškūs sintetiniai dažikliai ir priedai, pavyzdžiui, želatina. Lipni tekstūra ilgai lieka ant dantų, didindama karieso riziką.
2. Šokoladiniai batonėliai su karamele ir nuga
Kaloringas cukraus, riebalų ir aromatinių medžiagų mišinys. Juose yra minimalus kiekis tikro kakavos, o nuga, karamelė ir gliukozės sirupai sukelia kasos perteklių.
3. Pigūs šokoladai ir šokolado plytelės su kakavos pakaitalais
Dažnai juose yra daug cukraus, augaliniai riebalai (įskaitant palmių ir hidrogenizuotus aliejus), o tikro šokolado – tik pavadinimas. Tai ne desertas, o aromatinių medžiagų ir saldiklių mišinys.
4. Ledinukai ir karamelės
Beveik grynas cukrus su dažais. Jie ilgai tirpsta burnoje, o tai reiškia, kad cukrus kuo ilgiau liečiasi su emaliu ir jį ardo.
5. Grūdų batonėliai su šokoladu arba glazūra
Dažnai maskuojami kaip „sveikas užkandis“, bet juose yra tiek pat cukraus ir riebalų, kiek ir įprastuose saldainiuose. Be to, juose yra aromatizatorių ir konservantų.
6. Cukrumi pripildyti putojantys saldainiai ir kramtomoji guma
Jose yra dantų emaliui kenksmingų rūgščių ir daug cukraus, kuris skatina kenksmingų bakterijų augimą. Į rinkinį taip pat įeina ryškūs dažikliai ir skonio stiprikliai.
Šaltinis: cursorinfo.co.il

Rašyti komentarą