Daržovė, kuri aktyviai valo kepenis nuo toksinų ir riebalų

Kepenys – vienas iš svarbiausių žmogaus organų. Jos atsakingos už toksinų neutralizavimą ir išsiskyrimą, dalyvauja medžiagų apykaitoje, baltymų, hormonų ir fermentų sintezėje, taip pat riebalų ir angliavandenių perdirbime. Iš esmės tai daugiafunkcinė biocheminė laboratorija, nuo kurios darbo priklauso visų organizmo sistemų būklė.

Nepaisant unikalios kepenų savybės atsinaujinti, joms reikia nuolatinės priežiūros ir palaikymo. Šiuolaikinis gyvenimo būdas – persivalgymas, nesveikas maistas, stresas ir vaistų vartojimas – gali sukelti kepenų perkrovą ir riebalų bei toksinių medžiagų kaupimąsi jų ląstelėse.

Kodėl svarbu rūpintis kepenimis

Kai kepenys yra perkrautos, jos negali atlikti savo filtravimo funkcijos. Tai atsiliepia bendrai savijautai: atsiranda nuovargis, dirglumas, sutrinka virškinimas, oda tampa blyški, gali padidėti svoris. 

Ypač kenčia medžiagų apykaita, imunitetas ir hormonų pusiausvyra.

Laiku atliktas kepenų ir tulžies pūslės „valymas“, gydytojų nuomone, yra ne tik naudingas, bet ir būtinas norint atkurti natūralią organizmo pusiausvyrą (homeostazę), normalizuoti kūno svorį ir užkirsti kelią daugeliui lėtinių ligų.

Produktai, padedantys kepenims geriau dirbti

Yra keletas produktų, kurie turi savybę palaikyti kepenų funkciją, gerinti tulžies išsiskyrimą ir mažinti uždegimą. Vienas iš žinomiausių ir prieinamiausių pagalbininkų – burokėliai.

Burokėliai – natūralus detoksikantas

Dėl betaino ir antocianinų, burokėliai padeda atkurti kepenų ląsteles, gerina tulžies išsiskyrimą ir mažina oksidacinį stresą. Reguliariai vartojant žalius, virtus ar keptus burokėlius, aktyvėja valymo procesai ir mažėja uždegimas.

Taip pat naudingi:

Kryžmažiedžių daržovės (brokoliai, žiediniai kopūstai, briuselio kopūstai) – juose yra sulforafano ir indolo-3-karbinolio, kurie padeda neutralizuoti toksinus ir apsaugoti kepenis.

Česnakas – aktyvina kepenų fermentus ir padeda šalinti toksines.

Citrina – vitamino C šaltinis, gerina tulžies gamybą.

Riebi žuvis (lašiša, skumbrė, sardinės) – dėl omega-3 riebalų rūgščių mažina uždegimą kepenų ląstelėse.

Žalumynai ir daigai (brokolių, liucernos, kviečių daigai) – yra prisotinti chlorofilu, kuris valo kraują ir kepenis.

Virti kiaušiniai – cholino, reikalingo riebalų apykaitai kepenyse, šaltinis.

Kas dar svarbu kepenims

Vanduo – švarus, negazuotas, kambario temperatūros. Užtikrina toksinų transportavimą į inkstus ir žarnyną.

Fizinis aktyvumas – vidutinio intensyvumo fizinis krūvis gerina kraujo apytaką ir tulžies pūslės veiklą.

Atsisakykite žalingų įpročių – alkoholis ir nekontroliuojamas vaistų vartojimas yra ypač toksiški kepenims.

Cukraus ir riebalų kontrolė – per didelis paprastųjų angliavandenių ir sočiųjų riebalų vartojimas skatina riebalinę kepenų ligą (kepenų nutukimą).

Mitybos režimas – svarbu valgyti reguliariai, vengiant persivalgymo ir ilgų bado periodų.

Kepenų sveikata yra viso organizmo sveikatos pagrindas. 

Nedideli mitybos ir gyvenimo būdo pokyčiai gali duoti didelį efektą: pagerinti savijautą, išvaizdą ir net emocinę būklę. 

Įtraukite į racioną burokus, kopūstus, citrinas, naudingus riebalus ir būkite dėmesingi savo kūno signalams.

Šaltinis: cursorinfo.co.il

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder